Kenza Zouiten Subosic. Foto: Karl Nordlund

Kenza blev kemiskt gravid - tre gånger: ”Lyckan var kortvarig”

Superinfluencern Kenza Zouiten Subosic har varit öppen med sin långa kamp för att bli gravid. Så i somras fick hon överraskande positivt graviditetstest – tre gånger om.

Nu berättar hon om den kortvariga lyckan.

Thérèse Bilby

Kenza Zouiten Subosic, 31, är mamma till sönerna Nikola och Danilo, men drömmer om en större familj. Att bli gravid har tidigare inte varit enkelt och Kenza har öppet och ärligt delat med sig av gravidkampen i sina sociala kanaler. 

I en tidigare artikel i mama berättade Kenza även om rädslan för att snart hamna i klimakteriet. För under ett ultra­ljud visade det sig nämligen att Kenza bara hade ett fåtal äggblåsor på äggstockarna, och blodproven för att kontrollera äggreserven ­konstaterade senare att det inte fanns så många ägg kvar.
– Jag var 26 år då jag fick beskedet att jag har kort lutelfas med ett AMH-värde på 0,2, vilket är vanligt för kvinnor som är över 45 år – och skulle hamna i klimakteriet tidigt. Det var en stor chock och jag bröt ihop totalt.

I en ny vlogg berättar nu Kenza att hon faktiskt plussat på stickan i somras – något hon aldrig gjort utan hjälp förut. 

– Jag blev gravid för två, nästan tre månader sedan, säger hon i vloggen och beskriver sedan hur hon hon tagit ett test som visade två streck. Nästa dag tog hon även ett digitalt test, för att vara på den säkra sidan. Även detta var positivt och ordet ”gravid” lyste tydligt i testrutan. 

Kenza hann bli väldigt lycklig, men också chockad, säger hon.

– Men lyckan var ju kortvarig, för jag började blöda bara några timmar efter det här. Mensen kom. 

Kenza berättar om kemiska graviditeten

Enligt graviditetstestet var Kenza gravid i vecka 1-2. Men det var en kemisk graviditet, vilket innebär att hon fått ett mycket tidigt missfall.

– Det som hände var att jag blev gravid, ägget blev befruktat, det implanterade i livmodern, hormonerna satte i gång och jag fick ett positivt graviditetstest. Men sedan har någonting hänt då. Antingen att det har slutat utvecklas, jag har ju problem då med mina hormoner, att jag får mens väldigt tätt inpå ägglossning, förklarar hon i vloggen.

Nu trodde jag att jag var gravid i knappt ett dygn, men man hann ändå börja planera och drömma sig bort lite. Vem kan det vara? När blir BF?

– Nu trodde jag att jag var gravid i knappt ett dygn, men man hann ändå börja planera och drömma sig bort lite. Vem kan det vara? När blir BF? Men jag är faktiskt chockad över att jag ens kunde bli gravid på egen hand.

Kenza Zouiten Subosic och sonen Nikola, när hon var gravid med andra barnet Danilo. Foto: HANNAH HEDIN / BMB

– Det sjuka tog inte slut där. Utan nästa månad hände det igen, i Grekland.

Kenza erkänner att hon är ”testjunkie”, som sitter i sedan hon kämpat med att bli gravid tidigare, och att hon därför testade sig tidigt än en gång och fick två streck, för att sedan få mens. Och samma sak upprepade sig ännu en gång.

– Sedan kom mensen igen, dagen efter. Så de senaste tre månaderna har jag ”typ” blivit gravid tre gånger. Det kallas kemisk graviditet när ägget inte implanterar sig ordentligt. De flesta vet inte ens om att de varit gravida för de flesta testar sig ju inte innan mens om man inte försöker få barn. Så det är väldigt vanligt, men det är sjukt att det hänt tre månader i rad.

Kemisk graviditet

En kemisk graviditet är ett missfall mycket tidigt i graviditeten som inträffar precis efter att embryot har implanterats. Fostret kan inte detekteras av ultraljud, men eftersom kroppen producerar hCG-hormon visar testet ett positivt resultat. Om du inte hade gjort ett graviditetstest skulle du inte ha vetat om att du varit gravid.

Du kan få positivt resultat på ett graviditetstest och senare upptäcka att du inte är gravid längre – men att du var det tidigare. Detta kan inträffa om du har haft en kemisk graviditet eller tidigt missfall, eller en graviditet utanför livmodern.  Det rör sig då inte om något falskt positivt graviditetstest – det positiva resultatet är äkta även om graviditeten inte fortgår.

Källa: Clearblue

Har bokat tid på IVF-klinik

Det som nu oroar Kenza är att hon inte kommer kunna bli gravid igen. I vloggen förklarar hon att hon bokat tid på den IVF-klinik där hon fått hjälp tidigare.

Jag är ju så klart jätteglad att vi har två barn, men vi vill ju ha fler barn så jag hoppas verkligen. Jag hoppas och tror att det kommer gå.

– Det som gör mig lite skraj är att, tänk om det inte går när vi väl försöker? Grejen är så här, vi försöker inte, men vi försöker. Jag går inte på något preventivmedel, vi skyddar oss inte, eftersom att vi har min historia och vi vill ha fler barn och vi vet att jag har svårt att bli gravid så vi har tänkt att händer det så händer det. Men vi har inte aktivt börjat försöka än med ägglossningsstickor och sånt.

– Jag är ju så klart jätteglad att vi har två barn, men vi vill ju ha fler barn så jag hoppas verkligen. Jag hoppas och tror att det kommer gå.

Kenza utsågs av mama år 2019 till Årets impact mama. Motiveringen löd: ”Hon är en av Sveriges största influencers som väcker känslor med allt hon gör. Oavsett om hon öppenhjärtigt berättar om sina svårigheter att bli gravid, eller visar upp en bild när hon ammar sin bebis så får hon ett enormt genomslag långt utanför Sveriges gränser.” Foto: HANNAH HEDIN / BMB

 

LÄS OCKSÅ: Läsare berättar om missfall

LÄS OCKSÅ: Jennifer kämpade i sju år för att få barn – efter 10 IVF-försök föddes mirakelbebisen Leonie