Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hur länge får man flyga som gravid? Flygbolagens regler ser lite olika ut.Hur länge får man flyga som gravid? Flygbolagens regler ser lite olika ut.Hur länge får man flyga som gravid? Flygbolagens regler ser lite olika ut.
Hur länge får man flyga som gravid? Flygbolagens regler ser lite olika ut. Foto: Istock

Flyga som gravid – flygbolagens regler, bästa tipsen och perfekta packlistan

Får gravida flyga och hur sent i graviditeten är det i så fall okej? Innebär det några risker och hur skiljer sig flygbolagens regler åt? Det finns en hel del saker att hålla reda på när du reser som preggo. Här är din bästa guide inför flygresan.

Ska du ut och resa under din graviditet? Härligt! Men i samma stund som du blev med barn ändrades dina förutsättningar för att flyga. Det finns en del saker du inte får missa att ta hänsyn till innan du sätter dig på flygplanet. Oroa dig inte, mama har såklart bästa guiden!

Hur länge får jag flyga som gravid + 3 andra viktiga frågor

1. Får jag flyga som gravid?
Ja, det får du, men reglerna är olika flygbolagen emellan, både gällande hur långa flygningarna får vara, men också hur sent in i graviditeten du får resa. Läs mer om det längre ner.

2. Hur långt in i graviditeten får jag flyga?
Det skiljer sig mellan flygbolagen. Läs mer om det längre ner på sidan.

3. Varför får man inte flyga hela graviditeten, finns det några risker?
Det finns inget rakt svar på detta och beror också på vilket land du åker till. Krävs vaccinationer dit du ska åka kan det vara en begränsning i sig. Flygbolagens bestämmelser beror inte på att det är hälsorisk i sig att flyga, utan att det kan finnas en risk för att planet behöver nödlanda om förlossningen sätter igång.

4. Behöver jag en särskild försäkring?
Eventuellt! De flesta hemförsäkringar täcker inte sjukvårdskostnader i samband med graviditeten efter vecka 28. Om du föder för tidigt och barnet behöver vård utomlands eller transport hem kan du behöva betala kostnaderna själv. Villkoren kan se olika ut hos olika försäkringsbolag så kolla med ditt och teckna eventuellt en extra gravidförsäkring.

Läs också mams stora resguide med barn – härligaste resmålen och den perfekta packlistan

Det är mysigt att komma bort som gravid, men det finns en del regler att förhålla sig till.Det är mysigt att komma bort som gravid, men det finns en del regler att förhålla sig till.Det är mysigt att komma bort som gravid, men det finns en del regler att förhålla sig till.
Det är mysigt att komma bort som gravid, men det finns en del regler att förhålla sig till.

På vår medlemssajt Vi föräldrar finns även denna artikel med tips på hur man reser med bebis

Rekommendationer för flygresor under graviditet 

SAS regler för gravida:

Fram till 4 veckor före beräknad förlossning: Inga begränsningar.

Mellan 4 och 2 veckor före förväntad förlossning: Max fyra timmars restid. Du måste fylla i en blankett högst tio dagar före avresan för godkännande av SAS Medical Department.

Mindre än 2 veckor före förväntad förlossning: Inte tillåtet att flyga.

Är du gravid med tvillingar eller fler barn,är reglerna hårdare. Fram till 12 veckor före beräknad förlossning finns inga begränsningar. Mellan 12 och 8 veckor före förväntad förlossning gäller max fyra timmars restid och läkarintyg. Mindre än 8 veckor före förväntad förlossning är det inte tillåtet att flyga.

Ryanairs reger för gravida:

Fram till vecka 28 råder inga begränsningar. Efter det krävs ett särskilt intyg från barnmorska eller läkare och brevet får inte vara äldre än två veckor när du checkar in. Har du inte intyg med dig efter vecka 28 har Ryanair rätt att neka dig ombordstigning. Du som har en problemfri singelgraviditet tillåts resa fram till vecka 36. Du som har en problemfri graviditet med tvillingar eller fler barn tillåts resa fram till vecka 32.

Norwegians regler för gravida:

Fram till 4 veckor före förväntad förlossning: Inga begränsningar.

