ANNONS

Innehåll från KRY

Snart dags för vabruari – så står ni rustade i sjukdomstider

Februari = VAB-tider, och det är svårt för en småbarnsfamilj att undslippa alla sjukdomar som cirkulerar. Men det finns sätt att slippa sänkas helt i feberdimmor och tips att ta till för att snabbt kurera sig. mama vet hur.

Februari – eller vabruari – är på intågande och knappast någon småbarnsfamilj kan värja sig. 7 av 10 föräldrar stressar över kommande VAB-tider med missade arbetstimmar och utebliven lön. Men det finns fem viktiga punkter att ha i åtanke som kan förkorta sjukdomsperioden rejält.

1. Stanna hemma. Bästa tipset för att bli frisk fort är att ge kroppen möjlighet till vila och återhämtning. Vanligtvis smittar influensa mest dygnet innan du får några symptom, sedan är du smittsam i fem dagar efter att sjukdomen har brutit ut. Skona både ditt barn och hens förskolekompisar (med familjer!) genom att hålla barnet hemma – och stanna hemma från jobbet om du själv insjuknar.

Håll barnet hemma så blir hen frisk snabbare. Foto: portishead1
På KRY får du snabbt träffa en läkare.

2. Kontrollera allmäntillståndet. Generellt kan man säga att det är barnets allmäntillstånd, det vill säga hur barnet äter, sover och orkar delta i lek och aktiviteter, som bör avgöra när hen ska vara hemma. Som förälder har du ofta en väldigt god bild av hur ditt barn brukar vara, så om ditt barn beter sig annorlunda kan allmäntillståndet vara påverkat. Då är det bra om du kontaktar vården. Med KRY kan du få hjälp av en läkare utan att behöva lämna hemmet, oftast efter bara ett par minuters väntetid.

3. Fyll på med vätska. När barn har feber är det viktigt att se till att de får i sig vätska eftersom de förlorar mycket genom svettningar och slemproduktion.

Ett barn på

10 kilo behöver cirka 1 liter vätska om dagen

15 kilo behöver ungefär 1,25 liter vätska per dygn

20 kilo behöver 1,5 liter per dygn

runt 40 kilo behöver 2 liter vätska per dygn.

Ett sjukt barn kan inte alltid känna törst, så då får du som mamma hjälpa till. Foto: Zinkevych

4. Tvätta händerna ofta. Och noggrant, med tvål och vatten! Både på dig och ditt barn om någon av er insjuknat, eller om ni vill undvika att bli smittade. Försök att inte röra vid dina ögon, din näsa eller din mun.

5. Kontakta vården direkt...

... om barnet har hög feber, som inte går ner efter 3–5  dygn, eller om febern som först har gått ner sedan börjar stiga igen. Genom ett läkarbesök med KRY kan du snabbt och enkelt få hjälp med diagnos, recept, remiss eller sjukintyg. Hämta ut medicinen på ditt närmaste apotek eller få läkemedlen hemlevererade.

Om du eller ditt barn råkar ut för ett kritiskt olycksfall eller om du har misstankar om en allvarlig sjukdom bör du uppsöka vård på en akutmottagning. Om du upplever att läget är akut ska du alltid kontakta 112.

Med KRY finns hjälpen alltid nära till hands

• Ladda ned KRY till din smartphone eller surfplatta.

• Läkar-/psykologbesök via video direkt i appen.

• Avgiftsfritt för barn och ungdomar under 20 år.

• Öppet alla dagar 06–24.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och KRY och ej en artikel av mama

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!