Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Läkarna trodde att Charlen hamnat i tidigt klimakterie. I själva verket var hon gravid.
Läkarna trodde att Charlen hamnat i tidigt klimakterie. I själva verket var hon gravid.
Läkarna trodde att Charlen hamnat i tidigt klimakterie. I själva verket var hon gravid.
Läkarna trodde att Charlen hamnat i tidigt klimakterie. I själva verket var hon gravid. Foto: Privat

Charlen, 24, fick veta att hon var gravid – födde sex dagar senare

I vanliga fall har vi nio månader på oss att förbereda oss för att bli föräldrar.

24-åriga Charlen från Tromsö i Norge fick bara sex dagar.

För mama berättar hon om de negativa graviditetstesten, chocken efter beskedet och hur livet ser ut i dag efter att lilla Bernyll Junior kommit till världen:

– Nu är det bara roligt och härligt att få vara mamma till en stor överraskning.

Allt börjar med att 24-åriga frisören Charlen Nordly är trött och mår illa. Hon tänker att hon nog bara har ätit något dåligt, men när illamåendet fortsätter tar hon ett graviditetstest trots att hon äter p-piller. Lika bra att vara på den säkra sidan, tänker hon.

Testet är negativt.

Det går ett par månader. Charlen börjar få ont i ryggen och märker att hon gått upp i vikt. Magen har visserligen inte växt, men hon tar ändå ett nytt test. 

Det är negativt.

Läkaren tror först att hon är i tidigt klimakterium

När Charlen Nordly går till läkaren får hon reda på att hon har järnbrist. Det är säkert därför hon är så trött, säger läkaren. Men han säger också att tröttheten och viktuppgången kan vara ett tecken på att hon har hamnat i tidigt klimakterie.

– Jag gick runt och skojade med vänner och familj om att jag hade kommit i klimakteriet vid 23 års ålder, säger hon och skrattar.

De kommande månaderna är hon konstant trött. Det går ut över jobbet och hon är sjukskriven mycket. Till slut så tar hon TVÅ nya graviditetstester. 

Testen är båda negativa.

Fyra graviditetstest visade alla negativt

– Jag hade tagit fyra tester under en längre period, därför trodde jag att det var klimakteriet som smög sig på, berättar Charlen. 

Hon får så småningom en ny tid hos läkaren för att utreda om det verkligen är så att hon kommit i det som på läkarspråk kallas för prematur menopaus. Men efter att hon tagit blodprov dröjer det bara en halvtimme innan läkaren kommer tillbaka. Han ber henne sätta sig, och säger sedan rakt ut att hon är gravid.

– Jag blev så chockad och lyckades bara svara: ”Ja men vad bra att jag inte är i klimakteriet”.

Charlen skickas direkt till sjukhuset i Tromsö och tas emot av barnmorskor. Snart kommer nästa chock. Eftersom hon inte har någon mage, tänker hon att hon inte kan vara så långt gången. Men ultraljudet visar att hon är i vecka 36.

– Jag ville inte se eller höra när de gjorde ultraljudet, eftersom jag inte var redo för det då. Men två dagar senare fick jag ett nytt ultraljud där jag fick se och höra honom. Då kände jag glädje och ett slags lugn inom mig.

Fyra dagar senare sätter förlossningen i gång.

”Jag var rädd och visste ingenting om vad som skulle hända”

Du måste ha varit i chock? Hur var förlossningen?
– Jag har alltid varit otroligt rädd för allt som har med förlossningar att göra, och det här var bara sex dagar efter att jag fick beskedet att jag var gravid. Så jag var rädd och visste ingenting om vad som skulle hända. Allt jag visste var att jag ville ha min mamma med mig. Och hon kom med direktflyg från Leknes i Lofoten till Tromsö där jag bor.

– Jag hade väldigt ont och var illamående, men med hjälp av duktiga barnmorskor blev jag lugn till slut. När vattnet gick så det blev lite skrik och osäkerhet. Jag försökte att inte fokusera på smärtan.

22 mars 2021 kom så lille Bernyll Junior till världen.

– Han kom ut fräsch och fin, säger hon.

Finns Bernylls pappa med i bilden?
– Jag är hundra procent ensamstående förälder. Och mer än så vill jag inte prata om den saken.

Charlen och Bernyll Junior trivs med sin vardag på Tromsö. Foto: Privat

Har du fått någon förklaring till hur det kunde komma sig att du inte alls kände att du var gravid?
– Det läkaren och barnmorskan har sagt till mig är att Junior antagligen låg bakom moderkakan eller vid sidan om, vilket gör att man inte känner det lika bra. Eftersom alla tester var negativa så förnekade jag helt enkelt alla tankar om att det var en graviditet.

Clearblue: Testen kan ha varit gamla

Charlen har även varit i kontakt med företaget Clearblue, som är tillverkaren av två av graviditetstesten hon tog. Då fick hon veta att testernas bäst före-datum kan ha gått ut.

– De sa att butiker inte alltid är så bra på att kolla utgångsdatum. 

Efter förlossningen valde Charlen att hålla det nya miraklet hemligt för de flesta. Bara den närmaste familjen och de fyra bästa vännerna fick veta.

– Jag ville inte prata om det för jag kände mig generad. Men nu när det har gått en tid, och jag har fått höra från vänner och familj hur stolta de är över mig, då tycker jag att det är viktigt att prata om det, säger Charlen. Hon är glad för allt stöd hon fått.

– Jag är väldigt lyckligt lottad som har så många trevliga människor omkring mig som stöttar mig. Även om det ibland kan vara jobbigt att vara ensamstående mamma så är han en glad pojke. Det är bara roligt, skrattar hon.

Hur ser vardagen ut för dig och din bebis i dag?
– Vi tar barnvagnspromenader runt i Tromsö, med mina vänner som är väldigt glada i Junior. Och jag reser hem till Lofoten där min familj bor. Där har jag familj och vänner som jag tycker väldigt mycket om.

Charlen Ingebrigtsen Nordly

Ålder: 24. 

Familj: Sonen Bernyll Junior Ingebrigtsen Nordly, snart 1 år.

Bor: Kommer från Gravdal i Lofoten men bor nu i Tromsö.

Gör: Frisör.

I början ville Charlen inte prata om vad hon varit med om, men nu när det gått en tid har hon tänkt om: ”Nu är det bara roligt och härligt att få vara mamma till en stor överraskning”. Foto: Privat

Ovanligt att vara gravid länge utan att veta om det

Stine Lønne Wigestrand är barnmorska på Oslo barnmorske- och ultraljudsklinik. Hon säger till norska TV2 att det är ovanligt att kvinnor är gravida så länge utan att veta om det.

– De flesta som hamnar i en sådan situation har inte tänkt tanken att de kan bli gravida, och kopplar inga symtom till det.

Orsaken kan vara att graviditeten inte var planerad eller inte önskad.

– Om man inte tänker att det är möjligt att vara gravid kan man hitta andra förklaringar till varför man till exempel är trött, illamående och trött. Du kan koppla det till stress. Sparkar från barnet i magen kan tolkas som en orolig mage.

– Kvinnor kommer till oss via akuten med buksmärtor, och då visar det sig att förlossningen är i gång. 

LÄS OCKSÅ: Moa, 22, sökte vård för magsmärtor – tio timmar senare var hon mamma