ANNONS

Innehåll från Avanza

Det här händer om du sparar barnbidraget i 20 år – expertens bästa tips

När ska man börja spara till sina barn och vilken summa är rimlig? Så här mycket kan pengarna växa om du investerar barnbidraget i 20 år.

– Det blir betydligt mycket mer än många tror och kan ha en avgörande roll i dina barns liv, säger Avanzas Johanna Kull.

Familjeresor, kläder efter säsong – eller skyhöga elräkningar. I takt med att familjen och hushållet blir större är det inte så konstigt att månadsutgifterna ökar. Därför blir det ännu viktigare att ha en sund privatekonomi när du skaffar barn. Att ha en buffert för oförutsedda händelser och ett eget långsiktigt sparande är en bra start. Många vill också spara till sina barn – och placerar du pengarna på börsen så kan det göra stor skillnad.

– Vanligtvis har föräldrar ett fondsparande som är tänkt att gå till barnen när de är vuxna. Men många sparar också för lite större utgifter under barnets uppväxt, kanske till ett sommarkollo eller en ny cykel, och då bör pengarna ligga på ett vanligt sparkonto, säger ekonomen Johanna Kull på Avanza.

Föräldrar sparar i snitt ungefär 500 kronor i månaden per barn, enligt Sifo-undersökningar. Det är ungefär halva barnbidraget. Men det är stora skillnader mellan olika familjer. Var fjärde sparar omkring 1000 kronor i månaden och var tionde sparar inte alls.

– Alla har olika förutsättningar, men kan man så bör man försöka spara lite åt sina barn. Även mindre summor kan växa sig rejält stora över tid, säger Johanna Kull.

Här får du koll på vad olika månadssparanden kan bli. Testa och se! 

Stor skillnad på lång sikt

Hur lång tid det är kvar till att barnet ska använda pengarna är avgörande för hur du ska planera ditt sparande. Har du en kortare sparhorisont, på några år, är det ett sparkonto som gäller. Om du däremot har 10-20 års sparhorisont gör sig pengarna bäst på börsen, menar Johanna Kull. 

– Jag tycker personligen att breda fonder är det bästa valet i ett barnspar, i och med att de sköter sig själva. Till exempel är en globalfond med max 0,4 procent i avgift ett bra alternativ. Den ger dig del av hela världens ekonomi. Om du vill komplettera med fler fonder är en Sverigefond ett bra alternativ, säger hon. 

​Så hur mycket kan olika månadssparanden växa? Tiden är otroligt viktig för vilket värde det ska bli på sparandet i slutändan och Johanna Kull beskriver den som ”dunderhonung”. Den relativt lilla pengen som sparas varje månad kan över tid växa till något mycket större.

– Om man till exempel sparar 500 kronor i månaden, med 7 procents avkastning per år, kommer man ha 253 000 kronor efter 20 år. Om man istället sparar hela barnbidraget, 1250 kronor i månaden, kommer man ha 634 000 kronor på samma tid. Det här visar verkligen hur tid och avkastning kan göra stor skillnad för ditt sparande.

Utgå alltid från din situation när du sparar till barnen.

Det är viktigt att komma ihåg att du först och främst ska se till att du har ett sparande till dig själv, innan du sparar till barnen.

– Det är lite som syrgasmasken på flyget, hjälp dig själv först för att du sedan på bästa sätt ska kunna hjälpa ditt barn. För barnet är det ju också viktigt att föräldrarna har en trygg ekonomi, säger Johanna Kull.

Hon fortsätter:

– Jag tycker inte man ska ha dåligt samvete om man inte kan spara halva eller hela barnbidraget, utan man får alltid utgå från sin egen situation. Sedan är det ju jättebra om man har möjlighet att spara något.

Genom att spara varje månad kan du ge en trygg framtid till dina barn. Räkna ut vad ett par hundralappar extra i månaden kan göra över tid. Prova kalkylatorn här. 

Spara i barnets eller förälderns namn?

En vanlig fråga som Johanna Kull får är om man ska spara i barnets eller sitt eget namn. 

Som förälder och vårdnadshavare förvaltar du pengarna tills att barnet har fyllt 18 år, men om du till exempel har fonder i ett ISK-konto som står i barnets namn kommer hen automatiskt få tillgång till pengarna på sin 18-årsdag. 

– Därför är det vanligaste att man sparar i sitt eget namn och att man har en kapitalförsäkring och lägger in barnet som förmånstagare. Då kan man själv styra när barnet ska få tillgång till pengarna. Sedan finns det många som har olika kombinationer av sparande, säger Johanna Kull.

Läs mer om barnspar på Avanza. 

Har du koll på termerna?

Fond – en fond består av ett flertal olika underliggande värdepapper, till exempel aktier. Man kan beskriva en fond som en färdig godispåse där en förvaltare har plockat ihop guldkornen på börsen.

Aktie – en aktie är en ägarandel i ett företag, och när du köper aktier blir du delägare i företaget. Att investera i aktier kan jämföras med godiset i plockhyllan som du själv väljer.

ISK – investeringssparkonto. Med ett investeringssparkonto sparar du enkelt i aktier, fonder och andra värdepapper och du behöver inte tänka på att deklarera. Istället betalar du en schablonskatt på hela kapitalet varje år.

KF – kapitalförsäkring. I likhet med ett ISK sparar du enkelt i aktier, fonder och andra värdepapper i en KF – och du behöver inte fundera på att deklarera. En annan fördel med en KF är att det går att lägga in en förmånstagare, vilket har gjort KF extra populärt bland de som sparar till en annan person, till exempel barn eller barnbarn. 

Avgift – när du sparar i fonder så betalar du löpande en avgift som dras automatiskt i fonden. Till skillnad mot aktiehandel så betalar du ingen köpavgift (courtage).

Courtage – en handelsavgift som du betalar när du handlar med aktier. Hur mycket du tänker handla för avgör hur mycket du betalar i courtageavgift. 

Avkastning – visar hur stor vinst du har gjort på en investering.  

Buffert – ett sparande för oförutsedda utgifter, till exempelvis om diskmaskinen plötsligt går sönder.

Tänk på att det kan svänga. Att spara i fonder, aktier och andra värdepapper har över tid varit ett bra sätt att få pengar att växa, men hur det går i framtiden vet ju ingen. Det kan gå både upp och ner så det är alltså inte säkert att du får tillbaka pengarna du satte in från början.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Avanza och ej en artikel av mama