Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att längta efter barn är att leva i limbo, skriver Elsa Billgren.Att längta efter barn är att leva i limbo, skriver Elsa Billgren.Att längta efter barn är att leva i limbo, skriver Elsa Billgren.
Att längta efter barn är att leva i limbo, skriver Elsa Billgren. Foto: Kajsa Göransson

Elsa Billgren: ”Det finns inget sorgligt med 'bara' ett barn”

Sonen Lynn var fem månader gammal när bloggaren och programledaren Elsa Billgren fick diagnosen livmoderhalscancer. 

På sin 31-årsdag, 1 februari 2017, vaknade hon upp efter operationen där hennes livmoder togs bort. 

I ett blogginlägg skriver Elsa om att acceptera sitt öde och leva med barnlängtan:

”Vi är många här ute med samma sorger och samma längtan. Och vi är många med olika öden men samma ärr.”

I ett inlägg på sin blogg i slutet av maj svarade Elsa Billgren bland annat på frågan ”Din skräck?”. Svaret löd: ”Återfall av min cancer. Att något ska hända Lynn och jag inte längre är någons mamma.”

Det fick en läsare att höra av sig:

”(...) Kommer ta tid att bearbeta att det inte blir fler barn och min son blir utan syskon. Livet är tufft ibland. Vet att du skriver lite om det ibland men undrar hur du hanterat det/bearbetat den grejen. Hur accepterar man och lär sig leva med sin barnlängtan?”

Elsa Billgren skriver i sin blogg att det är en svår fråga men att hon vill lyfta den eftersom det ibland kan hjälpa att förstå varandra bättre. Hon skriver vidare: 

”Hur accepterar man sitt öde? Det är den stora frågan i livet. För mig handlar det hela tiden om att absolut inte bli bitter. Jag vill helt enkelt inte, och det handlar om självkärleken. Varför ska jag, som har ett ynka liv här på jorden, ägna det åt att ångra, sakna, tänka på jobbigheter och vad som kunde blivit?”

LÄS OCKSÅ: Clara Lidström vill bryta tabut att amma större barn: ”Ett problem”

Elsa Billgren fick barn sommaren 2016. Sonen heter Lynn Bo Hansel de Wolfe.Elsa Billgren fick barn sommaren 2016. Sonen heter Lynn Bo Hansel de Wolfe.Elsa Billgren fick barn sommaren 2016. Sonen heter Lynn Bo Hansel de Wolfe.
Elsa Billgren fick barn sommaren 2016. Sonen heter Lynn Bo Hansel de Wolfe. Foto: OLLE SPORRONG

Elsa Billgren om svåra frågan på bloggen

Bloggaren poängterar dock att det är svårt att tänka så och att det definitivt inte är något hon gör varje dag. För Elsa Billgrens del handlar det om att acceptera och inse vad hon har varit med om. 

”Jag höll på att dö ifrån mitt barn, men gjorde det inte på grund av operationen som nu är det jag bannar. Livmodern saknar jag på så många plan. Hade velat känna att jag var en i gänget. För med livmoder är det mesta möjligt. Utan den är man helt körd.”

Hon fortsätter:

”Kanske har den där kördheten gjort att det varit lättare att acceptera. Sen har jag insett hur otroligt underbart det är med ett barn. Det kan vara minst lika komplett som tre. Jag har tid för honom hela tiden, kan följa med i varje lite utvecklingsskede, behöver inte brusa upp eller ryta ifrån. Vi har fått en kontakt som är djupare än jag någonsin kunde tro gick med ett barn.”

Hon skriver också att längtan efter barn är att befinna sig i limbo och gör att det är svårt att ”leva på”. Elsa Billgren anser att man därför behöver bestämma sig för att ”inse att man är värd ett fullt liv varje dag trots en längtan”. Normen säger att 2–3 barn är komplett och att ett barn inte är tillräckligt, skriver Elsa och berättar vad hon själv brukar påminna sig om:

”Heart is full även med ett barn. Att jag fick ett perfekt barn! Otroligt. Du fick det perfekta barnet för dig! Man måste få malla sig med det man har, även om det inte är det man först såg framför sig. Skryt och malla dig med ditt barn, det finns inget sorgligt med ”bara” ett.”

LÄS OCKSÅ: Sandra Beijer: ”Jag har landat i att vara Didriks mamma nu”

LÄS OCKSÅ: Ny studie: IVF-barn har bättre livskvalitet än andra