Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Välkommen lilla vän!Välkommen lilla vän!Välkommen lilla vän!
Välkommen lilla vän! Foto: Stina-Lee Berg/Forlossningsfotograf.se.

Förlossningsfoto – 11 tips från fotografen

Förlossningsbilder kan vara ett sätt att minnas sin förlossning. Doulan och fotografen Stina-Lee tipsar om 11 saker som hon INTE vill missa när hon fotograferar förlossningar (och det vill inte vi heller nu). Kolla in bilderna! 

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Oavsett om man vill fotografera sin förlossning själv, eller väljer att ta med en fotograf, så vill man ofta ha i alla fall några bilder från första gången man träffade sitt barn.

Stina-Lee Berg jobbar som doula och förlossningsfotograf. Foto: Privat.Stina-Lee Berg jobbar som doula och förlossningsfotograf. Foto: Privat.Stina-Lee Berg jobbar som doula och förlossningsfotograf. Foto: Privat.
Stina-Lee Berg jobbar som doula och förlossningsfotograf. Foto: Privat. Foto: Picasa

Stina-Lee Berg, 31, jobbar som doula och förlossningsfotograf. Hon menar att det till och med kan ha en terapeutisk funktion att ha bilder från sin förlossning. – Genom att se vad man faktiskt har gått igenom kan man förstå det bättre, både fysiskt och psykiskt, säger hon.

Hur är det att vara med på en förlossning som fotograf?

– Det är en utmaning rent tekniskt. Ofta är det ganska mörkt i rummet, särskilt om det är mitt i natten. Och när jag fokuserar på min uppgift och att få inställningarna rätt blir kameran som ett slags filter. Det skapar till viss del en distans till det känslomässigt starka som sker framför mig. Men alla födslar är ändå starka upplevelser som berör mig djupt i hjärtat varje gång. Det är svårt att hålla glädjetårarna tillbaka när bebisen väl kommer och tanken på den tillit som föräldrarna visar mig genom att släppa in mig på förlossningen gör mig alltid lika rörd.

Som förlossningsfotograf är mitt mål att föreviga hela förlossningen, från början till slut

Är det något som du inte vill missa att fotografera under en förlossning – som du tror är lätt att glömma bort?

– Ögonblicket när bebisen kommer ut, partnerns reaktion och föräldrarnas ansiktsuttryck just då. Det är oslagbart! Den bilden är svår att ta själv, precis som bilderna där alla i rummet faktiskt är med. Som förlossningsfotograf är mitt mål att föreviga hela förloppet, från början till slut. Vankandet i korridoren, en stilla bild på klockan, blickarna, beröringarna och samspelet föräldrarna emellan, tårarna, skratten, intensiteten, kärleken, första amningen, vägningen och mätningen, till exempel. Tillsammans skapar allt detta en berättelse om när ett barn föddes en och ny familj blev till. Det är så himla fint och värdefullt och garanterat något man aldrig ångrar att man har dokumenterat!

Läs också: 8 bilder du faktiskt vill ha från förlossningen

Finns det bilder från förlossningen som du tycker att man kan skippa ?

– Det går inte riktigt att svara på. En bild från ett specifikt ögonblick kan vara totalt oviktig för någon men väldigt betydelsefull för någon annan. Men bilder på personalen kan eller ska man skippa om de inte har gett sitt godkännande innan! Att visa respekt för deras integritet genom att alltid fråga först tycker jag är mycket viktigt, vare sig man fotar själv eller har en fotograf med sig.

Skulle man fotografera sitt bröllop med en mobilkamera?

Skulle du säga att det är tillräckligt att ta bilder med mobilen?

– Minnet och känslan är trots allt det viktigaste. Men ... skulle man fota sitt bröllop med en mobilkamera? Hade det räckt?

Kan du nämna något som du är särskilt glad över att du lyckats fånga på bild?

– Det är nog alla små detaljer och ögonblick som tillsammans skapar helheten. När jag lyckats fånga hela förloppet, på ett stämningsfullt sätt och med kvalitet, då är lyckan gjord! Men som sagt, det är något visst när bebisen äntligen kommer ut, partnerns reaktion och båda föräldrarnas ansiktsuttryck just i det livsomvälvande ögonblicket. Sättet de tittar på varandra och sin alldeles nya bebis, hur de befinner sig totalt i nuet. Det är magiskt!

11 tips från förlossningsfotografen (de här bilderna vill man ju gärna ha från sin förlossning!)

Förlossningsbild 1: Miljöbild

Förlossningsfoto. Bilder på sjukhuset blir fin inramning!Förlossningsfoto. Bilder på sjukhuset blir fin inramning!Förlossningsfoto. Bilder på sjukhuset blir fin inramning!
Förlossningsfoto. Bilder på sjukhuset blir fin inramning! Foto: Stina-Lee Berg/Forlossningsfotograf.se

Förlossningsfotografen Stina-Lee: ”Det är fint att börja förlossningsberättelsen med bilder på utsidan av sjukhuset, skylten och rumsnumret. Något mer du vill minnas från miljön? Fota det!”

