Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
ANNONS

Innehåll från Colgate

Tandläkaren: “Så påverkar graviditeten ditt tandkött”

Visste du att gravida har en ökad risk för att få tandköttsproblem? Med hjälp av en expert får du veta vad du ska tänka på och hur du kan behålla en god munhälsa, både under och efter graviditeten.

Som gravid händer det mycket i kroppen. Immunförsvaret blir sämre, dina fötter och ben kan svullna upp, hud och hår förändras och magen gör ont och spänner. Illamående och trötthet är också två symptom. Som om det inte var nog är det vanligt att drabbas av sämre tandhälsa under graviditeten. Tandköttsproblem orsakas av bakterier som finns i munnen och fäster sig på tandytor och i närheten av tandköttet. 

– Får bakterierna fäste och du inte kan ta bort dem kan det potentiellt leda till inflammation i tandköttet i framtiden, förklarar tandläkaren Hasim Tekin. 

Även om vi alla vet att vi ska borsta tänderna två gånger per dag i två minuter kan det vara lätt att slarva, särskilt under graviditeten. 

– Illamåendet kan göra att man inte vill borsta så långt in i munnen och inte orkar hålla rent, säger Hasim Tekin.

Gravida kan påverkas i högre utsträckning, det beror bland annat på att man har ett annat hormonmönster.

– Man sover inte alltid så bra under graviditeten och när man är trött är det lättare att hoppa över tandborstningen, vilket bidrar till att bakterier får möjlighet att fästa sig.

Tandläkaren fortsätter: 

– Att borsta med en tandkräm som smakar gott är viktigare än vad du kanske tror för att bibehålla en god tandköttshälsa, säger han.

Så fort kan du få tandköttsproblem

Tandläkaren Hasim Tekin förklarar att det kan gå fort att utveckla tandköttsproblem. Man brukar säga att man redan efter 12 timmar har ett moget plack, något som tandköttet påverkas av. 

 – Det är därför det är så viktigt att borsta både på morgonen och kvällen, säger han.

Tänk på att vara extra försiktig och hålla tänderna rena under graviditeten. Att inte borsta kan göra ditt tandkött mer sårbart för plack, vilket potentiellt kan leda till tandköttssjukdomar och blödningar. För att undvika att skada tänderna är vanligt kranvatten den allra bästa drycken, och för att skydda tänderna är det bra att undvika småätande, speciellt vitt socker.

– Man bör undvika att småäta, vilket inte alltid är så lätt när man är gravid. Då äter man kanske lite oftare vilket gynnar bakterietillväxten, säger tandläkaren.

I ett tidigt stadie kan de flesta få bukt med tandköttsproblem genom att borsta ordentligt och använda tandtråd. 

– Men om du upplever allvarligare tandköttsproblem borde du ta kontakt med din tandhygienist eller tandläkare så du kan få rätt hjälp, säger Hasim Tekin.

Tandläkaren tipsar – så håller du munnen ren

1. Det här kan du tänka på när du borstar tänderna, oavsett om du är gravid eller inte.

2. Hoppa inte över dina tandläkarbesök, fortsätt att gå till tandläkaren för att kontrollera din munhälsa regelbundet.

3. Använd en mjuk tandborste för att inte förstöra tandköttet. Det blir inte renare bara för att du använder en hårdare borste.

4. Borsta tänderna morgon och kväll. Borsta alla tänder, inte bara de längs fram.

5. Använd en tandkräm som innehåller fluor, men som också är god i smaken.

6. Ta hjälpmedel om du behöver. Använd till exempel tandtråd för att få bort gamla matrester eller skölj med antibakteriell alkoholfri munskölj om tandköttet har blivit mer inflammerat.

Hasim Tekin, tandläkare.

Ta hand om ditt tandkött – under och efter graviditeten

Colgates nya produktserie PerioGard® hjälper till att bekämpa plackbakterier innan tandköttsproblem uppstår. Tandkrämerna har en unik dual active formula med zinkfosfat och tennfluorid som ger en långvarig bakteriehämmande effekt vid borstning två gånger dagligen i fyra veckors tid. De har dessutom en god och fräsch mintsmak. 

9 av 10 personer håller med om att borstning med PerioGard®-tandkräm är en positiv upplevelse från första användningen. Detta visar en studie gjord genom hemmatester på uppdrag av Colgate-Palmolive 2022, där 170 stycken deltog.

– När du väljer en tandkräm som du använder varje dag är det viktigt att smaken är god. Smakar den illa är det vanligt att man inte borstar så noggrant, säger tandläkaren Hasim Tekin.

Den bakteriehämmande tennfluoriden i tandkrämen skapar en skyddande barriär och är kliniskt bevisad att reducera mängden plackbakterier med 39 procent jämfört med en vanlig fluortandkräm. Den hjälper därmed till att bekämpa orsaken till tandköttsproblem innan det uppstår.

Den nya produktserien består av två tandkrämer (PerioGard Gum Protection och Gum Protection Sensitive), en alkoholfri munskölj och en mjuk tandborste för känsligt tandkött som rengör skonsamt.

PerioGard® finns att köpa i dagligvaruhandeln, på apotek och online och är anpassad för dagligt bruk.

Läs mer om Colgate PerioGard® här.

På plats under mama-galan

Under mama-galan samlades Sveriges kända mammor under ett och samma tak. På plats var även Colgate som uppmärksammade vikten av god munhälsa och delade ut tandborstar och tandkrämer från PerioGard®. 

Foto: Kajsa Göransson

Läs mer: Ellen Fredell om graviditeten: ”Mitt tandkött blev väldigt skört”

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Colgate och ej en artikel av mama