Har du svårt att bli gravid? Testa några av dessa 35 tips för att öka chansen. Foto: Getty Images

35 tips för att öka chansen att bli gravid

För dig som vill bli gravid finns det mängder med råd för att öka chanserna till en bulle i ugnen – allt ifrån husmorstips till vetenskaplig forskning. mama har valt ut 35 tips för att öka chanserna att bli gravid.

Vanor som ökar dina chanser att bli gravid

Mer utförliga beskrivningar längre ned.

Ät folsyra 

Skär ner på alkohol

Ät D-vitamin

Välj långsamma kolhydrater

Undvik transfetter

Få i dig järn

Se över dina läkemedel

Dra ner på köttet

Sköt om tänderna

Sluta röka

Undvik lågfettsprodukter

Dra ner på kaffet

Ät mer jod

Få i dig E-vitamin

Träna lite varje dag

Håll koll på vikten

Stressa ner

Har du jobbat ett tag på att bli gravid? Tiden tickar och det kanske var svårare att bli gravid än du först trott. Du är inte ensam. Flera svenska studier visar att kunskapen om den biologiska klockan är mycket dålig bland svenskarna.

– Studierna är gjorda på universitetsstuderande personer med hög utbildningsnivå, så det finns all anledning att tro att kunskaperna är ännu sämre hos gemene man, säger Claudia Lampic, docent i vårdvetenskap på Karolinska institutet och en av forskarna bakom studierna.

Studierna visar att många, både män och kvinnor, felaktigt tror att fertiliteten bland kvinnor sjunker först efter 40 år, när den i själva verket börjar sjunka markant redan efter 35.

Bli gravid – 35 tips som ökar chansen

För dig som försöker och vill öka chanserna att bli gravid finns mängder av råd, allt ifrån husmorstips till vetenskaplig forskning. Här är ett urval av dem, där du själv bestämmer vad du tror på och vill testa. Tänk på att alla kvinnor är olika och har olika förutsättningar.

Ett första steg är att du får koll på de dagar i månaden som du faktiskt är fertil, detta gör du genom att kartlägga din menscykel och räkna ut när du har ägglossning. Det kan du göra här! Lycka till!

1. Få i dig folsyra

400 mikrogram folsyra per dag har visat sig ha stor betydelse för fertiliteten, men också för att minska fosterskador i det centrala nervsystemet.

2. Dra ner på alkoholen

Alkohol kan påverka ägglossningen negativt och öka risken för infertilitet. Ett enkelt sätt att öka chanserna att bli gravid är genom att sluta helt med alkohol.

Undvik alkohol om du vill öka chansen att bli gravid. Foto: Istock

3. Ät D-vitamin

Brist på D-vitamin hos kvinnor kan leda till ägglossningsproblem. Genom att vistas ute i sol­ljus minst en halvtimme om dagen täcker du ditt dagliga behov av D-vitamin. Under vinterhalvåret kan du i stället äta fet fisk och D-vitaminberikade produkter.

4. Välj långsamma kolhydrater

Den danska gynekologen Bjarne Stigsby menar att den som vill bli gravid bör byta ut de snabba kolhydraterna mot långsamma. Snabba kolhydrater som vitt mjöl och socker höjer insulinnivåerna, vilket kan påverka äggstockarnas funktion och orsaka infertilitet. 56 procent av de kvinnor Stigsby behandlat på sin klinik har blivit hjälpta bara av att ändra sina kostvanor.

D-vitamin är bra om du försöker bli gravid. Foto: Istock

5. Undvik transfetter

Enligt amerikanska studier riskerar även små mängder transfetter att stoppa ägglossningen. Enkelomättade fetter, som exempelvis olivolja, ökar däremot fertiliteten.

6. Få i dig mycket järn

Se till att äta järnrik kost, men observera att det är järn från frukt och grönsaker som gynnar fertiliteten, inte från kött.

