Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Amanda Ekström driver det normbrytande Instagram-kontot ”Tuggmotstånd”. Nu är hon gravid med sitt första barn.
Amanda Ekström driver det normbrytande Instagram-kontot ”Tuggmotstånd”. Nu är hon gravid med sitt första barn.
Amanda Ekström driver det normbrytande Instagram-kontot ”Tuggmotstånd”. Nu är hon gravid med sitt första barn.
1 AV 2
”Vanligt att vara flåsig”
2 AV 2
Amanda Ekström driver det normbrytande Instagram-kontot ”Tuggmotstånd”. Nu är hon gravid med sitt första barn.
Foto: Robin Ottosson

Instagramprofilen Amanda Ekström är gravid: ”Hade mycket ångest i början”

Fotografen och Instagram-profilen Amanda ”Tuggmotstånd” Ekström är gravid med sitt första barn. För mama berättar hon om cravingen efter ”Göteborgs dyraste fisksoppa” och oron om att bli triggad av att gå upp i vikt. 

– Jag är jävligt trött på att höra all hets kring att inte gå upp för mycket i vikt.

Fotografen Amanda Ekström, 26, är känd under namnet ”Tuggmotstånd”. På Instagram-kontot med samma namn har hon över 50 000 följare. 

Med kontot vill hon visa hur oretuscherade kroppar ser ut – fettvalkar, bristningar, kroppsbehåring och födelsemärken. Amanda skapade kontot när hon jobbade inom skolväsendet, här märkte hon hur mycket komplex eleverna hade för sina utseenden – hon ville visa hur vanliga kroppar ser ut. 

– Jag upplevde att kulturen bland unga var väldigt ätstörd, precis som den var när jag växte upp och säkert när min mamma och mormor också växte upp. Det var coolt att hoppa över skollunchen, berättar Amanda. 

https://www.instagram.com/p/CMsJzpeJ7JR/

Amanda började fota sina vänner och lägga upp på sin Instagram. Kontot blev större och är nu grunden till det produktionsbolag och den modellagentur hon driver i dag. Det var också på Instagram hon gick ut med att hon och sambon Robin Ottosson ska bli föräldrar.

Amanda Ekström

Ålder: 26 

Familj: Sambon Robin, 27. 

Gör: Fotograf, creative director och driver Instagram-kontot ”Tuggmotstånd”.

Bor: Majorna i Göteborg. 

BF: Slutet av maj. 

Gravidvecka vid intervjun: Vecka 21. 

Amanda Ekström, som driver kontot Tuggmotstånd, är drygt halvvägs in i graviditeten och har äntligen börjat må bättre. Foto: Robin Ottosson

Grattis till graviditeten, hur mår du?
– Tack, jag mår fint nu! Vi är drygt halvvägs och jag trodde aldrig jag skulle säga det men jag älskar att vara gravid just nu! Jag hade min beskärda del där i början, med mycket illamående men framför allt ångest. 

– Den var helt kemisk och gjorde mig sängliggandes mellan vecka 8-16. Det var väldigt mörkt just då, men en morgon när solen träffade ansiktet i sängen så var allt som bortblåst och sen den dagen har allt varit väldigt pirrigt och strålande. Det är så mysigt att ha energi att längta efter bebis nu. Och jag fylls av liv varje kväll när jag känner bebisen sparka mjukt mot mina fingertoppar. Inget i världen slår det.

Jag är jävligt trött på att höra all hets kring att inte gå upp för mycket i vikt.

Vem var den första du berättade om graviditeten för?
– Vi berättade först för min sambos syster som skulle sova hos oss någon av de första graviditetsveckorna. Vi grät alla tre i soffan haha. 

Hur berättade du?
– I familjen gav vi bland annat graverade champagne-glas med texten ”mormor” och ”morfar” på. Med andra i familjen spelade vi ”speak out”, det där spelet där man spänner upp hela munnen med någon plastsak och ska säga svåra meningar till varandra. Det var för roligt, haha. Vi har tittat på de filmerna om och om och om igen.

Amanda led av ätstörningar som yngre, därför är hon lättad att hon inte blir triggad av att vara gravid. Foto: Robin Ottosson

Om du skulle ge barnet ett namn baserat på din största craving, vad skulle hen heta?
– DYR! Haha. Jag har haft craving på Göteborgs dyraste jävla fisksoppa. Är helt besatt av den fortfarande! Min sambo har ätit allt annat på menyn flera gånger om och är så trött på den restaurangen nu. Jag försöker intala mig att detta är en tid där man får ta den dyraste restaurangen i stan så får det bli nudlar så fort ungen är ute. Visst får man det? Snälla säg ja! 

