Att känna oro och rädsla inför förlossningen är inte ovanligt – men det finns hjälp.

Föda utan rädsla? Jo, det går!

Är du rädd – eller till och med skräckslagen – inför förlossningen? Du är inte ensam! Så här får du rätt stöd.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Förlossningsrädsla är inte ovanligt.

Kanske tänker du på din förlossning med ­nyfikenhet, spänning och längtan. Men ibland kan känslorna inför ­förlossningen domineras av rädsla och oro, till exempel över att något ska hända en själv eller bebisen, över att inte kunna hantera smärtan eller att förlora kontrollen.

Svår oro kan vara förlossningsrädsla

Det är normalt att ­känna en viss oro inför förlossningen, men om känslorna är svåra att hantera kan det handla om förlossningsrädsla.

Går det att bota förlossningsrädsla? Ja, det finns till exempel så kallade Auroramottagningar runt om i landet där man kan få hjälp att bearbeta sin förlossningsrädsla.

Lena Hultsberg är specialistbarnmorska på Auroramottagningen på ­Danderyds sjukhus i Stockholm. Hon träffar dagligen rädda kvinnor som ­behöver stöd inför förlossningen.

– Det går kanske inte alltid att ta bort all rädsla, men med rätt stöd går det att skapa en trygghet så att känslorna blir hanterbara. Man har rätt att få stöd och hjälp att bearbeta sin rädsla, säger hon.

Sök hjälp för förlossningsrädslan

Om rädslan eller oron tar väldigt mycket kraft och du till exempel inte kan sova eller får panik av att tänka på förlossningen ska du söka hjälp, tycker Lena Hultsberg.  Då kan du tillsammans med en specialutbildad barnmorska och/eller kurator ta reda på vad din rädsla beror på, hur den påverkar dig och vad just du behöver för att känna dig trygg när du ska föda barn.

De flesta känner sig hjälpta av att någon lyssnar och tar rädslan på allvar. Ibland kan flera samtal behövas för att hitta sätt att hantera oron eller rädslan.

– Sedan kan det handla om att göra en förlossningsplan. Personalen på ­förlossningen ser planen direkt i din ­journal när du ringer och utifrån dina ­behov bestämmer de vem som kan vara lämplig att ta hand om dig när du kommer in och ska föda. Journalen ska helst läsas av din förlossningsbarnmorska innan du ­kommer in och hon ska bekräfta att hon har läst den och stämma av planeringen med dig, säger Lena Hultsberg.

Vägledning under krystningen

– Ofta handlar det om att den födande kvinnan behöver kommunikation och information för att förstå vad som händer. Det kan också handla om att få en viss smärtlindring i ett visst skede eller att se till att förlossningsförloppet inte drar ut på tiden. Ibland kan rädslan handla om att få stora bristningar och då kan det stå i förlossningsplanen att barnmorskan ska hålla emot och vägleda under krystvärkarna för att minimera risken för bristningar. Det brukar barnmorskan alltid göra ändå, men det kan vara en trygghet att det står skrivet i journalen.

Vad kan man göra själv för att minska sin förlossningsrädsla?

– Det kan vara bättre att läsa fakta istället för att lyssna på andras upplevelser, för det kan vara svårt att komma ihåg att det är just någon annans upplevelse. Dessutom kanske man inte vet hur läget var medicinskt för den födande kvinnan och vad som låg bakom att olika beslut fattades under förlossningen.

– Det kan även hjälpa att förbereda sig genom en profylaxkurs (där man lär ut andnings- och avslappningstekniker, redaktionens kommentar). Men det viktigaste är att be om hjälp och att få sin rädsla tagen på allvar, säger Lena Hultsberg.

Aktuellt just nu