ANNONS

Innehåll från Multi-Mam

Gör det ont när du ammar? Så här lindrar du smärta och blåsor

Att amma kan vara supermysigt – men så är det tyvärr inte alltid. Bröstvårtor som gör ont eller får sugblåsor är vanligt. Som tur är finns det lindring för ömma bröst.

Att amma kan verka som den naturligaste sak i världen, men sanningen är att många upplever det som långt i från enkelt. Bröst och bröstvårtor som ömmar eller till och med smärtar den första tiden är vanligt. Orsaker till detta kan vara att brösten inte vant sig riktigt och att barnet inte har ett ordentligt tag om bröstvårtan.

Några tips är att kontrollera att barnet ligger nära dig, får in större delen av vårtgården i munnen och har huvudet bakåtlutat med fria luftvägar. Att hitta rätt position själv kan vara svårt, så be om hjälp av mödravården om du är osäker. Ofta kan man behöva professionell stöttning flera gånger för att hitta rätt.

Sugblåsor vid amning vanligt

De flesta nyfödda vill ligga vid mammas bröst nästan hela tiden. Och det är viktigt för att få i gång mjölkproduktionen ordentligt. Men frekvent amning kan leda till att du får så kallade sugblåsor på bröstvårtan eller vårtgården. Blåsorna brukar göra ont och kan ibland vara blodfyllda. Ta inte hål på blåsorna eftersom det kan leda till infektioner.

Gör det ont när du ammar? Det finns produkter som förebygger och lindrar besvären. Foto: Tijana Zukovic

Det kan vara en tröst att höra att för de allra flesta blir amningen betydligt lättare efter några veckor eller någon månad. Tiden fram tills dess finns det flera saker du kan göra för att lindra problemen.

Lindra smärtan med kompresser

Var noga med att hitta en avslappnad amningsposition som känns bekväm för dig. Att sitta och spänna sig gör bara problemen jobbigare att hantera. Lufta bröstvårtorna så mycket du kan och använd plagg som inte sitter åt över brösten. På så sätt får sår och blåsor möjlighet att läka.

För snabb lindring är kompresser från Multi-Mam ett bra alternativ. Kompresserna är speciellt framtagna för just ömma och svullna bröstvårtor och har en kylande effekt. De innehåller en gel baserad på naturliga ingredienser som förebygger infektion och skapar en god miljö för läkning. Engångskompresserna läggs på bröstvårtorna direkt i behån när du har ont, gärna direkt efter avslutad amning, och får sedan verka i tio minuter till en timme.

Kompresserna från Multi-Mam placeras i behån och lindrar med hjälp av det patenterade 2QR-komplexet som har en förmåga att neutralisera skadliga bakterier och hindra dem från att fästa på huden. På så sätt stödjs hudens egen förmåga att läka.

Smörj bröstvårtorna ofta

Tänk också på att smörja in bröstvårtorna regelbundet. Börja gärna redan före förlossningen för att göra huden mjuk och smidig. Multi-Mam Balm är en salva som är speciellt framtagen för att förebygga och vårda problem som spruckna bröstvårtor. Den kompletterar det naturligt skyddande hudfettet, är helt vegetabilisk och behöver inte tas bort vid amning.

Att brösten ömmar under den första amningstiden är vanligt, men går ofta att förebygga genom att smörja in bröstvårtorna med vårdande Multi-Mam Balm.
Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Multi-Mam och ej en artikel av mama

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!