7. Kolla dina läkemedel

Använder du regelbundet läkemedel bör du rådfråga din läkare om de påverkar möjligheten för dig att bli gravid. Vissa typer av antiinflammatoriska läkemedel kan störa ägglossningen. Värktabletter som exempelvis Magnecyl, Ipren, Treo och Aspirin har också visat sig sätta ner fertiliteten något.

8. Är mindre kött

Försök att minska ditt intag av djurproteiner. Öka i stället intaget av växtproteiner som bönor, nötter och avokado.

9. Sköt om tänderna

Kvinnor med ohälsa i munnen har svårare att bli gravida än de med friska tänder, eftersom inflammationsprocesser kan störa kroppens funktioner. Borsta tänderna noga och använd helst tandtråd varje dag.

10. Sluta att röka

Rökning hos kvinnor hämmar ägglossningen men försämrar också produktionen av hormonet progesteron som behövs för att ägget ska fästa på livmoderväggen.

Sluta röka när du försöker bli gravid. Foto: Istock

11. Undvik lågfettsprodukter

Studier visar att kvinnor som väljer mejeriprodukter med låg fetthalt löper större risk att få problem med ägglossningen, än kvinnor som väljer feta mejerivaror.

12. Dra ner på kaffet

Kvinnor som dricker fem koppar varje dag har hälften så stor chans att bli gravida jämfört med dem som avstår, enligt en studie gjord av bland andra Ulrik Schiøler Kesmodel, läkare vid fertilitetskliniken vid Århus universitetssjukhus i Danmark. Två-tre koppar per dag är däremot okej.

Om du vill öka chansen att bli gravid kan du se över kosten. Foto: Istock

13. Ät mer jod

De senaste årens trender med oberikat fling- och havssalt gör att vi får i oss allt mindre jod. Använd därför alltid jodberikat salt i maten.

14. Få i dig E-vitamin

Vitamin E har positiv påverkan både på lust och förmåga att bli gravid. Det finns naturligt i kallpressade vegetabiliska oljor, avokado, ägg, nötter, lever med mera.

Genom att röra på sig kan man öka chansen att bli gravid. Foto: Istock

15. Träna en halvtimme per dag

Det kan minska risken för infertilitet. Orsaken till det är bland annat att fysisk aktivitet stabiliserar insulinnivåerna.

16. Håll koll på vikten

För stor över- eller undervikt kan ge menstruationsstörningar och svårigheter att bli gravid. Ultimat är att hålla sig på ett BMI mellan 20 och 24, men en viktminskning på endast 5 procent kan också ge positiv effekt på fertiliteten.

17. Stressa inte

Fler barn blir till vid påsk, jul och på sommaren, då vi tar det lugnare. Mindre stress minskar stresshormonet kortisol som hämmar hypofyshormonet LH, som stimulerar könshormonerna.

Så. Avstressande.

18. Stoppa deppet

Nedstämdhet ökar hormonet prolaktin som kan hämma menstruationscykeln. Försök göra saker som gör dig glad; träffa vänner, gå på dejt med din partner eller ha en mysig kväll i soffan.

För män: Öka chansen till graviditet

19. Motionera mera

För män som försöker få barn tillsammans med en kvinna, är det också viktigt att röra på sig. Regelbunden motion ökar blodtillförseln till testiklarna vilket höjer sexlusten.

20. Stay cool

Testiklarna ska hållas kalla, därav deras placering på kroppen. I hög värme fungerar spermieproduktionen sämre.

21. Zink och folsyra

Brist på zink och folsyra kan ge lägre spermieproduktion. Folat finns naturligt i gröna grönsaker, baljfrukter (såsom jordnötter och linser), potatis och apelsiner. Zink finns i bland annat magert nötkött och mörkt kycklingkött.

22. Få i dig D-vitamin

Brist på vitamin D kan leda till sämre rörlighet hos spermierna.

