ANNONS

Innehåll från LRF

Foto: ronstik

Mammornas bästa tips: Så handlar vi klimatsmart!

Att ta tåget istället för flyget när man ska resa, källsortera och tvätta fulla maskiner – det är saker vi vet är klimatsmart. Men visste du att du och din familj kan göra hållbara val redan vid matbordet?

Vi vill alla att våra minis ska växa upp på en välmående jord, därför måste vi också anstränga oss för att jorden ska må så bra som möjligt – det har nog ingen missat. En superenkel sak vi alla kan göra är att välja svenska livsmedel när vi handlar, för vad vi har i kylen, frysen och skafferiet påverkar vår planet.

Vi frågade om tips i mamas facebookgrupp mamapower (gå med om du inte redan gjort det!) om vad de gör för att handla klimatsmart. Här är utdrag från 3 toppentips!

"Det slängs stora mängder mat som tagit sådan kraft att producera. Planera veckan så matinköpen matchar matsedeln så spar vi både på klimatet och plånboken."/Charlotte

"Köper ofta saker från den där lådan som vissa butiker har, med mat som har kort datum och fryser in."/Annika

"Göra besök på alla lantbruk/gårdar i området och handla direkt från odlaren. En härlig utflykt för hela familjen där barnen verkligen får se att det ligger hårt jobb bakom det dom får på tallriken."/Mikaela

Därför är det bra att handla svenska livsmedel

Gynnar biologiska mångfalden – bra för jorden

När kor betar i hagen frodas den biologiska mångfalden. Kor ger oss även mjölk, så vi kan göra goda gräddtårtor med svenska jordgubbar på!

Den biologiska mångfalden är viktig för pollinering, klimatreglering, markbördighet och produktion av livsmedel. Odlingsmarker i Sverige är toppenbra platser för att bevara den biologiska mångfalden av växter och djur. En betad hage kan innehålla så mycket som 40 olika arter per kvadratmeter!

Kortare transportsträckor – mindre koldioxidutsläpp

Handla svenska livsmedel för att hjälpa klimatet!

Svenska livsmedel behöver inte transporteras lika långt som importerade, vilket minskar koldioxidutsläppen. Mindre koldioxidutsläpp är bra, eftersom den växthusgasen bidrar mycket till den förstärkta växthuseffekten. Så i stället för att äta importerade livsmedel kan man välja svenska alternativ. Ät råvaror som är i säsong, som tomater under det varmare halvåret och brysselkål under det kallare halvåret.

Lägst antibiotikaförbrukning i EU – minskar risk för resistens

Friska djur behöver inte behandlas med antibiotika, och då minskar risken för resistens.

I takt med att fler bakterier blir antibiotikaresistenta blir antibiotikaresistens ett mer utbrett hälsoproblem. Det innebär att infektioner kan bli svåra eller omöjliga att bota hos människor och djur. Sveriges djur är dock några av världens friskaste, och vi har vi den lägsta förbrukningen* av antibiotika inom djuruppfödningen i EU.

Läs mer om varför det är bra att handla svenskt på Sveriges bönder.

*Källa: Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och LRF och ej en artikel av mama

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!