Letar du efter tecken på en tvillinggraviditet? Eller är du redan gravid med tvillingar? Grattis! Här är allt du vill veta framåt.

Dubbelt upp! Allt för dig som drömmer om, eller väntar, tvillingar

Visst är det något speciellt med tvillingar! mama har koll på allt du vill veta kring ärftlighet, sannolikhet och vad som är skillnaden på enäggstvillingar och tvåäggstvillingar.

Drömmer du om att få tvillingar? Då kan väntan vara värd, för sannolikheten att få tvillingar – då syftar vi på tvåäggstvillingar – ökar nämligen med åldern. Anledningen är att det oftare lossnar två ägg i samma menstruationscykel när du blir äldre.

Skillnaden mellan enäggstvillingar och tvåäggstvillingar

När enäggstvillingar blir till befruktar en spermie ett ägg som sedan delar på sig. Enäggstvillingar är genetiskt likadana. Därför är de alltid av samma kön och kan vara superlika varandra.

När två ägg blir befruktade av varsin spermie blir det tvåäggstvillingar. De här tvillingarna är inte mer lika varandra än vad vanliga syskon är.

Det föds dubbelt så många tvåäggstvillingar som enäggstvillingar.

Hur vanligt är det att få tvillingar?

I Sverige är det relativt ovanligt att få tvillingar på naturlig väg. Endast 1 av 250 befruktningar resulterar i enäggstvillingar och ungefär en förlossning av 80 resulterar i tvåäggstvillingar.

Tvåäggstvillingar är vanligast

Det föds dubbelt så många tvåäggstvillingar som enäggstvillingar, men det är ändå inte särskild många.

Att få tvillingar är ärftligt

Sannolikheten att få tvåäggstvillingar ökar om du har släktingar som fött tvillingar.

Öka chansen med IVF

Vid IVF-behandling är det lite vanligare att det blir enäggstvillingar, varför det är så är det ingen som vet.

Att vänta tvillingar skiljer sig lite mot att endast vänta ett barn på flera sätt.

Att vänta tvillingar tar på kroppen

Kroppen blir så klart större än om man bara väntar ett barn. I vecka 30 kan magen vara lika stor som den är i vecka 40 på en person som bara har ett barn i magen.

Hur vet man om det är enäggstvillingar eller tvåäggstvillingar?

Det kan vara svårt att veta säkert om det är enäggstvillingar eller tvåäggstvillingar. Det kan synas på ultraljud, men också vid förlossningen när man undersöker moderkakan och hinnsäckarna. Det går dock inte alltid att se. Tvåäggstvillingar har nämligen varsin moderkaka, och enäggstvillingar kan ha samma, men det behöver inte vara så.

Enäggstvillingar är alltid av samma kön

Om barnen är mycket lika och det är svårt att se skillnad på dem, är de med stor sannolikhet enäggstvillingar, men även syskon kan ju vara väldigt lika varandra. Är barnen av olika biologiska kön är de alltid tvåäggstvillingar.

Tvillingar börjar interagera under vecka 14 av graviditeten.

Läs också: Petra fick fyra barn på 10 månader: ”Efter beskedet grät vi av chock”

Täta kontroller mot tvillingtransfusion

När du väntar enäggstvillingar finns det en liten risk att de drabbas av något som kallas tvillingtransfusion. Barnens blodomlopp har då förbindelse genom moderkakan, vilket kan leda till att den ena bebisen får blod från den andra och de båda kan då bli svårt sjuka. Därför får du som är gravid gå på täta kontroller. Om det behövs finns det bra behandling. Tvillingtransfusion brukar upptäckas vid en ultraljudsundersökning.

Tvillingar föds ofta tidigare än beräknat eftersom livmodern blir mer utspänd.

Risk att en tvilling dör

Det händer att ena fostret dör. Det sker oftast under graviditetens första tolv veckor, alltså som ett vanligt missfall. Enligt Babycentre omvandlas 30 procent av tvillinggraviditeterna till enfostriga graviditeter, alltså med endast ett barn kvar.

Tvillingar föds ofta tidigare än beräknat

Tvillingar föds ofta tidigare än beräknat eftersom livmodern blir mer utspänd. Ungefär hälften av alla tvillingar föds före graviditetsvecka 36, men många tidigare än så. Då kan de behöva vistas på neonatalavdelning första tiden. Ungefär hälften av alla tvillingar föds med kejsarsnitt och de flesta väger mindre än en bebis som varit ensam i magen.

Tvillingar har en egen dag

Jajamensan, 2 februari är det Internationella tvillingdagen.

Läs också: Tvillingmamman Marie Serneholt: ”Jag var i chock på ultraljudet”

Aktuellt just nu