Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
32-åriga Emelie Karlström har precis fått sitt sjunde barn.
32-åriga Emelie Karlström har precis fått sitt sjunde barn.
32-åriga Emelie Karlström har precis fått sitt sjunde barn.
1 AV 2
Astrid föddes på annandagen
2 AV 2
32-åriga Emelie Karlström har precis fått sitt sjunde barn.
Foto: INSTAGRAM / PRIVAT

Emelie Karlström, 32, är nybliven sjubarnsmamma: ”Förstår varför vi gör det här!”

När dottern Tove föddes var Emelie 20 år. Tolv år senare är Emelie Karlström från Hallstahammar nybliven sjubarnsmamma. På annandagen fick hon nämligen dottern Astrid med partnern Daniel.

– Mitt gäng, så förbannat häftigt att vi har skapat dom här!

Emelie har en stor familj tillsammans med partnern Daniel, barnen Tove, 12 år, Viggo, 11 år, Signe 6 år, Inez, 4 år, Ebbe, 3 år, Pelle, 1,5 år och så nyfödda lilla Astrid.

Namnet Astrid har länge legat på Emelies topplista länge, men de två senaste barnen, Pelle och Ebbe var båda killar. Och visst är barnboksförfattaren en inspiration, berättar Emelie.

– Ja, för hon var en fantastisk kvinna. En förebild!

Nyfödda Astrid var egentligen beräknad långt innan jul. Men när Emelie gått två veckor över tiden bokades hon in på förlossningen för en igångsättning.

– Jag hade förvärkar i flera dagar men de kom liksom inte i gång. Vi hade tid halv nio på annandagsmorgonen på förlossningen, då skulle de bedöma vilken metod de skulle använda. Men sedan dröjde det, de hade operation bland annat, så jag fick inte bli undersökt innan lunch. Då bestämde vi att de skulle ta hål på hinnorna.

Helst ville Emelie föda så naturligt som möjligt. Tidigare hade hon fått stormvärkar när hon satts i gång medicinskt. Hon ville också ha epidural i förebyggande syfte. Sedan när det äntligen var dags att ta hål på hinnorna gick inte det.

– Då låg Astrid för långt ner, hon låg och tryckte på hinnorna så de kom inte åt att ta hål. Men då hade de sett att jag redan haft lite värkar själv så de sa ”då får vi vänta och se”. Sedan när mina värkar väl kom i gång, ungefär vid fem, då började jag känna att de blev starkare. Sedan flöt det på! Det var helt otroligt!

EMELIE KARLSTRÖM

Ålder: 32 

Familj: Daniel, 34, Tove, 12 år, Viggo, 11 år, Signe, 6 år, Inez, 4 år, Ebbe, 3 år, Pelle, 1,5 år och minstingen Astrid född 26/12

Bor: Hallstahammar 

Gör: studerar

Instagram: fam.karlstrom 

Innan bebis – och efter!

Storebror andades inte när han föddes

– Vi fyllde på epiduralen vid halv åtta, för då kände jag att värkarna gjorde så ont att jag behövde den. För Astrid låg tokigt med händerna, så jag upplevde värkarna mycket starkare den här gången. En timme senare, klockan 20.30 kom hon. Så det gick ändå ganska smidigt utan en igångsättning. 

Har du varit med om någon kämpig igångsättning tidigare?
– Ja, med Ebbe och Pelle, då blev det medicinsk igångsättning. Med Ebbe blev det nästan snitt, men precis i slutet öppnade jag mig jättefort så då hann de avboka operation. Med Pelle blev det också jättejättebråttom och när han kom ut andades han inte så de fick springa i väg med honom.

Vad jobbigt!
– Ja, det var jättejättejobbigt. Så den här gången blev det en jättefin upplevelse, både barnmorskan och undersköterskan var så närvarande. Sedan att jag fick upp henne på bröstet på en gång, det blev en liten revansch om man får säga så! 

Hur har syskonen reagerat?
– De är jätteglada! Jag stannade två dagar på BB för jag ville komma i gång med amningen, så vi kom hem sent på kvällen och då sov ju småttingarna. Så de stora fick träffa Astrid först. Sedan när de små vaknade tyckte de det var jättemysigt och kom fram och hälsade. Det var en mysig morgon!

Vips, så var dom sju syskon! Foto: INSTAGRAM / PRIVAT

Astrid vägde 3844 gram när hon föddes och var 51 centimeter lång, och den största bebisen utav tjejerna. Bara sonen Pelle har vägt mer när han fötts. På Instagram visar Emelie upp en bild på hela familjen med orden: 

”Mitt gäng, så förbannat häftigt att vi har skapat dom här.”. 

I ett annat inlägg, som Emelie la upp dagen efter förlossningen skriver hon:

”Vi är så kära i den här lilla mini människan. Jag förstår varför vi gör de här om och om igen!”

Äntligen hemma! Dags att rulla vagn med syskonen! Foto: PRIVAT

Det har sjubarnsmamman lärt sig

I en tidigare intervju med mama har Emelie berättat om vad hon lärt sig sedan hon som 20-åring fick första barnet, Tove:

– Att inte lyssna på andra. När jag fick Tove var jag ung och oerfaren. Man vågade knappt göra något utan att fråga någon annan om råd till exempel. Efter andra barnet så känner man sig mer trygg i sig själv. Och ju äldre man blir så finner man också ett lugn i sig själv. Man vågar lita mer på sin intuition. Det är viktigt att man gör det som känns bäst och funkar bäst för dig och ditt barn utan att jämföra sig med andra.

Emelie är i grunden förskollärare, men studerar till undersköterska. Hennes dröm är att bli barnmorska eller jobba inom ambulanssjukvården.