Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Nya världsrekordet – här är Lydia och Timothy
2 AV 2
Lydia och Timothy föddes den 31 oktober. Som embryon låg de nerfrysta i 30 år innan de överfördes till mamman Rachels livmoder.
Foto: National Embryo Donation Center / PRESSBILD

Embryona var nerfrysta i 30 år – nu har mirakeltvillingarna fötts

När tvillingarna Lydia och Timothy föddes den 31 oktober satte de världsrekord. Deras embryon frystes nämligen ner för hela 30 år sedan innan de tinades och sattes in i mamma Rachels livmoder. 

– På sätt och vis är de våra äldsta barn, även om de är våra yngsta, säger nyblivna tvillingpappan Philip Ridgeway till CNN.

Thérèse Bilby

Tvillingarna Lydia och Timothy ser ut som vilka bebisar som helst. Men de kom till redan 1992. I 30 år låg deras embryon nedfrysta i minus 200 grader i flytande kväve, innan de i april i år tinades upp och placerades i Rachel Ridgeways livmoder.

31 oktober föddes tvillingarna sedan i Knoxville, Tennesse, och de slog därmed världsrekord för barn som fötts med äldst embryo.

Hur började då allt? 1992 fryste ett anonymt gift par ner fem embryon på en fertilitetsanläggning i USA. Paret donerade sedan embryona till National Embryo Donation Center i Knoxville, Tennessee, i hopp om att ett annat par skulle kunna använda dem. Tre av embryona överlevde upptiningen och överfördes till Rachel. Två av dessa klarade sig sedan hela vägen och föddes som levande barn – tvillingarna Lydia och Timothy.

– Det är något häpnadsväckande med det, säger pappan Philip Ridgeway, till CNN. Han var själv bara fem år gammal när embryona blev till.

– På sätt och vis är de våra äldsta barn, även om de är våra yngsta barn.

Paret Ridgeway har sedan tidigare fyra andra barn i åldrarna 8, 6, 3 och nästan 2 år, men ingen föddes via IVF eller donatorer.

Hela familjen samlade. Foto: CNN/mama

Läkaren Jim Toner, som är fertilitetsspecilist i Atlanta, säger att en spermie, ett ägg eller ett embryo som lagras i flytande kväve inte någonsin upplever tid.

– Det är som den där med Rip Van Winkle, bara vaknar 30 år senare, och visste aldrig att han sov.

I Sverige får embryon dock bara förvaras i högst tio år.

Molly föddes från 27 år gammalt embryo

Den bebis som tidigare fötts med äldst embryo är Molly Everett Gibson. Hon föddes 2020, mer än 27 år efter att hennes embryo frystes in. 

Mollys embryo blev till i oktober 1992.

– Det är väldigt svårt att ta in det, men för oss är hon ett litet mirakel, sa mamman Tina Gibson då enligt New York Post.

Den tidigare rekordinnehavaren var Mollys äldre syster, Emma, som har samma biologiska föräldrar och vars embryo var nedfryst i 24 år, enligt University of Tennessee Preston Medical Library.

FRYSFÖRVARING AV EMBRYON

Enligt svensk lag får embryon frysförvaras i högst 10 år från den dag de fryses ned. Man kan i särskilda fall få förlängd frystid efter godkännande från Socialstyrelsen.

Det finns två olika frystekniker. Den ena bygger på att embryon på ett kontrollerat sätt, sakta kyls ned, så kallad långsam nedfrysning. Den andra metoden bygger på en blixtsnabb nedkylning och kallas för vitrifikation. 

Embryodonation innebär att överblivna embryon från par eller ensamstående kvinnor som blivit gravida genom IVF-behandling kan donera dessa vidare till någon annan genom embryodonation. Socialstyrelsen, som ansvarar för att ta fram riktlinjer om hur lagen ska tillämpas och hur alla svenska fertilitetskliniker ska förhålla sig, arbetar för närvarande med att ta fram dessa.

Källa: Livi.se

LÄS OCKSÅ: 12 kändismammor som skaffat barn på egen hand – helt utan partner

LÄS OCKSÅ: Andrea först i Sverige att få livmoder från avliden donator: ”Tuff resa”