Är du nyfiken på hur en planerad hemförlossning går till? Här berättar barnmorskan Märta Cullhed Engblom mer om att föda hemma! Foto: Unsplash

Allt fler vill föda hemma – så här funkar det

Intresset för att föda hemma har exploderat under coronapandemin – men vad gäller egentligen, och hur går det till? Vi har pratat med Märta Cullhed Engblom, barnmorska och doula med erfarenhet av planerade hemförlossningar. 

Maija Mårtensgård

Många har sett den uppmärksammade videon från barnmorskan och influencern Asabea Brittons senaste förlossning (läs allt om den här!), där hennes andra son kommer till världen hemma i lägenheten i Stockholm – precis som Asabea själv har önskat. Under det senaste halvåret har allt fler blivit nyfikna på hemförlossningar, delvis för att coronapandemin har skapat oro inför att vistas på sjukhus. På vissa håll har förfrågningarna så mycket som fördubblats under våren.

– I Sverige säger vi att nästan alla förlossningar sker på sjukhus, men det är en sanning med modifikation. De allra flesta förlossningarna avslutas på sjukhus, men då har kvinnan ofta klarat av en stor del av förlossningen hemma, påpekar Märta Cullhed Engblom, barnmorska och doula som själv assisterat många hemförlossningar.

– Man kanske börjar värkarbetet hemma, ringer in och hoppas på att få plats, åker in till en ny miljö där man aldrig har satt sin fot. Många gånger träffar man också nya människor under pågående förlossning. Alla de här sakerna kan bli till stressmoment som kan ha en bromsande effekt, menar Märta.

Födandet är i grund och botten en fysiologisk process som styrs av hormonet oxytocin. När den födande kvinnan känner sig lugn, trygg och avslappnad får kroppen jobba som det är tänkt. Så ser sällan en förlossning ut i dag, säger Märta.

– Mitt i en aktiv förlossning ska du förflytta dig. Här finns ofta en inneboende stress: får man plats där man vill? Kommer man att bli skickad till en annan stad? Kommer jag att hinna fram? Sedan ska du sätta sig i bilen, hitta en parkering, ringa på klockan, kanske vänta på att få ett förlossningsrum. Allt det här innebär ett litet påslag av adrenalin, som kan hämma förlossningshormonet oxytocin. Många upplever att värkarna är borta när man väl kommer till sjukhuset. 

Kritiken: ”Att utsätta sig och barnet för en onödig risk”

Kritikerna menar att det alltid är säkrare att föda barnet på sjukhus utifall något oförutsett händer, och menar att det är att utsätta både sig själv och barnet för en onödig risk om man väljer att föda genom hemförlossning. 

– Visst finns det kvinnor som inte bör föda i hemmet. Om du har en komplicerad graviditet, väntar tvillingar eller har ett barn som ligger i säte – då är det säkrast att föda på sjukhus. Men för många är det, med rätt förutsättningar, lika säkert att föda hemma.

Däremot oroas Märta för den – visserligen marginella – trend som vuxit under det senaste halvåret: att föda hemma helt på egen hand.

– Det kategoriska motståndet mot hemfödslar har skapat en subkultur som väljer att föda hemma utan barnmorska. Den gruppen har växt under pandemin. Jag skulle inte rekommendera någon att planera för att föda hemma utan utbildad personal på plats.

 

Det är stor skillnad på att föda planerat hemma, och att förlossningen oplanerat sker i hemmet. Här får du veta mer om båda alternativen:

Barnmorskan och Instagram-profilen Asabea Britton födde sin andra son hemma i lägenheten – precis som hon hade önskat. Foto: Privat

Läs Asabea Brittons förlossningsberättelse om när hon valde att föda sitt andra barn hemma. 

Planerad hemförlossning – så funkar det!

Regionerna får själva bestämma om de ska finansiera hemförlossningar eller inte. I dag är det bara Stockholms läns landsting som erbjuder assisterade hemförlossningar, i resten av landet får den födande mamman vända sig till privata alternativ och betala själv.

