Emma Schols har fått livet tillbaka – och vill leva det till fullo. Foto: Maria G Nilsson

Emma Schols: ”Någon sa att jag borde ha brunnit inne”

För tre år sedan räddade hon sina sex barn från branden hemma. I sitt ”Sommar i P1” berättar Emma Schols, 33, om den svåra tiden efteråt och om sin nya syn på livet – som ledde till att hon separerade från barnens pappa. 

– Efter olyckan har det känts extra viktigt att lyssna på mig själv, säger hon.

Det som började som en vanlig tisdagsmorgon hemma i huset i Edsbyn slutade med att Emma Schols kropp blev brännskadad till 93 procent. Barnen klarade sig oskadda, tack vare sin mammas insats, och Emma Schols överlevde mirakulöst. 

LÄS OCKSÅ: Emma, 32, räddade sina sex barn ur lågorna när deras hus började brinna

I ett känslosamt ”Sommar i P1” berättar sexbarnsmamman om den traumatiska morgonen och om den långa återhämtningen. 

– Jag ligger på sjukhuset i sammanlagt ett halvår. Nästan varje sekund av den där tiden finns barnen i mina tankar. Jag vågar tillåta mig själv att fantisera om hur underbart det kommer bli den dag jag kommer hem och allt är som vanligt igen, säger Emma Schols med en röst som är nära att brista. 

– Väl hemma inser jag att jag har fått ett helt nytt liv. Ett annat liv än vad jag hade innan. När mitt tillstånd inte längre är kritiskt, handlar inte allt om att överleva utan, faktiskt, om att börja leva också. 

I sitt ”Sommar i P1” säger Emma Schols att hon själv aldrig har sett sig som en hjälte. Det är andra människor som har kallat henne det. Foto: Frida Funemyr

Tänkte på familjelivet som ”perfekt”

Under sjukhustiden tänker hon på familjelivet där hemma som ”perfekt”, men så småningom kommer verkligheten ikapp:

– Relationen mellan mig och barnens pappa hade inte varit helt bra före olyckan, men jag kände hela tiden att ”Fixar vi det här, ja, då fixar vi allt”. Därför blev det en stor sorg när vi efter något år gick skilda vägar. Det var ofrånkomligt men ett steg jag kände att vi behövde ta. 

För Emma, som nyligen lärt sig att tvätta sitt hår själv, blir det ännu mer utmanande att vara ensam med sex barn varannan vecka. 

– Att få en andra chans i livet innebär att man måste våga fatta svåra beslut. Av respekt för sitt eget, men också för andras liv. Vad finns det för värdighet att leva i en förnekelse? 

När Emma Schols och barnens pappa separerade fick hon uppleva hat i sociala medier. Någon sa till och med att hon borde ha brunnit inne den där morgonen. Foto: Maria G Nilsson

Emma Schols om ofrånkomliga separationen

Men folk i omgivningen tycker annorlunda. Emma Schols berättar att människor skakar på huvudet när de ser henne på gatan och pratar bakom hennes rygg. För första gången får hon uppleva hat i sociala medier.

– De ansåg att den där hjältemamman kanske inte var en sån bra mamma, trots allt. Det gjorde så fruktansvärt ont i mig att behöva höra det. När jag i själva verket hade tagit ett beslut som handlar om att bejaka livet. Inte var jag den första mamman som hade separerat. Men ändå var det som att det jag hade gjort, det var oförlåtligt. 

– Det gick till och med så långt att någon sa att jag borde ha brunnit inne, den där morgonen. Ja, då tänkte jag att de kanske hade rätt. 

Emma Schols berättar att hon ändå hittade nytt mod efter ett tag och i sitt ”Sommar i P1” nämner hon också sin nya kärlek.

– Mod för mig handlar inte bara om att gå igenom eld för sina barn utan om att våga välja något annat och bryta upp från det självklara. 

Emma Schols säger att hon ”har varit mer död än levande” men att hon nu är en delaktig mamma. Det var barnen som fick henne att orka kämpa när det var som svårast:

– Mina sex barn har varit mina främsta livräddare och det här är vår gemensamma resa. 

Emma Schols sommarprogram släpps som podd klockan 07 och sänds i P1 klockan 13.00 den 29:e juli.

LÄS OCKSÅ: Tvåbarnsmamman Sara Dellner om att separera: ”Jag måste få må bra”

LÄS OCKSÅ: Maja var gravid när hon fick en stroke: ”Tänkte att nu dör han i min mage”