ANNONS

Innehåll från Adlibris

12 mysiga boktips för barn i alla åldrar

Läsning vid läggning är både mysigt och viktigt för barns utveckling.
Vi har listat 12 böcker för barn i alla åldrar och fått tips från barnboksförfattaren Martin Widmark på hur du får ditt barn att vilja läsa mer.
– Jag tror att folk har fattat själva nyttoaspekten och nu ser det härliga i att umgås med sitt barn en stund i berättelsernas magiska värld, säger Martin Widmark.

Den viktiga läsningen är den som blir av. Att avsätta fem till tio minuter om dagen för att läsa tillsammans är bättre än inget. Att läsa för ditt barn ökar barnets språkliga utveckling och ger barnet större ordförråd. Läsning är dessutom ett perfekt sätt att varva ner på kvällen och få en fin stund tillsammans. Att läsa, prata om bilderna i böckerna och be sitt barn återberätta historien eller sagan kan ge tid för samtal och reflektion. Här är 12 boktips för barn i alla åldrar. 

0-3 år – Ditt barn upptäcker världen

Allt är nytt och ditt barn är nyfiken på allt och upptäcker nya saker varje dag. I den här åldern är det lätt att engagera ditt barn och det finns massor av böcker att läsa tillsammans. Allt från mjuka pekböcker till böcker med ljudeffekter. Redan vid den här åldern kan du lägga grunden för barnets intresse för berättelser och sagor. 

”Visst kan Lillis räv sova” är en är bok för alla föräldrar som vill ha hjälp med sömnen. Boken består av en sagodel och handfasta tips på hur du kan få ditt barn att somna. I bilderboken ”Julia gillar djur” undersöker Julia både stora och små djur i sin närhet. ”Ville går på pottan” är en bra bok för att avdramatisera att gå på pottan. 

Hitta fler boktips för åldern 0-3 här.

3-6 år – Varför, varför, varför?

Den ständiga frågan från ditt barn i åldern 3-6 år är varför. I den här åldern försöker ditt barn förstå världen runtomkring och det dyker upp frågor om vad som helst - när som helst och var som helst. Ett tips är att läsa böcker om det som intresserar ditt barn för stunden. Ena dagen kan det vara skogen och andra dagen dinosaurier. Fånga upp just ditt barns intresse och upptäck böckernas magiska värld tillsammans. 

”Boken som inte ville bli läst” är en humoristisk bilderbok för alla barn som behöver hjälp av vuxna eller andra läskunniga för att läsa sina böcker. ”Bara rumpor” är en rolig bilderbok om en dag på badhuset. Men också en bok om våra kroppar, om nakenhet och om att bejaka och glädjas åt sin kropp. I ”Elsa i Skräddartorp och hennes 28 katter” får vi följa Elsa i hennes värld där klockorna tycks ha stannat.

Hitta fler boktips för åldern 3-6 här.

6-9 år – Spännande serier 

Följ era favoritkaraktärer i samma serier tillsammans med ditt barn. Att läsa böcker från en bokserie kan underlätta att få till läsningen varje kväll. En fördel med att läsa från en serie är att du och ditt barn vet vilken bok ni ska läsa ur och att det finns flera böcker att följa upp med. Här kommer några högläsningstips för barn i åldrarna 6-9 år.

”Sommarskuggan och halloween-buset” är busig och lite läskig och ditt barn kommer vilja läsa den om och om igen. ”Musse&Helium. Mysteriet med hålet i väggen” är första boken i serien om de modiga mössen Musse&Helium. Följ med på mössens spännande äventyr. ”Jordens fantastiska fakta” är en faktabok för barn som är allmänt intresserade av allt som rör jorden och den väcker förmodligen många spännande samtal med ditt barn. 

Hitta fler boktips för åldern 6-9 här. 

Martin Widmark är barnboksförfattare som framförallt är känd för bokserien LasseMajas Dektektivbyrå. Att öka läsförståelsen bland barn och unga är något Martin brinner för. Han har startat och deltagit i flera projekt för att vända den negativa utvecklingen av barns läsförståelse. 2014 tilldelades han av Sveriges regering medalj för sitt ”utomordentliga författarskap och inspirerande arbete med att främja barns och ungas läsning.

9-12 år – Kritiska åldern

I åldern 9-12 år är det lätt hänt att ditt barn tappar läsintresset. Här är det viktigt att fånga upp läsningen och göra den spännande igen. Att läsa ska vara lustfyllt och roligt. Varva ditt barns läxläsning med böcker som ditt barn själv får bestämma. Gör läsningen till en mysig rutin där läsningen inte blir ett tvång. Avsätt en liten stund varje dag där ni läser tillsammans, antingen samma bok eller varsin. Barnboksförfattaren Martin Widmark ger sina bästa tips på hur ni håller igång läsningen. 

– När ett barn tar fram en bok och kryper upp i soffan, infinner sig en ro i hela hemmet. Det finns inte en mamma eller pappa som stör ett läsande barn. (Ett utmärkt sätt, för övrigt, för det läsande barnet att slippa disken!), säger Martin. 

Att läsa högt med och för sitt barn har många fördelar. Högläsning stimulerar fantasin och bygger upp ordförrådet menar Martin. 

– Jag tror att folk har fattat själva nyttoaspekten och nu ser det härliga i att umgås med sitt barn en stund i berättelsernas magiska värld. Högläsning är bra för både vuxna och barn. Hur stärks banden när man tillsammans läser om hur Harry Potter tar tåget till Hogwarts? 

Martins bästa tips för att hitta rätt böcker till ditt barn är att låta barnets intresse styra valet. 

– Var uppmärksam på om dina egna preferenser lyser igenom alltför mycket. ”Den här boken läste jag när jag var i din ålder. Den var underbar!” Det har runnit en del vatten under broarna och bokhandlare och bibliotekarier är experter att rådfråga. 

I åldern 9-12 år är det vanligt att barn tappar sitt intresse för att läsa. Martin tipsar om att ta upp frågan i skolan tillsammans med andra föräldrar. 

– Ta upp frågan på nästa föräldramöte i skolan. ”Min son/dotter har tappat intresset för att läsa. Är det någon annan som har upplevt samma sak? Hur gör ni andra?” Det kan bli en fin diskussion bland alla föräldrar och samtidigt lägger mammorna och papporna ett gemensamt fokus på frågan.

”Allt som händer inuti” är en bok med korta kapitel om känslor och tankar som barn i den här åldern kan ha samt tips på hur ni kan hantera dem. ”Hjärnstark Junior” handlar om hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan när det kommer till koncentration, mående, sömn och mycket mer. Väsenologi är en vetenskaplig faktabok om väsen i nordisk folktro. 

Hitta fler boktips för åldern 9-12 år här. 

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Adlibris och ej en artikel av mama

Aktuellt just nu