ANNONS

Innehåll från Wortie

Vårtor går bra att behandla hemma.
Vårtor går bra att behandla hemma.

Därför är vårtor vanligare på barn

Vårtor som sitter på händer eller fötter kan göra ont och vara i vägen. De drabbar dessutom oftare barn. Här förklarar skolsköterskan Anna varför, och hur man bäst behandlar barnens vårtor.

Här hittar du Wortie  

De flesta människor får vårtor någon gång i livet, men det är vanligast bland barn i skolåldern. Vårtor, som i allmänhet är ofarliga, orsakas av ett virus (HPV) och viruset älskar varma och fuktiga platser på huden som små skärsår eller skrapsår på händer och fötter. Där kan de sitta och växa till sig i många månader innan de är så stora att de syns. Barn som biter eller pillar på sina naglar får vårtor oftare än barn som inte gör det.

– Vårtorna smittar genom hudkontakt och genom fuktiga handdukar eller via våta golv i duschar och omklädningsrum. Att barn är mer utsatta beror kanske delvis på att de vistas barfota och tillsammans i dessa miljöer mer än vuxna, säger Anna Sohlin Lindqvist, skolsköterska.

För att undvika smitta kan det vara bra att undvika att gå barfota i allmänna bad- och duschrum och att inte använda andras handdukar och skor. Men vissa är mer mottagliga än andra och det kan vara svårt att undvika smittan.

Så behandlar du vårtan

Om du eller ditt barn har fått en vårta finns det enkla behandlingar att göra hemma.

– Oftast brukar vårtor försvinna av sig själv och man behöver inte behandla, men det kan ta tid – ibland flera år. Ett sätt att snabbt bli av med vårtorna är att frysa. Oftast räcker en behandling, säger Anna.

Det finns olika åldersgränser för vilket medel man rekommenderar, och det är viktigt att läsa bruksanvisningen noga, påminner hon. Man ska inte heller behandla andra i familjen som inte har vårtor, utan bara den som har drabbats.

– Man kan använda samma medel för vårtor på fötterna som på händerna. Även om man inte måste behandla kan det vara skönt att bli av med vårtan som kan sitta på obekväma ställen, vara i vägen eller vara missprydande.

Vårtmedel köper du enkelt på apoteket och behandlar hemma. Det finns dock tillfällen då det är bättre att först uppsöka vård innan behandling.

– Är man osäker på om det är en vårta, eller om vårtan blöder, är sårig eller sitter på andra ställen än händer och fötter bör man kontakta en vårdcentral för bedömning innan man behandlar själv, säger Anna Sohlin Lindqvist.

Här hittar du Wortie 

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Wortie och ej en artikel av mama

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!