Foto: Bulls Foto: Bulls

En tredje pappamånad införs 2016: "Det är bra för föräldrarna"

Den 1 januari 2016 öronmärks en tredje månad i föräldraförsäkringen för vardera förälder, skriver Svenska Dagbladet. – Det är bra för kvinnorna, det är bra för föräldrarna och det är bra för Sverige och svensk ekonomi, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, till tidningen.

När den nya rödgröna regeringen presenterar sin första budget på torsdag finns en tredje öronmärkt pappamånad med. Förslaget bedöms ha goda möjligheter att röstas igenom i riksdagen då även Vänsterpartiet och Folkpartiet är för en mer delad föräldraförsäkring.

–Den skeva fördelningen av föräldrapenningen påverkar inte bara barns möjligheter att vara med båda sina föräldrar, det är också negativt för kvinnors sysselsättning och löneutveckling. När man bildar familj ökar klyftorna mellan män och kvinnor. Vi vet att kvinnors andel av det obetalda hemarbetet ökar och att deras karriärer går i stå och de får sämre pension, säger Annika Strandhäll till Svenska Dagbladet.

Pappamånaden kommer att införas den 1 januari 2016. Året därpå försvinner jämställdhetsbonusen.

– Flera utvärderingar visar att bonusen inte haft effekt på jämställdheten, den har inte rört frågan framåt. En tredje pappamånad slår mycket mera rätt. Det är ett första steg för att hitta vägar som bidrar till en större jämställdhet, säger Annika Strandhäll.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!