8 saker som händer efter förlossningen – men som INGEN berättar om

SÅ mysigt med en liten bebis! Well. Inte bara. Lisa ”Knivlisa” Eriksson listar (med glimten i ögat) åtta mindre trevliga saker som kan hända efter förlossningen, men som ingen berättar om innan du föder vaginalt. Undvik om du är på väg in i förlossningssalen!

mamaredaktionen

1. Moderkaksförlossningen

Chockfaktor: 7 När du har fött ditt barn och fått upp det på bröstet försvinner smärtan och allt är mysigt. TRODDE DU. Men nej. För då ska du nämligen FÖDA ut MODERKAKAN. Ja men vad bra, en bonusförlossning. Det hade de missat att berätta om innan, att man ska föda ut typ en till bebis fast som man inte har kärlek till. Du får alltså ingenting för att du krystar ut den. Ovärt och ovärdigt.

2. Skratteffekten

Chockfaktor: 5 När du skrattar strax efter en förlossning förstår du plötsligt varför blod rimmar på flod. Det forsar nämligen ut blod, och annat. Samma sak händer när du nyser. Gå alltså absolut inte på någon humorshow strax efter förlossningen. 

3. Troslyftet

Chockfaktor: 9 Vissa barnmorskor kommer in dygnet efter förlossningen och lyfter ut din trosa när du ligger i sängen, för att kolla hur mycket blod som har kommit. Varsågod att ta er en titt! 

4. Babianröven

Chockfaktor: 10 Det känns som att man har babianröv efter att man fött. Många säger detta men det är svårt att förstå vad det innebär. Innebörd: Att slidan känns som babianröven ser ut. Slidan är så uttänjd att den liksom är på helt andra ställen än du är van vid. Den går liksom ända (!) upp mot rumpan. Tack och lov går den tillbaka till ursprungsposition och storlek efter några dagar, men det är en speciell upplevelse kan man säga.

5. Eftervärkarna

Chockfaktor: 9 Du trodde att värkarna var över, men de vilade bara en liten stund. Eftervärkarna, som alltså kommer dagarna efter förlossningen, kan jämföras med – vi ska ju inte överdriva nu med – ett efterskalv som uppmäter husrasnivå på Richerskalan. Dessutom blir de värre för varje barn…Tack kroppen!

6. Toalett-horrorn

Chockfaktor: 9 Det här med att man måste hålla en binda mot slidan när man ska bajsa eftersom det typ inte går att ta i annars, det var det ingen som hade sagt. Dessutom känns det som att stygnen ska sprättas upp när man väl kan ta i. Och att det inte går att kissa utan att allt svider ihjäl är också intressant fakta som alla glömde att nämna.

7. Bröstvårtssmärtan

Chockfaktor: 9 Vissa säger: ”Att föda var INGENTING mot smärtan i de spruckna bröstvårtorna när jag ammar”. Det säger eventuellt även en del om en nyförlösts smärtminne, men ändå. Att amma kan göra fasansfullt ont i början. 

8. Avslaget

Chockfaktor: 3 (Kan vara en väldigt lång process, så med utdraghetsfaktor får den 10). Det enda som är bra med avslaget är att ordet för det korrelerar med innebörden. Det låter outsinligt och som att det luktar illa. Man kan alltså blöda i typ sex veckor, som mens fast ännu längre, värre, och mer illaluktande.

Av: Lisa ”Knivlisa” Eriksson

• Du kanske också vill läsa 11 saker vi har gjort med våra barn alldeles för tidigt?
Eller behöver du tips på vad din bebis ska heta? Här är 200 ovanliga namn till flickor och pojkar