ANNONS

Innehåll från Apoteket

Så vet du om ditt barn är friskt nog för föris

Är mini bara morgontrött eller faktiskt krasslig? Kan du lämna trots rinnande näsa och hosta? Vi gör vårt bästa för att reda ut alla mammors ständiga dilemma.

Mitt i morgonkaoset kan det kännas omöjligt att veta om man ska vabba eller jobba. Ligger din lilla älskling och kräks, är helt prickig av vattkoppor eller brännhet av feber är det ju inget snack om saken – men när det kommer till en förkylning är det inte lika glasklart. Små barn får i snitt tio förkylningar varje år, men det betyder inte automatiskt att de måste stanna hemma från förskolan. Här är checklistan som hjälper dig att avgöra.

1. Har barnet feber?

Steg ett är så klart att plocka fram febertermometern. Ett barn med feber ska alltid stanna hemma. Man brukar säga att över 38 grader är feber, men den normala kroppstemperaturen varierar från person till person. Därför kan det vara smart att ta tempen på morgonen ibland när barnet är helt friskt – så du kan utgå från normaltemperaturen. 

Stanna hemma minst en dag extra efter att febern försvunnit. Både små och stora kroppar behöver vila för att återhämta sig.

Feber kan komma plötsligt och stiger ofta på kvällen. Då gäller det att vara beredd! Se till att du alltid har febernedsättande hemma. 

2. Hur ser snoret ut?

Lite snor är inget en småbarnsmamma brukar reflektera över, på vissa knoddar rinner ju näsan i princip hela vintern. I början av en förkylning är snoret ofta klart och lättrinnande för att sedan bli mer trögt och grått eller gult till färgen. De första dagarna smittar snoret som mest, så av den anledningen kan det vara läge att hålla sig hemma ett par dagar. 

En täppt näsa kan vara riktigt jobbig för små knattar som inte kan snyta sig. Då kan en nässug eller snorsug vara till stor hjälp. Med den suger man smidigt och skonsamt ut snoret ur näsan. Ett bra tips är också att använda koksaltlösning som löser upp snoret och återfuktar näsan som brukar bli torr och röd vid en förkylning. Koksaltlösning finns som droppar eller nässpray och är toppen att alltid ha hemma.

3. Vad betyder hostan?

Hosta kommer ofta efter någon veckas förkylning och kan hålla i sig ett bra tag. Det är helt normalt och betyder inte att man behöver stanna hemma. Däremot kan det vara läge att lära barnet att hosta i armvecket och se till att var extra noga med handtvätt för att minska smittorisken. 

Om barnet har hosta i kombination med feber som inte avtar efter fyra dygn ska du söka vård.

Sök vård om hostan inte avtar efter tre veckor, om barnet har pipande eller väsande andning eller om det är mycket hängigt. Vid rethosta eller slemhosta kan det vara skönt med ett receptfritt läkemedel som dämpar.

4. Hur ser det ut i halsen?

Halsont är vanligt vid en förkylning. Små barn kan inte alltid berätta om de har ont i halsen. Ett tecken kan vara att de inte äter ordentligt eftersom det gör ont att svälja. Satsa då på att stanna hemma, vila och servera mat som går lätt att äta. Varm och kall dryck, nyponsoppa eller glass brukar kunna lindra det onda. Har barnet mycket ont kan du ge smärtstillande, men ge inte halstabletter till småttingar eftersom de kan fastna i halsen. För barn i skolåldern finns receptfria halstabletter som lindrar. 

Halsont är sällan allvarligt, men titta i halsen. Röda och svullna halsmandlar kan vara ett tecken på halsfluss. 

5. Kommer barnet att orka?

Något av det viktigaste att titta på är allmäntillståndet. Orkar barnet leka? Äter och dricker det bra? Känns det piggt eller hängigt? Du känner ditt barn bäst och kan se om det inte mår som vanligt. Tänk på att tempot är betydligt högre på föris än hemma. 

Krasslig? Ibland kan det vara väldigt svårt att avgöra.

Det kan vara bra att ha en dialog med förskolan. Är du osäker på om barnet är på väg att bli sjukt? Berätta det så kan pedagogerna vara lite extra observanta.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Apoteket och ej en artikel av mama

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!