Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Emma Gustavsson sökte vård för ont i magen. Nu är hon mamma till lille Ebbe, 2 månader.
Emma Gustavsson sökte vård för ont i magen. Nu är hon mamma till lille Ebbe, 2 månader.
Emma Gustavsson sökte vård för ont i magen. Nu är hon mamma till lille Ebbe, 2 månader.
1 AV 2
”Vanligt att vara flåsig”
2 AV 2
Emma Gustavsson sökte vård för ont i magen. Nu är hon mamma till lille Ebbe, 2 månader.
Foto: Rebecka Gustavsson / PRIVAT

Emma, 27, var höggravid – trots mens och negativa test

Läkarna på vårdcentralen trodde att Emma hade en cysta. Hon hade tagit tre gravidtest som alla var negativa – och hade regelbunden mens.

Men på akuten fick hon veta att hon hade en färdigbakad bebis i magen. 

– Jag väntade mig det värsta, jag väntade mig ett cancerbesked, berättar hon.

Livet har tagit en oväntad vändning för Emma Gustavsson, 27, som innan jul inte ens visste om att hon var gravid. I dag är hon nybliven sambo och mamma till lille Ebbe, som precis blivit 2 månader, något som nt.se tidigare berättat om.

För mama berättar Emma att hon redan i höstas började känna sig uppblåst, men tre negativa graviditetstester och regelbunden mens gjorde att hon uteslöt att hon skulle kunna vara med barn. Istället funderade hon på om hon kanske var allergisk mot bröd, men tänkte inte så mycket mer på det. 

Några dagar innan julafton fick hon så väldigt ont i magen. Emmas mamma tyckte att hon skulle söka hjälp, och nästa dag fick hon en tid. På vårdcentralen berättade Emma om graviditetstesten och mensen som var helt regelbunden. Senaste mens hade varit bara två veckor tidigare. Läkaren kände på magen och sa att det skulle kunna vara en cysta. Därför skickades Emma direkt till akutmottagningen på Vrinnevisjukhuset.

Jag tänkte att det kunde vara cancer, just för att magen var så uppsvullen

När hon åkte in till sjukhuset kunde hon inte ana att hon bara några dagar senare skulle vara mamma. 

– Jag tänkte att det kunde vara cancer. Just för att magen var så uppsvullen, det hade den varit i några veckor men bara kvällstid. Så då fick jag panik, berättar Emma.

Såg du gravid ut?
– Nej, ingenting!

Emma Gustavsson och sonen Ebbe, som föddes den 5 januari. Foto: privat

Emma Gustavsson

Ålder: 27

Familj: Robin, 31, och nyfödde sonen Ebbe

Gör: Hemtjänsten

Bor: Norrköping

På akuten sa personalen att ett graviditetstest alltid genomförs när man kommer in med magsmärtor. Den här gången visade det positivt – och Emma förstod ingenting. Även Emmas mamma, som var med som stöd, blev chockad av gravidbeskedet.

På gynekologavdelningen på sjukhuset ville personalen göra ett ultraljud för att tidsbestämma graviditeten. De första veckorna av graviditeten kan fostret vara för litet för att synas bra genom magen, och då är det vanligare med undersökning genom slidan, ett så kallat vaginalt ultraljud. Men det ville inte Emma, eftersom hon fortfarande var så skakad av beskedet. Ultraljudet gjordes utanpå hennes mage.

– Då såg de direkt hur stort barnet var! Då var jag alltså i vecka 39. Han beräknades komma en vecka senare, dagen innan nyårsafton. Allt kändes väldigt overkligt!

Så kan man missa att man är gravid

Så här långt i berättelsen var Robin helt ovetande om att han skulle bli pappa. Då var de ännu inte ett officiellt par, även om de känt varandra i många år. Efter ytterligare ett ultraljud nästa dag, som var dagen innan julafton, kände sig Emma lite lugnare, och åkte hem till honom för att berätta. 

– Jag bad honom sätta sig ner så jag kunde berätta, minns hon.

Hur reagerade han?
– Först fick han panik och bara gick runt, och ringde till sina föräldrar. De hade ju ingen aning om att jag existerade!

Nästa dag var det julafton, och de blivande föräldrarna Emma och Robin firade dagen på olika håll. Emma var orolig. Skulle Robin lämna henne? 

Och hur kunde de ha missat en hel graviditet på nio månader?

Emma fick själv höra att en orsak till att hon inte känt av bebisens sparkar i magen var att moderkakan låg i framvägg. Att bebisen låg i ”bakvägg” i hennes mage gjorde att varken hon själv eller någon i hennes närhet kunde ana att hon var gravid.

Till nt.se säger Marina Argemi Sarda, som är specialistläkare i obstetrik och gynekologi på Vrinnevisjukhuset, att vissa går upp väldigt lite i vikt under en graviditet, andra ökar mycket i vikt. Att upptäcka en graviditet när den är så långt gången som i Emmas fall är mycket ovanligt, påpekar hon. Det händer ungefär en gång per år på ett medelstort sjukhus som Vrinnevisjukhuset.

Emma och Ebbe. Foto: Rebecka Gustavsson / PRIVAT
När han kom upp på bröstet, det var som att det var meningen. Så självklart!

På julaftonskvällen kom till slut Robin och hämtade upp Emma, så de kunde prata ordentligt. När den första chocken lagt sig bestämde sig då och där för att göra allt för den kommande bebisen.

– Vi vill ju vara med varandra. Då kände jag mig trygg och kände att det kommer gå bra, berättar Emma nu.

Nästa dag, på juldagen, flyttade Emma in hos Robin i hans lägenhet. På bara några dagar lyckades de förbereda allt inför barnets ankomst. Familj och vänner slöt upp för att hjälpa de chockade paret med kläder och barnvagn. 

Och två veckor senare, den 5 januari, föddes så deras lille son, Ebbe. 

Nu är Emma och Robin föräldrar.

Hur var första mötet med Ebbe?
– Helt otroligt! När han kom upp på bröstet, det var som att det var meningen. Så självklart! Kärlek vid första ögonkastet!

Hur känns det att vara mamma nu?
– Jag har aldrig varit så här lycklig! Helt fantastiskt är det!

Vad tänker du om framtiden?
– Vi ska flytta ihop nu på riktigt och jag ser jätteljuset på framtiden. Det känns jättebra. Förhoppningsvis skaffar vi ett syskon till Ebbe i framtiden!

Första tecknen på graviditet

Ett tydligt tecken på graviditet är att du inte får någon mens. Det här är fler exempel på vanliga symtom:

Brösten ömmar och spänner.

Du mår illa och kanske kräks, särskilt på morgonen.

Du får mindre eller mer matlust.

Du känner dig trött.

Du är känslig för vissa lukter.

Du blir lättare ledsen.

Källa: 1177