Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Var i landet du föder barn påverkar risken för att få en allvarlig bristning i samband med förlossningen, visar nya siffror.
Var i landet du föder barn påverkar risken för att få en allvarlig bristning i samband med förlossningen, visar nya siffror.
Var i landet du föder barn påverkar risken för att få en allvarlig bristning i samband med förlossningen, visar nya siffror.
Var i landet du föder barn påverkar risken för att få en allvarlig bristning i samband med förlossningen, visar nya siffror. Foto: TT (montage)

Dubbelt så hög risk att få allvarlig bristning om du föder i Stockholm

Det är dubbelt så hög risk att drabbas av allvarliga bristningar när du föder barn i Region Stockholm jämfört med i Region Gävleborg.

– Med en stressad personal är det så klart svårare än om man har en stabil personal som kan jobba i lugn och ro, säger professor Karin Källén till SVT.

Många som föder barn vaginalt får bristningar i ­underlivet. Oftast är bristningarna lindriga och läker fint, men ibland blir de mer allvarliga. Och risken att få en allvarlig bristning hänger ihop med var i Sverige du bor. Det visar en analys som Karin Källén, professor vid institutionen för obstetrik och gynekologi vid Lunds universitet och utredare på Socialstyrelsen, gjort för Uppdrag granskning och SVT:s lokala nyheter. 

Störst problem är det i Stockholm och Sörmland – där är det dubbelt så hög risk att drabbas av allvarlig bristning om man föder barn som i Gävleborg. 

13 000 drabbades av allvarlig bristning

Från 2016 till 2020 drabbades nära 13 000 kvinnor av de allvarligaste formerna av förlossningsbristningar. Skillnaderna finns även om man justerar för att kvinnorna är olika gamla och hur många barn de fött. Under de här fyra åren drabbades 3,3 procent av kvinnorna i Stockholm av en allvarlig bristning, jämfört med 1,6 procent i Region Gävleborg. I landet som helhet ligger siffran på 2,7 procent.  

Enligt Karin Källén beror troligen skillnaderna på olika arbetssätt, rutiner och stress inom förlossningsvården.

– Med en stressad personal är det så klart svårare än om man har en stabil personal som kan jobba i lugn och ro.

Att Region Stockholm tappat många erfarna barnmorskor tror Mia Ahlberg, sakkunnig inom förlossnings- och mödravård, är en av anledningarna till regionens dåliga statistik: ”Det har ju att göra med att vi inte har haft en bra arbetsmiljö i Stockholm på väldigt länge”. Foto: Shutterstock

Här är risken minst – försöker vara två barnmorskor

I Gävleborg är risken för allvarliga bristningar lägst i Sverige.  Sedan 2014 har personalen på kliniken i Hudiksvall kontinuerligt utbildats i hur de ska göra för att förebygga att kvinnan som föder ska brista, och metoden går i huvudsak ut på barnet ska födas långsamt. De försöker nu vara två barnmorskor i rummet precis när barnet kommer. Att hålla emot kvinnans mellangård är en annan del av rutinen som Hudiksvall numera följer. 

– Sedan så är det en massa olika faktorer som påverkar farten – kommunikation, position, värkarnas kraft och såna saker, säger Kristina Holmsten, barnmorska i Hudiksvall till SVT Gävleborg. 

Stockholm i botten av statistiken

Mia Ahlberg är sakkunnig inom förlossnings- och mödravård i Region Stockholm och för henne är det inte en nyhet att regionen länge legat i botten av statistiken. Hon säger till SVT Stockholm att hon inte har någon tydlig förklaring, men att man tappat många erfarna barnmorskor till andra delar av vården.

– Det har ju att göra med att vi inte har haft en bra arbetsmiljö i Stockholm på väldigt länge. Man orkar inte.

Uppdrag gransknings avsnitt om sjukvårdens förlorare sänds i SVT onsdag 30:e mars

BRISTNINGAR GRAD 3 OCH 4

De allvarligaste bristningarna kallas också sfinkterruptur eller sfinkterbristning. Sfinkterbristning grad 3 innebär att ändtarmsmusklerna brister vid förlossningen. Sfinkterbristning grad 4 innebär att både ändtarmsmusklerna och tarmväggen brister.

Mellan 2016 till och med 2020 fick i genomsnitt 2,7 procent av alla kvinnor som födde vaginalt i Sverige en bristning grad 3 eller 4. 

LÄS MER: Maria, 41: ”Min förlossningsskada var helt onödig”  

LÄS MER: Ann Söderlunds glädje efter operationen: ”Ett fungerande underliv”