ANNONS

Innehåll från Pollenkoll by ALK Nordic

Pollenallergi eller förkylning? Så vet du skillnaden

Acho, prosit! Pollensäsongen är här igen. Vi listar symtomen att hålla koll på om du tror att ditt barn har drabbats av pollenallergi. För vad är egentligen skillnaden från en vanlig förkylning?

Ungefär var fjärde person lider av pollenallergi i Sverige och det påverkar både barn, tonåringar och vuxna. Vissa mer än andra. Symtomen börjar ofta visa sig i skolåldern, men pollenallergi kan även de minsta få. Dock är det ovanligt att barn under två år drabbas. Man vet inte varför en del blir allergiska, men om andra familjemedlemmar har pollenallergi så ökar risken för allergi hos barnet.

Besvären kan komma redan under tidig vår då al- och hasselpollen är vanligast. Gräspollen dominerar sedan under sommaren och i början mot hösten är det gråbopollen som orsakar besvär. I Sverige är det vanligast att vara allergisk mot björkpollen, men väldigt många har allergi mot både björk och gräs vilket gör att besvären kan sitta i under många månader.

Irriterade ögon, snuva och nysningar i rad är vanliga tecken som är bra att vara extra uppmärksam på. Allergi orsakar också trötthet – något som kan göra att barn inte orkar leka som vanligt och sänker sin prestations- och koncentrationsförmåga.

När upplever ditt barn besvär?

Tidig vår – al- och hasselpollen

Vår – björkpollen

Sommar – gräspollen

Sensommar/höst – gråbopollen

Vad är skillnaden mellan förkylning och pollenallergi?

Det är lätt att ta fel och tro att barnet har drabbats av en långdragen förkylning, så hur vet man om det rör sig om pollenallergi? Grundregeln är att en vanlig förkylning oftast går över inom en vecka, medan pollenallergi ger besvär under en längre tid.

Vid en förkylning är det ovanligt med symtom från ögonen. Röda, kliande, svullna, irriterade ögon är däremot typiskt vid pollenallergi. Får ditt barn en ”vårförkylning” varje år? Då kan det vara dags att få bukt med problemet.

Pollenallergi – 7 vanliga symptom

Nästäppa, rinnsnuva

Upprepade nysningar

Rinnande och/eller röda ögon

Hosta och/eller andningsbesvär

Kliande näsa, ögon eller hals

Dålig nattsömn

Trötthet

Få rätt behandling

Beroende på hur påverkad barnet är av sin allergi finns det olika behandlingsmetoder. Först och främst – försök att undvika det som ditt barn är allergisk mot. Ofta brukar man uppmuntra till att torka kläder och lakan utomhus under en härlig sommardag, men för en pollenallergiker är det ett big no-no.

Att vara inomhus när pollenhalterna är höga och ha stängda dörrar och fönster under pollensäsongen kan minska besvären. Husdjur kan även dra med sig pollen i pälsen, så undvik nära kontakt.

Se fler handfasta tips på hur du undviker pollen. 

Tips! Om du vill vädra är det bäst att göra det på morgonen och kvällen eller när det har regnat då pollenhalterna oftast brukar vara lägre.

Har barnet besvär kan medicinering behövas som lindrar symtomen. Det vanligaste är att man börjar med antihistamintabletter, men ofta får man kombinera flera olika läkemedel, ett för kliande ögon, ett annat för rinnande näsa och ett tredje för kliande hals eller astmasymtom.

Påverkar allergin barnets vardag och medicinen inte ger tillräcklig effekt? Då kan allergivaccination vara ett alternativ där de allra flesta blir hjälpta. Det ges till barn och vuxna, antingen som tablett- eller injektionsform. Om du misstänker pollenallergi hos ditt barn är det viktigt att söka hjälp och rådgöra med en läkare.

Se vilken behandling som passar bäst – läs mer och gör självtest här.

Få pollenprognos – varje dag

I appen Pollenkoll kan du ta reda på pollenprognosen precis där du bor och välja vilka pollenslag du vill följa. Du kan också hitta en allergispecialist nära dig, få information om vilka behandlingsmöjligheter som finns samt tips och råd om pollenallergi.

Glöm inte att du dessutom kan få realtidsinfo om hur andra med pollenallergi mår i ett specifikt område, och själv dela information om du vill. Ladda ner appen här.

Vägvisare inom pollenallergi

Med Pollenkoll.se och i appen Pollenkoll kan du lära dig mer om pollenallergi, få matnyttig information och ta reda på hur du eller ditt barn kan få hjälp.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Pollenkoll by ALK Nordic och ej en artikel av mama