Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
ANNONS

Innehåll från RFSU

mama-profilen Elsa: “Kvinnor har ägnat sina liv åt att kämpa för den här frågan”

Visste du att den vanligaste dödsorsaken bland världens tonårstjejer är att de blivit gravida? I Afghanistan dör en kvinna varannan timme på grund av komplikationer vid graviditet, osäker abort eller förlossning. Och även om mödradödligheten i landet har halverats är det fortfarande livsfarligt att vara gravid i Afghanistan.

– Mödradödlighet är en nedprioriterad men livsviktig fråga som behöver belysas, säger tvåbarnsmamman Elsa Swärd Brattström.

Hitta närmaste Barnvagnsmarsch här. 

I augusti 2021 tog talibanerna över makten i Afghanistan och ett sjukvårdssystem som redan var extremt skört har nu blivit kraftigt försämrat. Detsamma gäller situationen för kvinnorna. Även om mödrahälsovården sakta blivit bättre i Afghanistan har landet fortfarande en av de högsta nivåerna av mödradödlighet i världen.

Knappt sex av tio förlossningar genomförs med hjälp av en utbildad barnmorska eller läkare och 638 kvinnor per 100 000 förlossningar mister livet. I Sverige dör 4 kvinnor per 100 000 förlossningar. Sexuellt våld ökar i kriser och en konsekvens är oönskade graviditeter. Många ser då ingen annan utväg än att göra en osäker abort – något som är livsfarligt.

För mama-profilen och tvåbarnsmamman Elsa Swärd Brattström är abort en livsviktig fråga. Hon menar att stora delar av världen går baklänges när det kommer till just abortfrågan och att omvärlden rent politiskt borde ställa större krav på länder som inskränker den.

– Kvinnor har ägnat sina liv åt att kämpa framåt för denna fråga, och vi måste kämpa vidare, säger hon.

För fem år sedan gjorde Elsa en abort i Nashville, Tennessee, USA. Hon var då där och jobbade och upptäckte redan första veckan att hon var gravid.

– Jag hade två månader kvar och gjorde valet att göra abort. Med facit i hand kan jag säga att jag borde ha åkt hem, men samtidigt är det en livserfarenhet som har gett mig ett stort perspektiv på saker och jag kommer sedan den upplevelsen alltid ta diskussionen om abort högt, säger hon.

Elsa Swärd Brattström

Ålder: 26 år.

Bor: Uppsala.

Familj: Fästmö Cornelia, barnen Ragnar 2 år och Allan 3 månader.

Aktuell: Frontfigur för RFSU, går Barnvagnsmarschen i Uppsala lördagen den 21 maj. 

Talibanernas maktövertagande i Afghanistan innebär stort lidande för kvinnor, flickor och hbtqi-personer i landet. De är starkt begränsade i vad de får och inte får göra, och många kvinnor har varken tillgång till utbildning, arbete eller sjukvård.

Situationen har dock förbättrats sedan talibanerna regerade förra gången och efter att de drevs från makten har förlossningsvården förbättrats. Barnmorskor har fått utbildning och nya kliniker har startats i utsatta områden. Men afghanska kvinnor och flickor får fortfarande många av sina rättigheter inskränkta, framför allt sin rätt till utbildning, sexuella och reproduktiva rättigheter.

Barnäktenskap är vanliga, och när fattigdomen i landet nu ökar blir det vanligare att familjer gifter bort döttrar i ung ålder för att få den inkomst som brudpriset innebär.

– Jag tror inte det går att sätta oss in i den rädsla som kvinnor i samma situation i andra delar av världen måste känna, bland annat i Afghanistan. Och inga ord är egentligen stora nog för att beskriva den fruktansvärda situation de ställs inför, säger Elsa.

Varje dag dör mer än 800 kvinnor världen över till följd av komplikationer vid graviditet, osäker abort eller förlossning.

När Elsa skulle föda sin yngsta son med ett planerat kejsarsnitt satte värkarna igång i barnpoolen på Fyrishov. Först trodde hon att hon hade sträckt något, men sedan skrek hon bara rätt ut.

– Under natten stegrade det och ändå fattade jag inte att det var värkar. Jag försökte dämpa med alvedon och värmekudde. I efterhand känns det nästan komiskt! säger Elsa.

Det var fullt på förlossningen i Uppsala och det slutade med ambulans till Gävle dagen därpå. Efter ett dygn av intensivt värkarbete blev det ett akutsnitt.

– Jag inser nu när jag pratar om det att jag inte riktigt bearbetat hur min förlossning blev, och jag blir väldigt emotionellt påverkad när jag tänker tillbaka på det, säger hon.

Elsa från operationsbordet strax innan sonen Allan snittades ut.

Varje dag dör mer än 800 kvinnor världen över till följd av komplikationer vid graviditet, osäker abort eller förlossning. Det kan vara svårt att ta in i ett land med jämförelsevis trygg mödravård. I Sverige har vi till och med möjlighet att påverka vår vård i form av förlossningsbrev.

– För mig handlade min förlossning om att få den vård jag önskade. I andra delar av världen handlar det om att få vård överhuvudtaget.

Elsa säger att det minsta vi kan göra är att hålla oss ajour om läget i andra delar av världen. Genom att sätta press på världsledare kan vi tillsammans försöka förbättra situationen.

– Mödradödlighet är en nedprioriterad men livsviktig fråga som behöver belysas. Att delta i Barnvagnsmarschen är ett sätt att göra det på, säger hon.

Så kan du påverka

Sedan 2010 har RFSU:s kampanj Barnvagnsmarschen samlat människor för att manifestera mot mödradödlighet, och som privatperson kan du visa ditt stöd genom att delta. Genom att engagera dig i Barnvagnsmarschen visar du våra folkvalda politiker att situationen i Afghanistan är en viktig fråga som inte får glömmas bort och att det går att förhindra att människor lider och dör.

För det går att bromsa mödradödligheten. Det går att rädda liv. 9 av 10 dödsfall beräknas kunna förhindras med politisk vilja och ekonomiska resurser.

Gå Barnvagnsmarschen 19-24 maj

Barnvagnsmarschen sker på över 60 platser i landet. På de flesta orterna delas regnskydd ut med design av Sepidar Hosseini. Du kan gå marschen med eller utan barnvagn. Har du inte möjlighet att marschera med andra där du bor så kan du skapa din egen marsch och räkna dina steg digitalt på barnvagnsmarschen.se.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och RFSU och ej en artikel av mama