ANNONS

Innehåll från RFSU

Barnmorskan: Så är det att föda barn i talibanernas Afghanistan

En kvinna varannan timme. Så många dör i Afghanistan på grund av komplikationer vid graviditet, osäker abort eller förlossning. Landet är ett av världens farligaste att bli gravid i – och mitt i kaoset jobbar barnmorskan Jamila Mohammadi.

Tänk dig att du inte får gå till skolan eller jobbet. Du får inte klä dig som du vill eller resa längre är sju mil från hemmet utan sällskap av en manlig anhörig. Rätten att säga och tycka vad du vill är som bortblåst. Skulle du bli gravid kan du inte räkna med att få tillgång till sjukvård, inte ens när du behöver den som mest. Så kan livet för en kvinna i Afghanistan se ut.

– Om det skulle bli fred och stabilitet i Afghanistan skulle hälsotillståndet bli bättre. Nu finns det människor som inte ens har råd att ta sig till ställen där det finns vård. Det är en orsak till att vi har en hög mödradödlighet i landet, säger Jamila Mohammadi.

Mödradödligheten i Afghanistan är bland världens högsta. Nu när talibanerna återigen tagit makten befaras läget bli än värre. Sist de hade grepp om landet (1996-2001) fick inte kvinnor lämna hemmet utan sällskap av en man. Kvinnor och flickor fick inte heller ta emot sjukvård av en man – oavsett om det handlade om liv eller död.

Jamila jobbar som barnmorska på Frakhlam Health Clinic, ett yrkesval som var självklart för henne. Hon är en av de 4 000 barnmorskor som finns i Afghanistan, ett land med en befolkning på nästan 39 miljoner människor.

– Jag har en önskan att hjälpa människor i området jag kommer från, mitt folk. Jag vill minska mödra- och barnadödligheten, säger hon.

En vanlig dag för kvinnor i Afghanistan går inte att jämföra med livet i Sverige. Den eviga ovissheten om vad som ska hända efter talibanernas övertagande är utmanande. Rädslan likaså.

– Det börjar med stress varje dag eftersom kvinnor inte kan röra sig fritt. Det finns också många ekonomiska problem som påverkar allt i vår vardag, berättar Jamila.

Hon fortsätter:

– Vi är alla vittnen till det politiska systemets fall. Fattigdomen breder ut sig då det inte finns några jobb. Det finns inte heller någon yttrandefrihet så folk har börjat emigrera till Iran och Pakistan.

Jamila Mohammadi

Ålder: 30 år.

Uppvuxen: Jai Haji i det bergiga och kalla distriktet Behsud i provinsen Maidan Wardak.

Familj: Bor med sin man, dottern Setayesh 5 år och sonen Mahdi 2 år.

Arbete: Barnmorska på Frakhlam Health Clinic – Behsud, Wardak.

2010 började Jamila Mohammadi på Svenska Afghanistankommitténs barnmorskeutbildning i Wardak. Efter examen har hon arbetat på hälsokliniken Frakhlam i hennes hemdistrikt Behsud. Varje månad förlöser hon omkring 15 barn.

Kvinnorna som drabbas hårdast lever i fattigdom, är på flykt eller bor på landsbygden. I Afghanistan är tillgången på preventivmedel, sjukvård och förlossningsvård extremt låg och det saknas ofta möjligheter till transport. Det förekommer att kvinnor inte får ta emot vård av manliga läkare, samtidigt som det är ont om kvinnliga läkare eftersom att de allra flesta inte har möjlighet att studera på högre utbildningar.

– Jag känner mig väldigt ledsen över att vi har så hög mödradödlighet. Det är så olyckligt att så många avlägsna områden inte har tillgång till sjukvård på grund av otryggheten, säger Jamila.

”I Afghanistan dör 638 kvinnor per 100 000 förlossningar. Det kan jämföras med Sveriges 4 av 100 000” Källa: WHO.

Många kvinnor i Afghanistan har dåliga förlossningsupplevelser, men Jamila hade tur. Hennes man fanns inte bara där som mentalt och fysiskt stöd under graviditeten, han hjälpte också till mycket hemma. Allt ifrån att hämta vatten, diska och tvätta kläder. Under förlossningen fick Jamila hjälp av sina kollegor på kliniken.

– Jag var rädd för att föda mitt första barn och väldigt rädd för att något skulle gå fel eller att behöva göra kejsarsnitt. Men efter att ha fött ett friskt barn kände jag mig inte längre orolig, säger hon.

Idag har Jamila två barn och bor tillsammans med sin familj i distriktet Behsud, mitt i Afghanistan.

– Jag trivs med mitt jobb eftersom det är socialt. Människor i samhället berömmer oss! Jag tycker verkligen om att hjälpa kvinnor, säger Jamila.

På kliniken jobbar Jamila för alla kvinnors rättigheter. Hon berättar att färre patienter kommer in på vintern än på sommaren på grund av snöfall och stängda vägar. När befolkningen inte har tillgång till några motorfordon använder de åsnor, går eller bär kvinnan på en bår.

Utöver bristen på sjukvård för gravida tampas många kvinnor i landet med tvångsäktenskap, fysiskt, sexuellt eller psykiskt våld. Samtidigt är tillgången till en säker och laglig abort väldigt begränsad. Det gör att kvinnorna ibland tar till desperata och livsfarliga metoder vid oönskade graviditeter.

Så kan du påverka

Att bli gravid kan på många håll i världen innebära en risk för livet. Efter talibanernas maktövertagande pågår nu en humanitär kris i Afghanistan då internationellt bistånd har dragits in. Men 9 av 10 dödsfall beräknas kunna förhindras med politisk vilja och ekonomiska resurser, och för att alla ska överleva sin graviditet måste frågan prioriteras politiskt.

Gå Barnvagnsmarschen 19-24 maj

Sedan 2010 har RFSU arrangerat en årlig marsch mot mödradödligheten i världen. I år marscherar vi tillsammans igen. Du kan gå marschen med eller utan barnvagn. Har du inte möjlighet att marschera med andra där du bor, kan du skapa din egen marsch och räkna dina steg digitalt på barnvagnsmarschen.se.

Genom att vi är många som engagerar oss i Barnvagnsmarschen kan vi visa regeringen att situationen i Afghanistan inte får glömmas bort. Sverige behöver fortsätta stödja det afghanska folket så att alla kvinnor ska få en trygg graviditet och tillgång till en säker förlossning.

Hitta din närmaste marsch här. 

För allas rättigheter

RFSU strävar efter att alla ska ha rätt till säkra aborter, bra sexualundervisning och ett liv utan förtryck. RFSU arbetar också politiskt inom EU och FN för att kvinnors hälsa och rättigheter ska prioriteras. I år samarbetar RFSU med Svenska Afghanistankommittén (SAK) och Läkare utan Gränser. SAK bedriver utbildning och sjukvård på den afghanska landsbygden och har utbildat mer än 400 barnmorskor. Läkare utan gränser bedriver projekt inriktade på mödravård och neonatalvård. Under 2020 assisterade de 36 300 förlossningar i Afghanistan.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och RFSU och ej en artikel av mama