Foto: Istock

Så vet du när du har ägglossning – och ökar chansen att bli gravid

För att öka chansen att bli gravid måste du ha koll på din ägglossning. Du kan använda ett ägglossningstest, en ägglossningskalender eller lära dig vilka symptom som uppkommer när du har ägglossning.

Symptom vid ägglossning

Elastiskt slidsekret

Mensvärksliknande smärta

Förhöjd kroppstemperatur

Smärta i brösten

Ökad sexlust

Känsligt luktsinne

Brun flytning

Genom att känna din kropp och förstå din menscykel kan du lära dig mycket om dig själv. Och längtar du efter att bli gravid kan det vara en bra idé att hålla extra koll på just din ägglossning. Och det finns hjälp att få i form av ägglossningstest eller en ägglossningskalender. Här hittar du information om hur du själv räknar ut din nästa ägglossning och vad du kan göra för att öka chanserna att bli gravid.

Ligga på schema vid ägglossning?

Räkna ut din ägglossning

Exakt när du har ägglossning beror på din menscykel, alltså perioden från första dagen på din mens fram till att du får den igen. De flesta kvinnors menscykel är mellan 25 och 32 dagar och tiden från ägglossning till mens brukar vara 14 dagar. Men det är lättare att räkna ut när man har ägglossning om man räknar från mensens första dag.

Generellt kan man säga att en kvinna med en menscykel på 25 dagar får ägglossning elva dagar efter mensens första dag. En kvinna som har 30 dagar mellan två menser har alltså ägglossning efter ungefär 16 dagar.

Har du kortare menscykel än 21 dagar, eller längre än 40 dagar, eller en oregelbunden mens, är det bra att kontakta en gynekolog som kan hjälpa dig att fastställa när du har ägglossning.

Ägglossningskalender

En ägglossningskalender hjälper dig att räkna ut vilka dagar du har ägglossning och därmed när du har störst chans att bli gravid. Du fyller själv i datumet för din senaste mens och hur lång din menscykel är.

Det finns också flera olika appar och kalendrar att ladda ned till mobilen.

Symptom vid ägglossning

Vissa kvinnor känner inte alls när de har ägglossning medan andra upplever starka symptom. Det är vanligt att man känner obehag i magen samt att slidsekretet får en annan existens. En del kvinnor får även en liten blödning.

Här är sju vanliga symptom:

Mensvärksliknande smärta.

Elastiskt klart slidsekret.

Förhöjd kroppstemperatur,

Du kan få ömma spända bröst.

Vissa kvinnor känner en ökad sexlust.

Känsligare luktsinne än vanligt.

Brun flytning.

Dina flytningar förändras

När du får ägglossning blir dina flytningar genomskinliga i stället för gulvita. Dessutom blir sekretet mer trådaktigt och segare än vanligt. Om du vill kan du göra ett eget test genom att ta lite sekret på pekfingret och trycka det mot tummen, dra sedan försiktigt isär fingrarna och se om det uppstår en tunn slemtråd.

Öka chansen att bli gravid

1. Ha sex 2–3 dagar i veckan

Det kan vara både stressande och svårt att lyckas ha sex precis på rätt tidpunkt, därför är det bra om man kan ha ett någorlunda regelbundet samliv. Genom att ha sex två till tre dagar i veckan ökar man chansen att bli gravid. Även om ägget bara är befruktningsbart i max ett dygn kan spermierna leva kvar i slidan i flera dagar och vänta in ägget. Störst chans har ägget att bli befruktat mellan tre dagar före och två dagar efter ägglossningen.

Läs också: 37 tips till dig som vill bli gravid

2. Gör ett ägglossningstest

Ett ägglossningstest visar när du har störst chans att bli gravid och fungerar ungefär som ett graviditetstest: det mäter av ökningen av så kallat luteiniserande hormon (LH) i kvinnans urin, som inträffar cirka 24-48 timmar före ägglossningen. Störst chans till befruktning har man samma dag som LH-hormonet ökat och dagen efter.

Här är tre populära ägglossningstest:

1. Clearblue ägglossningstest, läs mer och köp här.

2. Rfsu ägglossningstest, läs mer och köp här.

3. Apoteket Ägglossningstest, läs mer och köp här.

För att veta vilken dag man ska börja med ägglossningstestet behöver man ta reda på hur lång ens menscykel är. Om menscykeln är 21 dagar börjar man med testet den femte dagen i cykeln (alltså fem dagar efter första dagen på mensen), om menscykeln är 22 dagar börjar man den sjätte dagen och så vidare.

Stressa ner och öka chansen att bli gravid.

3. Stressa ner

Det kan lätt uppstå en stress kring önskad graviditet men kom ihåg att det är helt normalt att det tar upp till ett år att bli gravida om ni är yngre än 35 år – och ännu längre om ni är äldre än så. Sannolikheten att bli gravid vid oskyddat sex under ägglossning är runt 40 %.

Undvik stress i den mån det går – stresshormonet kortisol hämmar nämligen både sexliv och könshormonet LH som inducerar ägglossningen. Fler barn blir till vid påsk, jul och på sommaren, då vi tar det lugnare.

Läs också: Folsyra – därför är det viktigt för dig som är gravid

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!