Mellan 4 och 2 veckor före förväntad förlossning: Max fyra timmars restid med läkarintyg.

Mindre än 2 veckor före förväntad förlossning: Inte tillåtet att flyga.

Inga särskilda restriktioner för tvilling- eller flerbarnsgraviditeter.

Vings regler för gravida:

Reser du med Thomas Cook Airlines gäller samma regler som för Ryanair; du får resa utan läkarintyg före vecka 28, och för graviditetsvecka 28–36 krävs ett läkarintyg som är daterat högst tio dagar före avresa. Efter vecka 36 får du inte flyga alls. För graviditet med tvillingar eller fler barn får du resa utan läkarintyg före vecka 28, och med läkarintyg till och med vecka 32 men inget därefter. Det kan gälla särskilda regler i vissa länder, till exempel Turkiet, så se till att dubbelkolla med Ving innan du åker.

TUI:s flygregler för gravida

TUI använder sig av en rad olika flygbolag före sina flygresor men med TUI fly och TUI Airways gäller följande: Fram till vecka 28 råder inga begränsningar, efter det krävs ett särskilt läkarintyg.

Efter vecka 36 tillåts du inte flyga.

Väntar du tvillingar eller fler barn måste du resa före vecka 32.

Observera att det även här, liksom hos Ving, kan gälla särskilda regler för varje enskilt land. Du bör därför söka information hos landets ambassad samt hos ditt försäkringsbolag om vad som gäller för din semesterresa.

Här finns en lista över de flesta flygbolagen, den är dock från 2015 så det kan vara bra att dubbelkolla med just ditt flygbolag innan du åker.

Vad ska gravida tänka på inför flygresan? mama-läsarna vet!Vad ska gravida tänka på inför flygresan? mama-läsarna vet!Vad ska gravida tänka på inför flygresan? mama-läsarna vet!
Vad ska gravida tänka på inför flygresan? mama-läsarna vet! Foto: Istock

mama-läsarnas bästa tips för flygande preggos – packa detta i handbagaget

Vi frågade medlemmarna i vår facebookgrupp mamapower om deras bästa tips inför flygresan – så här svarade de:

”Jag flög i vecka 31 till Gran Canaria. Du behöver sköna kläder, stödstrumpor och typ en kudde att ha i svanken.”/Petra

”En filt och goda snacks att fylla på energi med!”/Ellen

”Stödstrumpor! Skulle aldrig flyga utan stödstrumporna om jag var gravid igen, det misstaget gör man bara en gång…” /Carolina

”Bekväma byxor/kjol/klänning, stödstrumpor och vatten har varit mina grejer när jag flugit sent i graviditeten.”/Emelie

”Flög 10-timmarsflygningar minst en gång i månaden under hela graviditeten fram till vecka 25. Gick oftast helt okej. Ta med snacks, särskilt om du har lätt för att bli illamående. Kräkpåsar (den som oftast finns i stolsfickan kan gå åt fort). Handsprit (jag var i alla fall väldigt infektionskänslig under graviditeten och som alla vet kryllar flygplan av baciller). Varm tröja och stödstrumpor. Så lite handbagage som möjligt (man bär ju rätt många extrakilon ändå)./Frida

Bonustips: Boka gärna extra benutrymme, om möjligt, eller plats vid gången så att du kan resa dig och röra på dig mycket. Glöm inte heller att packa eventuellt läkarintyg lättillgängligt i handbagaget.

Vårdguidens bra att ha-tips:

Nässprej att använda tillfälligt. Som gravid kan du vara mer svullen i dina slemhinnor, och kan därför lättare bli täppt i näsan och få lock för öronen under en flygresa.

Bekväma skor. Fötterna svullnar under graviditeten och när det är varmt.

Öronproppar. Under graviditeten är det vanligare att bli känslig för ljud och du kan vakna lätt.

Extra trosor om du har mycket flytningar.

Eventuellt amningsinlägg, eftersom brösten kan läcka.

Läs också om att Livsmedelsverket sänker gränsen för koffeinintag för gravida
Eller denna roliga lista över 12 skillnader mellan första och andra graviditeten