Förlossningsbild 2: Tiden som går

Vad var klockan när inskrivningen på sjukhuset skedde?Vad var klockan när inskrivningen på sjukhuset skedde?Vad var klockan när inskrivningen på sjukhuset skedde?
Vad var klockan när inskrivningen på sjukhuset skedde? Foto: Stina-Lee Berg/Forlossningsfotograf.se

Stina-Lee: ”Att fotografera klockan regelbundet under förlossningsarbetet ger en känsla av tid i fotoalbumet.”

Förlossningsbild 3: Alla föräldrar i samma bild

Båda föräldrarna i samma bild – svårt att fotografera själv!Båda föräldrarna i samma bild – svårt att fotografera själv!Båda föräldrarna i samma bild – svårt att fotografera själv!
Båda föräldrarna i samma bild – svårt att fotografera själv! Foto: Stina-Lee Berg/Forlossningsfotograf.se
En väntan värd att fotografera.En väntan värd att fotografera.En väntan värd att fotografera.
En väntan värd att fotografera. Foto: Stina-Lee Berg/Forlossningsfotograf.se.

Stina-Lee: ”Som förlossningsfotograf är min uppgift att fånga samspelet, blickarna, tårarna och skratten. Detta är tyvärr något man ofta missar helt när man fotograferar själv.”

Förlossningsbild 4: Första mötet med bebisen

Välkommen lilla vän!Välkommen lilla vän!Välkommen lilla vän!
Välkommen lilla vän! Foto: Stina-Lee Berg/Forlossningsfotograf.se.

Stina-Lee: ”En magisk bild är den på föräldrarnas ansiktsuttryck när de får möta sin bebis för första gången. Vem vill inte ha möjlighet att se det i efterhand? Och tänk vad fint att få visa bebisen sen!”

Förlossningsbild 5: Hela familjen tillsammans

Stina-Lee: ”Det är fint att ha en bild på hela familjen tillsammans. Älskar denna vinkeln som verkligen förevigar första gången familjen tittade på varandra.”

Förlossningsbild 6: Bebisens små fötter

Fötterna på en nyfödd – ett favoritmotiv!Fötterna på en nyfödd – ett favoritmotiv!Fötterna på en nyfödd – ett favoritmotiv!
Fötterna på en nyfödd – ett favoritmotiv! Foto: Stina-Lee Bergs/Forlossningsfotograf.se.

Stina-Lee: ”Glöm inte små detaljer som händer och fossingar. Den lilla munnen och näsan, håret ... Bebisar förändras SÅ fort!”

Förlossningsbild 7: Första gången bebisen äter

Många första. Första gången vid bröstet.Många första. Första gången vid bröstet.Många första. Första gången vid bröstet.
Många första. Första gången vid bröstet. Foto: Stina-Lee Berg/Forlossningsfotograf.se.

Stina-Lee: ”Första amningen – magi!”

Förlossningsbild 8: Vägning & mätning

Bebisen vägs på BB.Bebisen vägs på BB.Bebisen vägs på BB.
Bebisen vägs på BB. Foto: Stina-Lee Berg/Forlossningsfotograf.se.
Bebisens huvud mäts.Bebisens huvud mäts.Bebisens huvud mäts.
Bebisens huvud mäts. Foto: Stina-Lee Berg/Forlossningsfotograf.se.

Stina-Lee: ”Ett tillfälle som man lätt missar: när bebisen vägs och mäts. Kul om den korrekta födelsevikten syns i bilden.”

Förlossningsbild 9: Bebisens blick!

Bebisens blick!Bebisens blick!Bebisens blick!
Bebisens blick! Foto: Stina-Lee Berg/Forlossningsfotograf.se.

Stina-Lee: ”Efter att ha blivit vägd och mätt kollade den här lilla människan rakt in i sin pappas ögon, endast några minuter gammal. Magiskt! Den nyblivna mamman blev undersökt och sydd här så tyvärr missade hon de här ögonblicken. Tack vare bilderna har hon kunnat uppleva dem ändå. Jag ställde mig bakom undersköterskan och pappan för att kunna ta den här bilden.”

Förlossningsbild 10: I pappas famn

Första gången i pappas famn.Första gången i pappas famn.Första gången i pappas famn.
Första gången i pappas famn. Foto: Stina-Lee Berg/Forlossningsfotograf.se.

Stina-Lee: ”En bild på när bebisen ligger på den födande mammans bröst för första gången är för många självklart. Men när pappan eller partnern håller bebisen glöms lätt bort. Ett väldigt speciellt ögonblick som ofta blir känslosamt.”

Förlossningsbild 11: Bebis-tavlan!

Tänk att få se sitt barns knappnål här!Tänk att få se sitt barns knappnål här!Tänk att få se sitt barns knappnål här!
Tänk att få se sitt barns knappnål här! Foto: Stina-Lee Berg/Forlossningsfotograf.se.

Stina-Lee: ”Igen: Detaljerna. Tavlan med hur många bebisar som föddes samma dag kan man också passa på att fota innan man lämnar förlossningsavdelningen. Vilken plupp är ditt barn? Det finns så många fler detaljer som är värda att dokumentera – när man klipper navelsträngen, fikabrickan, och så vidare.”

Här kan du läsa mer om graviditet & förlossning.