Foto: Emily Dahl

Ebba von Sydow: ”Jag har längtat så det gör ont efter ett tredje barn”

Trots två barn, programledarjobb, blogg, podd och böcker har Ebba Kleberg von Sydow, 36, känt att något har fattats – en till familjemedlem. Snart ska hon föda sitt tredje barn: "Jag är så lycklig över den här graviditeten."

Vi är vana att se henne i rutan i den ena mer stilsäkra outfiten än den andra och tillsammans med sin sister in crime, Emilia de Poret, guidar hon med deras ”Säker stil” till den perfekta garderoben – både genom podd, bok och på Instagram.

För Ebba Kleberg von Sydow, 36, verkar ingenting vara omöjligt. Att i ett och samma andetag bränna av en modefotografering, invänta samtal från hovet angående en brådskande intervju med prinsessan Sofia och prins Carl Philip, instruera barnflickan om barnen Mariannes, 5, och Klas, 3, tennislektion och slänga ihop en middag för åtta utan att veta vad hon ska laga verkar inte vara ett problem. Inte heller att kicka igång en gravidpodd bara tre månader före beräknat födelsedatum. Men bakom superfasaden döljer sig också en skörhet – i att ha känt sig ensam och att innerligt längta efter ett tredje barn.

Grattis, du är inte bara gravid med trean utan har ännu en bebis på G, din nya gravidpodd. Berätta!

– Jag skrev en gravidbok när jag väntade mitt andra barn, min lilla Klas. Jag hade inte kunnat drömma om den respons som jag har fått på den! Och jag är ju en poddälskare, så jag tänkte att jag gör en podd i stället för en ny bok.

"Många känner sig ensamma under graviditeten"

– För mig är det viktigt att berätta någonting annat än bara den rosaskimrande bilden av att vara gravid. Jag har haft det jobbigt i alla mina graviditeter – och så har jag en fruktansvärd förlossning och ”en mindre vidrig” i bagaget. Genom att starta en podd kan jag vara den stöttande, kloka kompisen som många gravida faktiskt inte har. Många är ganska ensamma i sin graviditet. Jag har ju också känt det, inte minst när jag var gravid första gången. Ingen av mina nära vänner var gravida och min syster bodde på andra sidan Atlanten. På det sättet kände jag mig rätt ensam och skör.

Känner du dig bättre rustad inför den här graviditeten?

– Både och. Den här känslomässiga berg- och dalbanan som det innebär att vara gravid kan man nog inte värja sig emot. Jag har känt mig väldigt trött. Det är det klassiska: jag sover sämre, har en treåring och en femåring hemma och ställer höga krav på mig själv i jobbet och i det mesta jag gör, precis som de flesta mammor i dag. Och den ekvationen går ju inte ihop.

Det är tufft!

Foto: Emily Dahl

– Ja, men någonting som jag ändå är bra på är att jag släpper på att det ska se perfekt ut hemma, det får vara lite skit i hörnen och barnen äter köttbullar och makaroner ganska många dagar om året. Jag sänker kraven på mig själv. Ibland dröjer det bara fem minuter efter att jag kommit innanför dörren innan jag sätter på en film och parkerar barnen i soffan, och så får det vara. Jag känner ändå att jag är den bästa mamman de kan få.

"Min man och jag var inte överens"

Hur växte beslutet om ett tredje barn fram?

– Jag är så lycklig över den här graviditeten. För jag har längtat så att det gör ont i hjärtat efter ett tredje barn och det var inget jag och min man var överens om. Och då säger kompisar glatt att ”det är väl bara att bli gravid, ha ha, och säga hoppsan”. Men jag tycker inte att det fungerar så. Det var viktigt för mig att vi båda var överens i det här.

Vad var det i tre barn som du längtade så mycket efter?

– Jag är själv en del av tre syskon och jag har nog alltid drömt om, och föreställt mig, att jag skulle ha tre barn. Medan min man alltid har tänkt sig två.

Den där längtan är svår att komma över, hur kom ni överens?

– Jag tog helt enkelt ett allvarligt samtal och berättade hur viktigt det var för mig. Sedan gav jag honom lite tid att tänka och så landade han till slut i att det kanske ändå kunde vara en okej idé. Jag hade ju inte heller velat ha ett tredje barn om det var bara jag som ville det. Det är knepigt, samtidigt slåss man ju med känslorna om att man är så oerhört lyckligt lottad med två friska, fantastiska, nöjda barn. Varför kan jag inte bara vara nöjd? Jag har kämpat så med att bara var nöjd.

Hur har den här tredje graviditeten varit?

– Min barnmorska säger att jag måste varva ner och ta det lugnare. Jag är jättedålig på det. Men när man sitter där och barnmorskan säger ”Ja, det är du eller bebisen här, vad tycker du verkar viktigast? Antingen fortsätter du att köra på så här i 180, eller så tänker du på att du och din baby ska må bra.”, då blir det väldigt enkelt.

"Man räcker aldrig till!"

Dina tidigare förlossningar var ju rätt tuffa, hur känner du inför den här?

– Nu måste det bara bli bra. Första förlossningen låste det sig helt mentalt för mig. Det var värsta sortens tortyr, det var långdraget och jag upplevde att allt som kunde gå fel, gick fel. Andra gick det lite bättre. Jag har också haft det väldigt tufft med amningen. Just nu är jag inne i en fas där jag nästan är mer nervös över det. Jag sitter och googlar på nätterna när jag inte kan sova om huruvida mjölkstockning går att få värre än den jag hade senast.

Foto: Emily Dahl

Hur ser livet framför dig ut, med tre barn?

– Jag har hört mig för en del från folk i min omgivning som har tre barn och alla säger att trean är grädden på moset. Men så träffade jag en kompis i går som rullade vagn med en sexmånaders liten kille som var hennes tredje och hon sa att det är mycket mer jobb än vad alla säger – och att man aldrig räcker till! Så för mig handlar det om att vara mammaledig så gott jag kan.

Vad önskar du att någon hade berättat för dig innan du skaffade barn?

– Att någon på ett brutalt sätt hade förklarat hur jobbig den första tiden med bebis kan vara, med allt från sömnbrist till mjölkstockning, tårar och de idiotiska krav man ställer på sig själv. Kanske var det någon som berättade, men jag lyssnade nog inte på det örat.

Av: Malin Lundberg Aguilera

 Foto: Emily Dahl 

Styling: Ebba Kleberg von Sydow och Malin Lundberg Aguilera

 Hår och makeup: Elvira Brandt

Denna artikel har tidigare publicerats i mama nr 2, som går att läsa i appen mama PLUS – gratis för prenumeranter!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!