23. Minska på soja

Män som äter mycket soja har en lägre koncentration av spermier. Det gäller dock inte asiatiska män, vilket möjligen beror på att den exporterade sojan, ett så kallat TVP-protein, framställs på onaturlig väg, medan det asiatiska sojaproteinet är naturligt.

24. Dra ner på alkohol

Alkohol har skadlig effekt på cellerna där spermierna bildas. Så mycket som en tredjedel av manlig infertilitet kan bero på för hög alkoholkonsumtion. Kom överens med din tjej om att skippa alkoholen helt ett tag så ökar ni chanserna till befruktning.

25. Rök mindre

Män som röker producerar färre och mindre friska spermier. Om både du och din flickvän/fru är rökare är det smidigt att göra gemensam sak av avvänjningen.

26. Drick mindre kaffe

Konsumtion på över 800 mg koffein per dag ger minskad spermiekoncentration och färre antal spermier. Hjälps åt att påminna varandra om att dra ner på kaffet.

27. Ligg kvar

En gammal myt är att undvika att dra sig ur direkt efter avslutat samlag, för att hålla spermierna kvar kring livmoderhalsen. Detta är dock inte vetenskapligt bevisat.

Kanske ökar vi chanserna att bli gravida nu, älskling! Foto: Istock

28. Kudde under rumpan

Genom att placera en kudde under rumpan på kvinnan kan du låta tyngdlagen hjälpa spermierna in i livmodern till äggledarna. Inte heller detta tips är vetenskapligt bevisat.

29. Missionären eller bakifrån

Ge spermierna goda odds genom att välja missionären eller bakifrån (när kvinnan står på alla fyra). Det hjälper mannen att tränga in djupt så att sperman hamnar nära livmoderhalsens mynning. Myt eller sanning? Testa själv!

Svårt att bli gravid? Sök hjälp

30. Kolla din sköldkörtel

Underproduktion eller överproduktion av sköldkörtelhormon kan göra det svårare att bli gravid. Om du är drabbad behöver du träffa läkare och få medicin, vilken sedan kan öka chanserna att bli gravid.

Om du har försökt att bli gravid i över ett år kan det vara en idé att rådfråga en gynekolog.

31. Kontakta en gynekolog

Om du har försökt att bli gravid i över ett år (ett halvår om du är över 35 år) har du möjlighet att få medicinsk hjälp.

32. Utred barnlösheten

Hur ni som par ska behandlas beror på resultatet av utredningen. Det kan gälla allt ifrån att stimulera ägglossning och kolla kvaliteten på spermierna, till att inseminera, provrörsbefrukta eller vidta kirurgiska åtgärder.

33. Undersök om du har PCOS

Polycystiskt ovariesyndrom, cystor på äggstockarna och en hormonrubbning som ger för höga värden av manliga könshormoner, kan leda till infertilitet. Symptomen på PCOS kan vara ökad kroppsbehåring, övervikt, oregelbunden mens och akne. Man kan inte bli botad, men behandla symtomen. Ägglossning kan framkallas med hjälp av läkemedel.

34. Behandla bakteriell vaginos

Vaginos, även kallad slidkatarr, leder till en förändrad surhetsgrad som kan göra det svårare för spermier att nå fram. Symptomen är illaluktande flytningar och botas enkelt med antibiotika.

35. Undersök för endometrios

Endometrios innebär att delar av livmoderslemhinnan hamnat utanför livmodern. Tillståndet kan ge kraftig mensvärk, stora mensblödningar, smärta vid samlag och problem att bli gravid. Det finns olika typer av behandling beroende på hur din endometrios ser ut.

Läs också: Så vet du när du har ägglossning  – och ökar chanserna att bli gravid
Kanske behöver du snart köpa ett graviditetstest? Här finns allt du behöver veta 

Text: Helen Bjurberg, uppdaterad av Lisa Nylén

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday 70% rabatt på mama & 24 andra titlar. Köp här!