ANNONS

Innehåll från H&M

Foto: Julia Berg

Pappapappadotter om julen: “Nu skapar vi egna traditioner”

De nyblivna tvåbarnsföräldrarna Johan Larsson och John Valencia ska fira jul hemma i Stockholm för första gången.
– Alla som vill får komma till oss! Eftersom att vår yngsta dotter Astrid är så liten vill vi fira jul hemma i Stockholm. I år vill vi skapa egna traditioner, säger Johan Larsson.

Tvåbarnspapporna John och Johan driver tillsammans instagramkontot Pappapappadotter. Där får följarna ta del av deras kärleksfulla och ofiltrerade vardag. Vi har pratat med John och Johan om luciafirande, julminnen och vad de ser fram emot mest med den stundande högtiden.

Foto: Julia Berg

– Sen jag blev pappa har julen förändrats mycket för mig. Plötsligt ser jag allt genom barnens ögon och jag har fått en helt annan känsla för lucia och julen, säger John. 

”Jag sjunger inte en ton” 

John berättar att han har en blandad relation till högtiden lucia. Han säger att det varit både spännande och nervöst. 

– Jag sjöng inte en ton i luciatåget som barn, jag mimade bara. Än idag gör jag det även med barnen, eller jag sjunger om jag måste, säger John och skrattar. 

”Fint att föra känslan vidare” 

Johan, som tidigare varit artist, älskade lucia som barn. Han gick i gosskör och stod gärna längst fram och sjöng solo. 

– Lucia är stämningsfullt och vackert. Jag tycker att det känns fint att föra den känslan vidare till våra döttrar. Jag minns att min mamma ordnade luciatåg för alla grannbarn. Vi repade i veckor innan och på lucia sjöng vi för grannarna och bjöd på lussebullar och pepparkakor, säger Johan. 

Ge kläderna ett längre liv 

John och Johan gjorde ett samarbete med H&M förra året och fick då upp ögonen för deras hållbarhetsarbete med lucialinnen. Att kunna lämna in använda luciakläder och istället byta ut det till ”nya” begagnade tycker de är bra.

– Det är viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv och ger kläderna ett längre liv. Ett lucialinne används oftast bara en gång, så att kunna göra en insats för miljön känns fint, säger John. 

”Första julen med Astrid”

Foto: Julia Berg

Både John och Johan är överens om att lucia och julen är barnens högtider och de ser fram emot att skapa egna traditioner tillsammans. 

– Du kan fira jul med vem du vill, det behöver inte vara med föräldrar och släkt. Huvudsaken för oss är att det är lugnt och mysigt. Det här blir första julen med Astrid och Miriam kommer att få känna sig stor, säger John. 

Johan minns barndomens jular med värme och kärlek. Hans föräldrar brukade klä ut sig till tomte och tomtemor, sen kom det människor som spelade fiol och trumpet. 

– Man vaknade på julaftonsmorgon av musik, av att en speleman blåste in julen. Grannarna samlades och drack glögg och barnen fick julgodis, det är ett mysigt minne som jag gärna för vidare i vår familj, säger Johan. 

En lugn och mysig jul - Johns och Johans bästa tips! 

1. Se julen genom dina barns ögon, det är så fint att se lucia och jul genom de här små varelsernas ögon som man älskar mest av allt i hela världen. 

2. Försök ta det lugnt och undvik att stressa. Njut av glädjen av att kunna ses och umgås och slå av på takten. 

3. Lyssna på stämningsfull julmusik, baka lussebullar tillsammans och tänd massa ljus. 

Foto: Julia Berg
Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och H&M och ej en artikel av mama