Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Vi hade aldrig fått igång Bo själva i bilen. Tack och lov hann vi fram.”
”Vi hade aldrig fått igång Bo själva i bilen. Tack och lov hann vi fram.”
”Vi hade aldrig fått igång Bo själva i bilen. Tack och lov hann vi fram.”
”Vi hade aldrig fått igång Bo själva i bilen. Tack och lov hann vi fram.” Foto: Privat

Emelie, 36, blev nekad förlossning i fyra städer: ”Bebisen var grå och slö”

När Emelie Paulsson, 36, ringde in till förlossningen i Linköping med starka värkar var det fullt. Det var det även i Norrköping, Örebro och Jönköping. Tillslut fick hon åka till Eksjö där sonen föddes – efter bara några minuter på plats. Då var bebisen grå och slö och behövde åka ambulans till iva i Jönköping. Läs Emelies egna ord här.  

Söndagsmorgon. Hela familjen ligger i dubbelsängen, mina två barn, min man och jag med den stora magen. Det är fyra veckor kvar tills lillebror är beräknad och jag längtar. Telefonen ringer och jag reser mig upp för att svara. Vattnet går. Det är fyra veckor kvar, oj vad tidig han är. 

Vi sätter oss i bilen och kör från Motala för att ägna oss åt kontroller i Linköping hela söndagen och måndagen. De ska hålla koll på mig och lovar att dra igång förlossningen om den inte startar av sig själv. 

Tisdag. Jag börjar få värkar som ganska snabbt blir obehagligt starka, och det förvånar mig, jag trodde att det skulle bli en lång latensfas även denna gång. När jag står i köket tappar jag kontrollen över smärtan och ringer därför in till Linköping för att berätta om mitt läge. Det är fullt i Linköping. Tyvärr är det även fullt i Norrköping. Likaså i Örebro. Och i Jönköping. 

”Eksjö! Ni kan åka till Eksjö!”

Hur långt är det till Eksjö? När ska vi åka? Kommer vi hinna fram? Kommer jag klara värkarna i bilen utan smärtlindring?

(Det är 110 kilometer mellan Motala och Eksjö, och den beräknade körtiden är 1,5 timme reds. anm.) 

I bilen ner är värkarna absurda, men jag trodde ändå aldrig att det var nära... hur kan det bli så förbannat intensiva värkar, så snabbt? 

Vi anländer i Eksjö och letar upp ingången till sjukhuset, då det är första gången vi är där. Klockan är 23.55. Jag får krystvärkar 00.10. 

00.15 kommer lillebror ut. Jag hann precis in på rummet. 

Bebisen är grå, slö och andas inte bra. Personalen tar bort honom från mitt bröst och går in i ett annat rum. Där arbetar de med honom strategiskt, vrider och vänder på allt för att få honom att andas bättre. Det slutar med ambulans till iva i Jönköping. 

När Bo föddes hade han problem med andningen. Han fick därför åka ambulans från förlossningen i Eksjö till iva i Jönköping. Foto: Privat

Nu är lilla Bo här hos oss och är en pigg och glad kille.

Vi har inte grävt ner oss så mycket i hur det hade varit om jag hade förlöst i bilen, kanske för att det känns lite för skrämmande. Trots att min man är ambulanssjuksköterska, så hade vi aldrig fått igång Bo själva. Tack och lov hann vi fram. Tack och lov fanns det trygg och bra personal på plats i Eksjö som kunde hjälpa honom. För det är vi evigt tacksamma. 

Mina tre förlossningar är de största händelserna i mitt liv. Jag anser att varenda gravid kvinna borde känna trygghet inför förlossningen och det första mötet med barnet. Det är ta mig tusan helt sjukt att det inte är en självklarhet idag!

Idag är Bo en pigg och glad kille. Foto: Privat

Emelie Paulsson, 36, bor med man och tre barn utanför Motala och jobbar som bibliotekarie i Vadstena. Bo föddes i juni 2021. 

LÄS OCKSÅ: Barnmorskan Linn Sjöstedt Dahl delar sina dagboksanteckningar

Läs fler artiklar om förlossningskrisen här