Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Jag hade som mål att gå ut skolan, för min sons framtid hängde på det. Klarar jag inte skolan skulle jag inte ha ett jobb, så det var motivationen för mig.” berättar Ronja om tiden hon blev gravid under gymnasiet.”Jag hade som mål att gå ut skolan, för min sons framtid hängde på det. Klarar jag inte skolan skulle jag inte ha ett jobb, så det var motivationen för mig.” berättar Ronja om tiden hon blev gravid under gymnasiet.”Jag hade som mål att gå ut skolan, för min sons framtid hängde på det. Klarar jag inte skolan skulle jag inte ha ett jobb, så det var motivationen för mig.” berättar Ronja om tiden hon blev gravid under gymnasiet.
1 AV 2
”Fortsätter så länge kroppen orkar”
2 AV 2
”Jag hade som mål att gå ut skolan, för min sons framtid hängde på det. Klarar jag inte skolan skulle jag inte ha ett jobb, så det var motivationen för mig.” berättar Ronja om tiden hon blev gravid under gymnasiet.
Foto: Pressbild

Fyrabarnsmamman Ronja kör timmerbil: ”Fler tjejer nu” 

Ronja Nilsson fick sitt första barn när hon gick i gymnasiet. 

I dag har hon fyra barn och varvar föräldralivet med jobbet som timmerbilschaufför – ett än i dag mycket mansdominerat yrke. 

– Jag hade mål att gå ut skolan för min sons framtid hängde på det. Klarar jag inte skolan skulle jag inte ha ett jobb, så han var motivationen för mig, säger Ronja. 

När Ronja Nilsson, 31, var yngre hade hon inga planer på att jobba inom åkeribranschen. I stället funderade hon på att jobba med djur och gärna utomlands. Men så hamnade hon ändå på transportgymnasiet – och har aldrig ångrat sitt val. 

– Skogen har alltid funnits i mitt liv. Min pappa körde timmerbil när jag var liten och mamma skogsmaskin, så när jag började i gymnasiet blev det mest så, berättar Ronja Nilsson hemifrån huset på halvön Ödängla utanför Mönsterås.

– Men det var väl tur det kanske. Jag trivs jättebra, det är väldigt fritt och man får vara i naturen och se saker man aldrig fått annars. 

Nu är hon med i serien ”Svenska Truckers” på TV3 och Viaplay. 

I serien är Ronja höggravid och man får följa hur hon kämpar sig in med magen i både trånga lastbilen och kranhytt. 

– Att vara gravid och jobba med det jag gör har varit tufft, absolut. Det kändes i slutet när man suttit för länge och det skumpade mycket. Men jag trappade ner en del i slutet av graviditeten och jobbade inte fulla dagar. Men magen var lite i vägen, så jag beundrar gubbarna som är ständigt gravida, om man säger så! skämtar Ronja.

Det blev lite bökigt att jobba i slutet av graviditeten, tyckte Ronja Nilsson.Det blev lite bökigt att jobba i slutet av graviditeten, tyckte Ronja Nilsson.Det blev lite bökigt att jobba i slutet av graviditeten, tyckte Ronja Nilsson.
Det blev lite bökigt att jobba i slutet av graviditeten, tyckte Ronja Nilsson. Foto: Viaplay

Och att vara kvinna i den mansdominerade åkeribranschen innebär en del frågor om ”du verkligen klarar det där”, berättar Ronja. 

– Men det börjar komma in fler och fler tjejer som vill köra nu och det är roligt, men fortfarande väldigt mansdominerat, säger hon. 

Förlossningen gick snabbt

Det senaste tillskottet i familjen, Kody, kom i slutet av april, två veckor före beräknad födsel. Värkarna satte i gång precis när Ronja och sambon Marcus Johansson, som också är ägare av åkeriet där Ronja jobbar, kom hem från en jobbresa i Göteborg. 

– Det gick jäkligt fort. Jag sa till sambon att jag undrar om inte mormor borde tagit barnen en natt till för nu är det nog i gång. Men det var tur det för han var redan en stor klumpeduns så han behövde inte gro på sig ännu mer.

Ronja Nilsson med senaste familjemedlemmen, Kody, 4,5 månader.Ronja Nilsson med senaste familjemedlemmen, Kody, 4,5 månader.Ronja Nilsson med senaste familjemedlemmen, Kody, 4,5 månader.
Ronja Nilsson med senaste familjemedlemmen, Kody, 4,5 månader. Foto: Privat

Första gången Ronja fick barn födde hon med kejsarsnitt då sonen låg i säte, andra gången blev det utdraget med lång tids förvärkar. Och de två senaste gångerna har det gått riktigt snabbt.  

– Ja, det känns som jag fått uppleva en massa olika. De två senaste har smärtlindringen bara varit lustgas för jag hann inget annat. ”Då kör vi” är det enda jag hunnit tänka. 

Blev gravid på gymnasiet

Första barnet, Theodor, fick Ronja när hon gick på gymnasiet, 18 år gammal. Motivationen att få bra jobb peppade Ronja att gå klart utbildningen – trots en nyfödd att ta hand om. 

– Det var väldigt tufft, jag hade ju inte räknat med att jag skulle bli mamma då. Men jag gick på en skola som stöttade mig väldigt mycket. Under höstterminen, precis när han kommit, fick jag mejla in uppgifter och komma in för nationella prov och under våren var jag inne tre dagar i veckan och då kunde min mamma hjälpa till med Theodor, när han inte var med sin pappa, berättar Ronja. 

Ronjas mamma var nämligen också föräldraledig. 

– Min mamma fick barn tio veckor innan jag fick Theodor, så det har ju varit väldigt bra att hon kunnat hjälpa så mycket, säger Ronja och skrattar till. 

Växande familjen: Pappa Marcus, Miley, Theodor, Izadora, mamma Ronja och Kody.Växande familjen: Pappa Marcus, Miley, Theodor, Izadora, mamma Ronja och Kody.Växande familjen: Pappa Marcus, Miley, Theodor, Izadora, mamma Ronja och Kody.
Växande familjen: Pappa Marcus, Miley, Theodor, Izadora, mamma Ronja och Kody. Foto: Privat

Nu har Ronja jobbat som timmerbilsförare i åtta år och och i dag jobbar även hennes mamma på samma jobb och kör skogsmaskin. 

Ronja var ensamstående mamma från det att Theodor var ett år. Men för tre och ett halvt år sedan träffade hon Marcus Johansson och när de blivit ett par gick det snabbt för dem att utvidga familjen. Ett barn per år för att vara exakt. 

Och eftersom de arbetar på familjeföretag ihop kan de hjälpas åt med familjepusslet. Redan i dag, när Kody är snart fem månader, har Ronja svårt att slita sig från att göra lite jobbärenden. 

– Det går inte att vara hemma helt, det är för roligt med jobbet. 

Fakta: Ronja

Namn: Ronja Nilsson

Ålder: 31 år

Bor: På Ödängla utanför Mönsterås

Familj: Sambon Marcus Johansson och barnen Theodor, 13, Izadora, 2,5, Miley, 1,5 och Kody, 4 månader. 

Gör: Timmerbilschaufför

Aktuell med: Deltagare i serien svenska truckers i på Viaplay

Instagram: mjn_skogsentreprenad