Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Vilket graviditetstest ska man köpa? Foto: Istock

Allt du behöver veta om graviditetstest – och så väljer du rätt variant

Hej illamående, humörsvängningar och utebliven mens. Dags att ta ett graviditetstest och ta reda på hur det egentligen står till? Här har vi samlat allt du behöver veta. 

Att stå redo med ett graviditetstest i handen kan ge många blandade känslor. Kanske känner du dig nervös, hoppfull eller kanske till och med rädd för vad resultatet ska visa. Oavsett vilket resultat du hoppas på finns det en del saker att hålla koll på för att få ett så rättvisande resultat som möjligt.

Gravid eller inte gravid? Ta reda på svaret med ett graviditetstest.

Allt om graviditetstest – innehåll:

Så fungerar ett graviditetstest

Olika sorters graviditetstest

Graviditetstest – bäst i test

När ger ett graviditetstest bäst resultat?

Så läser du av resultatet – inklusive spökstreck

Vad händer sen?

Så fungerar ett graviditetstest

Efter att ett ägg har blivit befruktat och moderkakan bildats börjar graviditetshormonet hCG, human Chorionic Gonadotropin, att utsöndras i kroppen. I takt med att graviditeten fortskrider ökar mängden hCG och ungefär då nästa menstruation är beräknad finns så mycket hormon att det kan mätas i urinen genom ett graviditetstest. Beroende på hur mycket hormon som finns i kroppen när du gör testet, desto tydligare blir resultatet. 

Ett graviditetstest kan du köpa på apotek, i många matvarubutiker och på internet – men du kan också välja att göra testet direkt på en barnmorskemottagning.

Du gör ett graviditetstest genom att följa den medföljande bruksanvisningen. Det vanligaste är att du kissar direkt på en plast- eller pappsticka eller att du stoppar ner den märkta delen av testet i en behållare med urin. Därefter behöver testet ligga på en platt yta under den tid som står angiven, vanligtvis mellan 1 och 3 minuter. Läs inte av några resultat efter 30 minuter.

Läs även om 14 gravidsymptom – tidiga tecken på att du är gravid 

Olika sorters graviditetstest

Det finns många olika sorters graviditetstest att välja bland och vilken sort som passar dig är individuellt. Kanske är det viktigt med ett tydligt resultat, ett snabbt resultat eller att inte bara få reda på OM du är gravid utan att också veta exakt vilken vecka du är i. Oavsett vilken sort du väljer visar de flesta mer än 99 procent säkert resultat inom några minuter.

De vanligaste sorterna är teststickor, graviditetstest-stavar och digitala graviditetstest. Ett annat alternativ är en graviditetskassett som främst används inom hälso- och sjukvården och som sägs kunna bekräfta en graviditet redan 7 dagar efter befruktning. Alla dessa mäter mängden hCG i urinen.

Graviditetstest – bäst i test

Det finns många olika alternativ på graviditetstest. Här har vi samlat några olika varianter (alla med mer än 99 procent säkert resultat):

Graviditetstest för dig som vill testa tidigt

Med RFSU:s graviditetstest ser man tidigt om man är gravid.

RFSU graviditetstest – testa tidigt. Ett snabbt och enkelt graviditetstest. Testet kan göras upp till 6 dagar före beräknad menstruation. Mer info – köp här (länk till återförsäljare).

Graviditetstest för dig som vill ha svar snabbt

Clearblues graviditetstest visar resultat på en minut.

Clearblue graviditetstest visar resultat inom 1 minut. Det här testet kan du göra upp till 4 dagar före beräknad menstruation. Mer info – köp här (länk till återförsäljare). 

Graviditetstest för dig som vill kunna testa ofta

RFSU erbjuder flerpack med graviditetstester.

RFSU graviditetstest. Teststickor i ett paket om två eller åtta stycken för dig som vill kunna testa flera gånger utan att det behöver kosta för mycket. För bäst resultat doppas stickorna i en behållare med morgonurin. Testet rekommenderas att göra från och med samma dag som förväntad menstruation.  Mer info – köp här (länk till återförsäljare).

Graviditetstest för dig som vill veta hur länge du varit gravid

Graviditetstestet från Clearblue kan berätta vilken vecka du är i.

Clearblue graviditetstest med veckoindikator. Ett digitalt graviditetstest med veckoindikator som förutom att visa om du är gravid även visar med 92 % säkerhet hur många veckor du är gången. Resultatet får du inom 3 minuter. Det här testet rekommenderas att du gör någon dag före väntad mens. Mer info – köp här (länk till återförsäljare).

Läs också 35 tips till dig som vill bli gravid

När ger ett graviditetstest bäst resultat?

För att få så rättvisande resultat som möjligt rekommenderas att du gör graviditetstestet samma dag som mensen skulle kommit eller tre veckor efter att du haft oskyddat sex. Koncentrationen av hormonet hCG är något starkare på morgonen, därför kan du få tydligast resultat om du gör testet direkt när du vaknat. Tänk på att inte kissa innan.

Alla graviditetstest mäter av hormonet hCG så om hormonet inte är tillräckligt koncentrerat i kroppen kan du få otydliga svar. Iså fall kan du avvakta några dagar och göra testet igen. 

Så läser du av resultatet

Olika tester visar om du är gravid på olika sätt. En del visar på en graviditet genom att det bildas ett streck bredvid ett kontrollstreck, andra visar ett plus för graviditet och ett minus för utebliven graviditet. Det finns också digitala tester som visar resultatet med en symbol eller text.

Ibland kan ett så kallat spökstreck, ett streck i en svagare nyans, visa sig. Det beror ofta på att testet utförts något för tidigt, men är det positivt stämmer det alltid. För att ändå vara säker rekommenderas ytterligare ett test några dagar senare.

Plast- eller pappstickor visar ofta med ett streck bredvid ett kontrollstreck. 

Så här kan resultaten från ett graviditetstest se ut:

Positivt eller negativt graviditetstest?

För dig som vill undvika svaga spökstreck och istället känna dig helt säker rekommenderas ett digitalt graviditetstest. Då finns också möjlighet att se i vilken vecka du är.

Digitala graviditetstest visar resultatet med en text eller symbol. 

Så här kan resultaten från ett digitalt graviditetstest se ut:

Ett digitalt graviditetstest är tydligt och kan ge svar på vilken vecka du är i också.

Kontakta din barnmorska eller gynekolog om du känner dig osäker.

Vad händer sen?

Om du plussat på stickan är det vanligt med blandade känslor. Se till att ta lite tid för dig själv, prata med din eventuella partner eller vän och tillåt dig att känna efter ordentligt. Ingenting är fel att känna i det här läget.

Om du är glad över ett positivt resultat är det dags att ringa mödravårdscentralen och boka in en första tid.

Graviditetskalender – din (och bebisens!) graviditet vecka för vecka

Missa aldrig några gravid-artiklar – besök mama.nu varje dag!