Kroppen behöver tid att återhämta sig efter förlossningen. Foto: Getty Images/iStockphoto

Så mår din kropp efter förlossningen

Bristningar som gör ont, eftervärkar som gör ondare, avslag, håravfall – och kanske depp… Här är guiden till din kropp (och själ) efter förlossningen.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Innehåll – stor guide till kroppen efter förlossningen

Avslag

Eftervärkar

Håravfall

Bristningar och svullnad

Smärta i underlivet under sex

Trötthet

Delade magmuskler

Urinläckage

Depp

Avslag

Avslag är en blodig flytning som kommer från såret efter moderkakan i livmodern. Både de som har fött vaginalt och de som har fött med kejsarsnitt får det alltså. Avslaget avtar och blir allt mer brunaktigt med tiden. Efter sex till åtta veckor har det ofta försvunnit, men det kan dröja längre.

Bra att veta

Använd bindor, inte tampong. På grund av infektionsrisken är det bra att undvika att bada så länge avslaget pågår. Undvik också att ha samlag utan kondom när avslaget pågår. Om avslaget börjar lukta illa eller om du får ont i magen och/eller feber kan det bero på infektion. Kontakta i så fall din barnmorska eller sjukvården. Vid snabbt stigande feber och ont i magen, åk till en akutmottagning.

Eftervärkar

En del – men inte alla – får så kallade eftervärkar när livmodern drar ihop sig efter förlossningen. Det brukar kännas som mest i samband med amning. En del tycker att eftervärkarna känns som mensvärk, andra att det påminner mer om förlossningsvärkar. Eftervärkar är vanligare ju fler barn man har fött. De kan pågå i några dagar efter förlossningen, men ibland känns de bara första dagen efter förlossningen. Värkarna avtar i styrka allt eftersom.

Bra att veta

En varm vetekudde på magen kan lindra. Läkemedel med paracetamol (till exempel Alvedon) eller ibuprofen (till exempel Ipren) kan hjälpa om eftervärkarna är besvärliga, prata med din barnmorska.

Håravfall

Vi tappar hår kontinuerligt. Under graviditeten avstannar den processen (det är därför gravida kan uppleva att de har ovanligt tjockt hår). När barnet är fött börjar man tappa hår igen – och utöver det "vanliga" håravfallet tappar man också det hår som man egentligen skulle ha tappat under graviditeten. Därför upplevs håravfallet efter graviditeten ofta som extra kraftigt.

Bra att veta

Håravfallet kommer snart in i sin normala cykel igen. Ofta sker det någon gång mellan två och sex månader efter förlossningen, eller när amningen inte längre pågår.

Bristningar och svullnad i underlivet

Det är inte ovanligt att man känner sig svullen och öm i underlivet. Det beror på det tryck vävnaderna har utsatts för under förlossningen. Ofta är det som värst under de första dagarna.

Ibland har man ont efter bristningar (eller klipp). Många upplever att det blir bättre efter den akuta läkningsfasen på 10–14 dagar, men större bristningar kan göra ont i omkring två månader eller mer.

Bra att veta

Om det gör mycket ont kan det lindra att sitta på en badring. Man kan också hålla en binda under vattenkranen så att den blir genomblöt, lägga den i frysen tills den blir hård och sedan använda den under en vanlig binda (alltså inte direkt mot huden). Det kan både lindra smärtan och göra så att svullnad minskar. Om smärtan är svår kan läkemedel med paracetamol (till exempel Alvedon) eller ibuprofen (till exempel Ipren) hjälpa, prata med din barnmorska. Prata också med barnmorskan om du känner oro eller ett stort obehag – och vid efterkontrollen, be barnmorskan kontrollera så att bristningarna har läkt som de ska.

Smärtor i underlivet vid sex

Smärtor i underlivet kan bero på ärrbildningar efter bristningar som har uppstått vid förlossningen. Det kan också bero på låga östrogennivåer – det har man ofta när man ammar, och det kan göra slemhinnorna i underlivet torra och sköra.

