Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Är det okej för bebisar att sova på mage – och isåfall när? Foto: Getty Images/iStockphoto

När kan hon ligga på mage?

Från 2 månaders ålder finns en rekommendation att då och då låta barnet ligga på mage och träna lite. Hur länge och hur ofta kommer din bebis att tala om för dig.

Vi Föräldrar

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

När kan bebisar ligga på mage?

Jag har en underbar liten dotter på 3,5 veckor. Har en fråga kring det här med när det är okej att börja träna huvudet och ryggmuskler. När hon rapar så håller hon sitt huvud jättebra.

När jag frågade på bvc om när jag kan börja lägga henne på mage korta stunder, och under uppsikt, fick jag till svar att: ”Det kan du inte alls göra nu utan du måste vänta mycket längre.”

Jag frågade då hur mycket längre, och fick höra att jag måste vänta, men inte hur länge.

Blir lite frustrerad då jag vet att det är viktigt att de små får träna att hålla upp huvudet. När kan jag börja, hur ofta, och hur länge per gång kan hon träna?

/Världens lyckligaste och stoltaste mamma

Barnsjuksköterskan: Det finns ingen nedre åldersgräns

Det finns ingen nedre åldersgräns när det gäller att lägga bebisen på mage på det sätt du beskriver, alltså under uppsikt och kortare stunder. Många föräldrar tycker att det är skönt och avkopplande att vila med bebisen i magläge på sitt bröst redan från början och det går naturligtvis jättebra.

Från 2 månaders ålder finns en rekommendation om att då och då låta barnet ligga på mage och träna lite. Hur länge och hur ofta kommer din lilla dotter att tala om för dig. Vissa barn trivs att ligga på mage och andra protesterar. Då ska man givetvis inte forcera utan ta det i barnets takt.

Däremot ska spädbarn inte sova på mage utan på rygg. Magläge rekommenderas inte då barnet har sina långa sömnperioder eftersom det finns undersökningar som visar att det kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd. När barnet rör sig mer hit och dit och vänder sig själv i sömnen, vid sex–sju månaders ålder, behöver man inte gå upp och vända tillbaka.

/Marianne Rydin, bvc-sköterska

Läs också om Anna Wahlgrens kritiserade sovmetod "Sova-hela-natten-kuren" där bebisen ska sova på mage

Artikeln publicerades 2007.