För att föda hemma bör du vara frisk och ha en normal graviditet utan komplikationer. Har du en komplicerad graviditet, väntar du tvillingar eller har ett barn som ligger i säte – eller något annat som kan påverka förlossningen – är det säkrast att föda på sjukhus.

När man har fått kontakt med en hembarnmorska stämmer man träff så tidigt som möjligt i graviditeten. Det är viktigt att etablera en relation – kemin mellan barnmorskan och den som ska föda hemma måste funka. Under graviditeten träffas man och pratar igenom förlossningen och vad man behöver ordna innan det är dags.

Många hemföderskor väljer att föda i vatten. Det kan verka smärtlindrande och avslappnande, och ger en privat sfär för mamman. Vattnet ger också ett skydd mot bristningar. Om du inte har tillgång till ett badkar, eller om du vill ha plats att röra dig mer under förlossningen, kan du hyra en så kallad birthpool.

Andra saker som kan vara bra att ha till hands är rena lakan som du kan slänga efteråt, ett skydd för sängen eller soffan, stora bindor till eftervården och någonstans att lägga moderkakan. Den medicinska utrustning som behövs tar barnmorskan med sig.

Ju längre in i graviditeten man kommer, desto tätare kontakt har man med sin barnmorska. När förlossningen drar i gång ringer man sin barnmorska. Till en början rådgör hon kanske via telefon, och när det känns rätt för den födande kommer hon. 

När barnet har kommit ut stannar barnmorskan ytterligare några timmar för att se att allt fungerar som det ska efter födseln. Hon skriver journal och ser till att alla papper till Skatteverket är i ordning. Sedan fortsätter barnmorskan att ha kontakt med dig dagarna efteråt. Hon vill bland annat veta att barnet kissar och bajsar och att amningen kommer i gång om du väljer att amma. Barnmorskan gör ofta ytterligare hembesök efter förlossningen, då hon tar PKU-prov på bebisen. En barnläkarundersökning görs också efter förlossningen, antingen i hemmet eller på sjukhuset.

Emelie Lindblom Dalén, redaktör på mama, födde sonen Henry hemma i hallen. Foto: Privat

Läs mamas redaktör Emelie Lindblom Daléns förlossningsberättelse om när hon oplanerat födde sin son hemma i hallen! 

Oplanerad hemförlossning – tänk på det här!

En oplanerad hemförlossning är något helt annat än en planerad, och kan upplevas som väldigt dramatisk. Det går ofta väldigt fort, men en sak som kan vara bra att veta är att dessa förlossningar oftast går väldigt bra.

– Särskilt om man är frisk och föder i fullgången tid. Känslomässigt kan det vara jobbigt, men för kroppen är det ofta bra med ett snabbt och spontant förlopp, säger barnmorskan Märta Cullhed Engblom.

Det första du – eller kanske din partner – gör om du inser att ni inte kommer att kunna ta er till sjukhuset är att ringa 112 och förklara läget. De kommer då att skicka en ambulans som kan ta hand om er när bebisen har kommit ut. Ambulanspersonalen är inte utbildad i att förlösa barn, men de har erfarenhet av och vet vad de ska göra vid oplanerade hemförlossningar.

Sedan ringer du förlossningen. På så sätt kan en barnmorska guida från distans, vilket är bättre än inget. Det går också bra att ringa till förlossningen först, så kan de skicka efter en ambulans. Försök hålla lugnet!

När barnet väl är ute är det viktigt att tänka på att det inte blir nedkylt. Lägg det hud mot hud på bröstet och lägg över en filt. Navelsträngen och moderkakan tas om hand när ni väl kommer till sjukhuset.

Du kanske också vill läsa vår omslagsintervju med Asabea Britton, som gjordes när hon var gravid?
Eller den här artikeln: Hur ont gör det att föda barn? Experterna svarar!