Haha, ja! Vad längtar du mest efter att göra när bebisen tittat ut?
– Jag längtar efter små stunder jag ser framför mig. Tidiga tidiga mornar i juni när det känns som att jag aldrig mer kommer få sova, solen har egentligen aldrig gått ner och jag klär på oss våra varmaste sommartröjor och promenerar med kaffe genom en stad som inte vaknat än. Jag längtar efter att få se min mormor och morfar hålla bebisen första gången. Andas in huden på ungen som så ofattbart är MIN. 

Det är viktigt för mig att ingen vuxen i vår familj ska prata illa om sig själv, synen på mat och träning eller kroppen runt vår unge.

Vilken kommentar kring graviditeten är du mest trött på att höra?
– Jag är jävligt trött på att höra all hets kring att inte gå upp för mycket i vikt. Jag trodde att jag skulle bli triggad av det eftersom jag har haft en lättare ätstörning under många år tidigare i livet, men jag känner mig snarare som ett träd som står i full blom just nu och har inget intresse av att lägga energi och fokus på att jag måste ”få tillbaka kroppen” så fort ungen kommit ut. 

– Herregud jag har knappt förstått att det ska komma en bebis! Det är där jag behöver lägga energi och fokus om något. Jag har kommit så nära livet på något sätt och fått en helt annan respekt för kroppen nu. Kanske är hela bebis-resan en dörr ut ur kroppshetsen hos mig, för gott.

Vad kommer du aldrig göra som mamma?
– Haha, den listan har varit lång men jag tror att man kommer bocka av den ganska snabbt så fort ungen är ute. Men en sak som är viktig för mig är att jag inte vill att någon vuxen i vår familj ska prata illa om sig själv, synen på mat och träning eller kroppen runt vår unge. Jag ska göra allt jag kan för att vårt barn ska bli trygg i sig själv och självförtroende nog att ta för sig.

”Jag har fått en helt annan respekt för kroppen nu”, säger Amanda Ekström. Foto: Robin Ottosson / Privat

Har du några tankar kring hur du vill föda?
– Jag har aldrig fött barn tidigare så allt är bara ett blankt papper hos mig just nu. Därför har jag peppat upp mig själv till max och är så taggad på förlossningen hur den än blir. Jag vill bara åka med på något sätt. Det som kroppen behöver just då ska den få. 

Irriterar du dig på något som du inte tänkt på innan du blev gravid – vad?
– Finns det inte något slags konstigt skryt bland gravida? Sånt som jag inte visste var skryt innan. Typ hur snabbt man känner sparkar, hur magen ser ut, hur man har mått, hur bebisen har rört på sig under RUL haha… Det stör ihjäl mig även om jag säkert också är medskyldig. 

Hur är responsen från följarna? Har du fått några jobbiga kommentarer?   
– Typ bara väldigt fin! Jag blev förvånad över hur många som har tagit sig tiden att skriva att de blivit så genuint glada för oss. Det är så ofattbart att personer jag aldrig träffat ändå ger så mycket värme åt mitt håll. Hur tackar man tillräckligt för det? Om jag i framtiden skulle få störiga kommentarer om hur jag tar hand om min bebis eller liknande så kommer jag bara blocka det direkt. Sånt orkar jag inte med. 

Så tänker Amanda Ekström om att fotografera gravida

Vad tänker du på när du fotar gravida till Instagram? Hur vill du porträttera den gravida kvinnan?
– Jag vill låta den gravida kvinnan få vara som ett blomfält av kurvor och former. Hon är ju det! Som ett papper där det hela tiden kommer nya linjer och veck. Nu förstår jag ju att den gravida kroppen kan kännas fysiskt tung, streta emot och värka. 

– Då kan det vara svårt att få andningsutrymmet att faktiskt se kroppen för hur fin den är i stunden. Förhoppningsvis blir bilderna det där utrymmet där man kan se på kroppen utan att samtidigt känna tyngden och värken. Så känner jag redan med de bilder min sambo tagit på mig. Oavsett hur dåligt jag sovit eller hur ont i kroppen jag har så blir bilderna en plats där jag får känna mig fin. 

LÄS MER: Natali Fikas om att bli gravid igen: ”Väldigt chockad” 

LÄS MER: Michaela Forni: ”En gravid kvinna ska mötas med respekt och vördnad”