Bra att veta

Vänta med samlag tills du är läkt, har fått tillbaka lusten och blir våt. Det brukar lösa många problem med smärta i samband med sex. Om slemhinnorna är torra på grund av låga östrogennivåer kan lokalverkande östrogen i form av salva eller vagitorier hjälpa. Glidmedel kan också underlätta. Om du trots lust, önskan om samliv, östrogensalva/-vagitorier och glidmedel fortfarande har besvär efter ett halvår, kontakta barnmorska eller gynekolog – och stå på dig så att du får bra hjälp!

Trötthet

Det är inte konstigt att man känner sig trött. Graviditeten och förlossningen har inneburit stora fysiska påfrestningar. Dessutom är det en stor omställning att bli förälder, eller att få ännu ett barn – och som nybliven förälder är det inte ovanligt att man får mindre sömn, vilket ökar på tröttheten ytterligare.

Bra att veta

Sänk kraven. Jämför inte med andra utan gör det du/ni och bebisen behöver. Det är helt okej att "bara vara". Om ni är två (eller fler) som tar hand om barnet, se till att dela på ansvaret och allt vad det innebär redan från början. För många känns det bättre om de kan komma ut en stund varje dag, trots tröttheten. Försök gärna sova när bebisen sover, oavsett tid på dygnet.

Delade magmuskler

Graviditeten har töjt ut magmuskler, bindhinna och bindväv, de raka magmusklerna har delat på sig. Det kan göra att man fortfarande tycker att man ser gravid ut, fast barnet är fött. Magmusklerna drar till viss del ihop sig av sig själva, men det kan ta tid. När magmusklerna är separerade riskerar man att felbelasta eller skada sig om man tränar på fel sätt.

Bra att veta

Börja gärna träna försiktigt, men undvik övningar som situps och plankan – de kan förvärra problemet. Barnmorskan kan ofta ge råd eller tipsa om var du kan hitta bra information. Du kan också träna med råd från sjukgymnast eller via en app, till exempel appen MammaMage.

Urinläckage

Kissa på sig? Ja, när man nyss har fött barn kan det vara svårt att hålla tätt, oavsett om man födde vaginalt eller via kejsarsnitt. Särskilt när man skrattar, nyser, hostar och är väldigt kissnödig kan det läcka några droppar eller en liten skvätt. Det beror på att muskulaturen i underlivet har förslappats.

Bra att veta

Urinläckaga kan motverkas med knip­övningar. Om man har gjort knipövningar redan under graviditeten är det bra. Många barnmorskor rekommenderar att man börjar försöka träna så tidigt som möjligt, gärna redan första dagen efter förlossningen – men det är aldrig för sent att börja. Man kan använda appen Tät eller söka information via http://www.tät.nu och/eller https://www.tena.nu/tenalady/.

Om man vill kan man så småningom använda olika knipkulor, som bland annat finns på apotek – men vänta tills du vid efterkontrollen har fått veta att underlivet är helt läkt. Då är det också bra att be barnmorskan kontrollera så att du använder rätt muskler vid knipträningen.

Om du fortfarande har problem efter ett halvår – sök hjälp.

Depp

Plötsligt gråter man till synes utan anledning. Allt kan kännas hemskt och övermäktigt. Deppigheten, som ofta kommer två, tre dagar efter förlossningen, kallas ibland för baby blues, ibland för tredagarsgråt. Den har med hormoner att göra. Att föda barn är en omställning. Alla upplever inte det deppiga, men många känner av det i någon mån. Kanske är man lite extra låg. Kanske är man väldigt orolig. Kanske har man svårt att känna glädje.

Bra att veta

Inget är fel om man känner att man inte kan vara glad, om man är väldigt orolig eller om man bara gråter – det blir ofta så för nyblivna föräldrar, oavsett kön. Men om det deppiga inte går över inom några dagar är det viktigt att man får hjälp. Prata till exempel med barnmorskan eller bvc-sjuksköterskan.

Källa och faktagranskning: Camilla Ekstrand, samordningsbarnmorska för nordöstra Skåne.

Artikeln publicerades i april 2016.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av mama här!