ANNONS

Innehåll från Dove

Så här stärker du ditt barns självkänsla tidigt + mammaprofilernas bästa tips

Känslor som ska bekräftas och stora tankar som dyker upp. Mycket tillhör barnets utveckling, men visst vill vi finnas där när självkänslan inte är helt hundra. Här får du veta vad du kan göra för att stärka barnens självkänsla.

Självkänsla handlar om hur vi människor ser på oss själva och det är något som grundläggs tidigt under barndomen – och påverkas av det som vi är med om. En trygg och stabil uppväxt där vi lär oss att vi duger som vi är skapar en god grund. Vi lät super-mammorna Carin da Silva och Vivi Wallin berätta om hur de tänker kring sina barns självkänsla. 

Brukar ni prata om självkänsla med barnen? 

Carin: Jag pratar inte så mycket om det, för jag känner och ser att mina barn är väldigt trygga. Hos oss kommer det väldigt naturligt in i vardagen, i vad barnen gör eller säger. Jag tycker dock att det är viktigt att prata om det, men för gärna in det på ett naturligt sätt.
Vivi: Jag utbildar dem inte i det utan jag vill att det ska finnas med i uppfostran. Som att jag berömmer dem för hur de är, inte vad de gör eller presterar.

Hur gör du för att stärka dina barns självkänsla?

Carin: Jag vill att mina barn ska känna sig sedda och att de alltid ska kunna komma till oss vuxna om de behöver prata om något, stort som smått. Jag brukar säga att det inte finns något fel i känslor eller hur de känner.
Vivi: Jag säger positiva saker till dem, som att de är så fina människor och att jag är så glad att jag får vara med dem. Att de får mig att må bra, är roliga och så vidare.

När brukar du boosta dina barns självkänsla lite extra?

Carin: När vi skulle flytta till Bryssel var jag mest orolig för barnen. Då pratade jag väldigt mycket med dem om känslor, och förberedde på att de skulle känna saker de kanske inte känt innan.
Vivi: När jag upplever att de har svårt med något, är tillbakadragna eller tysta. Då försöker jag få till lite egentid med dem så att vi kan prata i lugn och ro.

Några tips ni vill dela med er av?

Carin: Börja med dig själv. För att du ska kunna hjälpa barnen med sin självkänsla behöver du först och främst tycka om dig själv, och se dig och din kropp i ett positivt ljus. Prata inte illa om dig själv framför barnen – de hör och ser allt.
Vivi: Sortera ditt instagramkonto och följ konton som ger dig energi och positiv känsla. Prata inte hel- ler illa om dig eller din kropp, varken för barnen eller dina vänner. När det gäller barnen, gör något tillsammans med dem, som exempelvis pyssla, pärla eller måla. Då brukar de börja berätta. 

3 mama-läsare berättar:

Vi bad några mammor i mamas facebookgrupp mamapower berätta hur de gör för att stärka sina barns självkänsla.

Att uppmärksamma alla känslor och säga att de är viktiga stärker självkänslan hos barnen.

”För mig är det viktigt att visa att alla känslor och tankar är okej, att jag lyssnar och tar dem på allvar i stort som smått. Jag vill uppmuntra mina barn att alltid dela med sig av känslor och tankar så att de inte fastnar inom dem och skapar blockeringar eller osäkerhet.” / Åsa 

”Jag har lärt min dotter en liten ramsa som hon säger till sig själv i spegeln: Jag är fin, jag är smart, jag är bra.” / Martina

”Min bonusdotter har både tiktok och Instagram och där händer det att folk kommenterar elaka saker. Varje gång det händer påminner jag henne om att hon inte ska låta andra människor på- verka henne, att hon är fin och stark precis som hon är och att folk som skriver så är osäkra och avundsjuka. Jag säger också till henne när hon pratar om hur många likes si och så många fått, att man inte är sina likes. Att det inte är ett mått på hur bra man är, utan att det inte spelar någon roll.” / Ida  

Tips! Dove har släppt en smart guide som hjälper dig och barnen till bättre självkänsla. Ladda ner guiden HÄR.

Guiden innehåller praktiska övningar du kan göra tillsammans med ditt barn.
Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Dove och ej en artikel av mama

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!