Störst chans att bli gravid? Köp ägglossningstest

Ett ägglossningstest hjälper dig att räkna ut när du har störst chans att bli gravid. Här tipsar vi om tre ägglossningstest samt hur de fungerar.
mamaredaktionen

Att bli gravid kan vara lite meckigt. För vissa går det direkt, andra försöker och försöker och försöker och ibland är IVF enda utvägen. Hur läget än ligger så ökar chansen att bli gravid om man kartlägger sin ägglossning.

Så fungerar ett ägglossningstest

Ägglossningstestet mäter av ökningen av så kallat luteiniserande hormon (LH) i kvinnans urin. Ökningen av LH-hormon inträffar cirka 24-48 timmar före ägglossningen, vilket ger dig en indikation på när du har lättast att bli gravid.

Tre ägglossningstest – en jämförelse

Ett effektivt sätt att just kartlägga sin ägglossning är att göra ett ägglossningstest, som ger en indikation på när man är som mest fruktsam. Ägglossningstest finns i olika varianter och går att köpa på exempelvis apotek.

Här är tre bra och prisvärda ägglossningstest:

1. Apoteket Ägglossningstest. Läs mer och köp här.

2. RFSU Ägglossningstest. Läs mer och köp här.

3. Clearblue Avancerat Ägglossningstest. Läs mer och köp här.

När är det störst chans att bli gravid?

Chansen att bli gravid är som störst när ägget lossnar – alltså när du har ägglossning – och glider ner till livmodern. Ägget kan bli befruktat upp till ett dygn efter att det lossnat.

Ha koll på din menscykel – så gör du

För att veta vilken dag man ska börja med ägglossningstestet behöver man ta reda på hur lång menscykeln är. Om menscykeln är 21 dagar börjar man med testet den femte dagen i cykeln. Om menscykeln är 22 dagar börjar man den sjätte dagen och så vidare.

Räkna ut när du har ägglossning

Att ha stenkoll på sin ägglossning är A och O för den som vill öka sina chanser att bli gravid. Och till det finns just ägglossningstest, men man kan även använda en ägglossningskalender och lära sig att känna igen symptom som uppkommer vid ägglossning.

Läs mer: Så vet du när du har ägglossning – och ökar chansen att bli gravid

Bli gravid med rätt tajming – tips!

Eftersom spermier kan leva i slidan i flera dagar går det att bättra på chanserna att bli gravid genom att ha samlag ett par dagar före ägglossningen, under ägglossningen och ett par dagar efter ägglossningen. Ligga på schema, någon?