Foto: @elinvnaslund

Ensam mamma söker-Elin: ”Jag kastade graviditetstestet på min sambo”

Veckans preggo är Elin Näslund från ”Ensam mamma söker”, som väntar sitt andra barn. Och den här gången är hon mer beredd på vad hon kan förvänta sig.

Vad var din första tanke när du insåg att du var gravid?

– Jag kände på mig att jag var gravid redan innan jag kissade på stickan. När jag sedan fick det bekräftat kastade jag den på min sambo och fortsatte laga mat. Vi hade bott ihop i lite mer än en månad och planen var inte att skaffa barn direkt så det blev en oplanerad och smått chockerande överraskning.

Hur skiljer sig denna graviditet från din förra?

– Jag är mycket mer förberedd inför småbarnstiden nu. Förra graviditeten längtade jag efter en alldeles för förskönad bebistid där alla målat upp bebisbubblan som rosaskimrande och fantastisk. Nu längtar jag snarare efter kaoset och vet att det även innefattar sömnbrist, blödande underliv, ömmande bröst och ibland ett dåligt humör.

Puss min saltlakrits!

Om du skulle döpa ditt barn efter din största craving, vad skulle hen heta?

– Saltlakrits. Jag tycker verkligen inte om lakrits när jag inte är gravid men har vid båda mina graviditeter konstant varit sugen på just det.

Har du kört veto kortet ”Hallå, jag kan inte/vill inte/får bestämma/orkar inte för att jag är gravid”?

– Att inte behöva gå ut med soporna är ju en klassiker. Jag kommer mest troligt även i framtiden hävda att jag faktiskt en gång var gravid, just för att slippa.

Vad har du lärt dig sedan du fick ditt första barn?

– Att allt inte går att planera hur förberedd man än tror sig vara, men att det mesta har en tendens att lösa sig ändå. Att stressa mindre helt enkelt. Jag har nog även lärt mig att stänga av andra föräldrars ”mitt barn kan redan” eller ”hen lärde sig det när hen var så liten”. Att jämföra barns utveckling och stressa över andra föräldrars skryt är aldrig en god idé.

Vilken kommentar kring graviditeten är du mest trött på att höra?

– Jag är otroligt trött på frågan om vi kollat kön och på kommentarer kring huruvida min mage är en flick- eller pojkmage. Det enda som avslöjandet av kön egentligen avslöjar är hur benägna vi är att redan i magen tvinga på stereotypa könsroller på våra ofödda barn. Det tycker jag både är ledsamt och tröttsamt.

Vem som är pappa till bebisen i magen är än så länge hemligt, eftersom ”Ensam mamma söker” fortfarande sänds. Foto: @elinvnaslund

Vem vinner namndebatten – du eller din partner?

– Mest troligt blir det en kompromiss där båda i slutändan känner sig lite missnöjda över att inte ha fått in sitt förstahandsval. Vi har hittills inte riktigt kunnat enas om det perfekta namnet.

Vad längtar du mest efter att göra när bebisen tittat ut? 

– Jag längtar efter att få tillbaka min kropp och min ork, men också att dricka bubbel tillsammans med vänner.

Läs även vår långa intervju med Elin Näslund: ”Min bebis föddes med tarmarna utanpå magen”

 

Missa aldrig några gravid-artiklar: besök mama.nu varje dag!

Aktuellt just nu