ANNONS

Innehåll från Adlibris

Så läser du för ditt barn – 7 tips för de allra minsta

Forskning visar att det är bra att introducera läsning så tidigt som möjligt – men hur läser man en bok för ett barn som inte lärt sig att prata än? Vi har samlat 7 tips till småbarnsföräldrar.

Att läsa tillsammans och att börja tidigt kan enligt forskare ge många positiva effekter på lång sikt. En sjuttonåring som har läst eller lyssnat regelbundet på texter har cirka 50 000 - 70 000 ord i sitt ordförråd medan den som inte har det endast har 15 000 - 17 000 ord*. Genom att titta i och läsa böcker tillsammans med en vuxen lär sig barnet också att lyssna, koncentrera sig och ni stärker samtidigt er relation.

Höstlov = läslov! Just nu har Adlibris kampanjen läslov där du hittar ett stort urval böcker för barn mellan 0-6 år – bunkra upp med riktigt många bra böcker till årets bästa lov! Se alla böcker här

Så läser du med ditt barn – 7 tips:

1. Hitta en bok i rätt svårighetsgrad.

När barnet är för litet för att hänga med i handlingen kan boken användas som en leksak. Låt barnet titta på bilder och du som förälder kan beskriva och berätta. Bjud in barnet till att ställa frågor eller peka på bilderna.

2. Var engagerad.

Släpp allt annat för en stund och läs med ditt barn. Om du som vuxen visar att du tycker att boken är spännande väcker du samtidigt intresset för böcker och läsning.

3. Prata om det ni ser.

Genom att du sätter ord på bilderna lär sig barnet nya ord och får ett bredare ordförråd. När barnet tittar på bilderna i lugn och ro är det också lättare att förstå bokens berättelse.

4. Uppmuntra barnet och var aldrig dömande.

Vissa barn tappar snabbt koncentrationen eller vill skapa en egen handling i boken. Det som var meningen att vara en lugn sagostund blev till en vild lek. Ingen fara. Oavsett så kommer läsningen att ge positiva effekter och barnet har introducerats för böckernas värld. Just nu har Adlibris sänkt priset på utvalda böcker för barn 0-6 år – hitta en ny favoritbok här

5. Placera böckerna i barnets höjd.

Ha böckerna tillgängliga för barnet. Låt de själva välja bok och äga tillfällena de läser. 

6. Låt barnet sitta nära.

När barnet får sitta i knät eller vara nära skapar det ökad trygghet. Då blir det oftast lättare att koncentrera sig.

7. Lägg till en bokstund på dagen.

Många läser godnattsaga vilket är bra, men det ena behöver inte utesluta det andra. Det bästa är att läsa på dagen också. Då blir högläsningen en möjlighet för barnet att aktivt delta. Var lyhörd för barnets reaktioner och fråga frågor.

Nu har Adlibris kampanjen läslov där du hittar ett stort urval böcker för barn mellan 0-12 år. Passa på att skapa rutiner för läsandet under höstlovet. Det kommer barnen ha glädje av hela sitt liv. 

*Källa: Spelar läsning någon roll? (Lundberg & Myrberg)

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Adlibris och ej en artikel av mama

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!