ANNONS

Innehåll från Apoteket

Förkylt barn? Så undviker du att hela familjen blir smittad

Alla föräldrar kan nog känna igen paniken när ens barn börjar snora. Förkylningen är här. Du ser veckor av feber och vab framför dig. Men behåll lugnet, kära mamma. Så här gör du för att undvika att hela familjen blir smittad.

Faller en faller alla, eller? Hösten och vintern är förkylningens högtid. 85 procent av alla svenskar blir förkylda någon gång per år. Och blir din lilla älskling sjuk är du ganska säker på att resten av familjen också trillar dit. Men du kan faktiskt undvika att alla i familjen blir sjuka. Allt handlar om förberedelser. På Apoteket hittar du det mesta du behöver för att klara dig igenom förkylningssäsongen. 

Om febern kommer

Om varje familjemedlem dricker ur egen mugg minskar ni risken för att förkylningsviruset kan härja fritt.

Var noga med att ni inte delar baciller med varandra i onödan – drick ur egen mugg, slicka inte på samma glass, dela inte bestick med varandra. Om förkylningen ändå smyger sig på är feber ett av de första symptomen. Med en bra termometer har du stenkoll på när febern är på ingång. Se också till att ha värktabletter hemma för de värsta febertopparna.

Tvätta, tvätta händerna

Förkylningsvirus sprids lätt via händerna. Och barn har ju en förmåga att både peta på allting och stoppa fingrar i munnen. Kanske är det svårt att få dem att sluta med det, men ett enklare men mycket effektivt sätt att undvika att hela familjen åker på sängliggande är att tvätta händerna. Ofta. Och alltid innan maten. Ett extra plus om ni också har en egen handduk att torka er med. Om någon familjemedlem redan är förkyld kan det också vara bra att sprita händerna med jämna mellanrum, så ladda med handsprit.

När det snoras 

Använd engångsnäsdukar och släng dem direkt!

Snuva och täppta näsor är ett tydligt tecken på att förkylningen är här. Påminn de små att de inte ska nysa rakt ut och duscha familjen med virus. När barnet börjar snörvla gör du rätt i att använda engångsnäsdukar. Och det kan vara smart att redan ha nässprayen redo. Särskilt till natten kan nässpray vara räddningen, eftersom det gör det lättare att andas och nattsömnen blir lugnare. Bunkra också upp med nässug, droppar och mjuka snorpapper. 

Håll hostan borta 

Hosta och halsont kommer som ett brev på posten i kampen mot förkylningen. Hosta kan vara seglivad och hänga i länge. Påminn ditt barn om att alltid försöka hosta i armvecket, så att inte onödiga bacillusker sprids. Särskilt sömnen kan bli näst intill obefintlig, för hela familjen, när din lilla sjukling hostar sig igenom nätterna. Fyll skåpen med receptfria läkemedel mot hosta och tänk på att all hosta inte är likadan. Rethosta kräver därför en annan typ av behandling än slemhosta, till exempel. Också halsont kan lindras med rätt hjälp. 

Till sist... 

Blir det ändå några vabbdagar i vinter så se till att ha bunkrat upp med allt från glass till hostmedicin, så kan du ändå mysa med din lilla sjukling.

... kom ihåg att ladda upp med isglass, nyponsoppa och yoghurt där hemma. För att mysa till de där dagarna, som du ändå (förmodligen) kommer att behöva vabba. Och stanna hemma från förskolan tills barnet är helt friskt, så att hen inte drar på sig en ny förkylning direkt.  

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Apoteket och ej en artikel av mama

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!