ANNONS

Det här går inte längre

/

Vanja wikström

Jag måste ändra mitt sätt att jobba. M Å S T E. Det har väl kanske varit tydligt länge, men i dag blev det bara så fullkomligt uppenbart. Jag har mått ganska pissigt i någon vecka. Rent fysiskt. Upplevt att hjärnan liksom känts ”kokt”. Den har surrat oupphörligen, varit varm och seg och nästan gjort fysiskt ont varenda kväll. Jag har haft extremt svårt att fokusera på de meditationer jag försökt mig på, tankarna bara irrarirrarirrar. Ljudkänsligheten har varit uppe på max, har haft svårt att flytta något på bordet (typ en ljusstake) utan att knipa irriterat med ögonen.

I går när jag skulle lägga mig (mediterade innan) kände jag bara att Det Här Går Inte. Såhär kan jag inte må. Och med tanke på hur Niklas mår nu så vore det en jävla katastrof om jag utvecklade någon form av utmattning, eller någon annan bökig sjukdom på grund av att jag inte tar hand om mig.

I dag har jag filmat träningsövningar hela dagen med Robban. Tänkte först att jag skulle ställa in – skulle jag orka med en intensiv inspelningsdag? Men vi körde ändå, och halvvägs in kände jag bara att skillnaden från hur jag mått den senaste veckan är monumental. I dag har jag mått BRA. Ingen kokt hjärna, inga irrande tankar. Nu när jag sitter och skriver det här har jag ett lugn i kroppen som jag inte haft över huvudtaget den senaste veckan. Känslan i kroppen och huvudet efter en dag som denna är som om jag bytt ut båda – mot en fräschare modell.

Jag är 100% säker på att det beror på att jag i dag inte suttit ALLS vid datorn (förutom nu) – och knappt rört min mobil. Jag pallar inte MED den enorma mängd tid jag spenderar framför en skärm. Min hjärna klarar det inte. Inte längre, inte nu i alla fall.

Och ska jag vara ärlig så känner jag det direkt när jag sätter mig vid datorn på morgonen. Hjärnan spjärnar emot, trögar till sig och säger N E J. Ljudkänsligheten går upp, och ögonen blir svidiga och trötta. Slutsats: jag måste jobba mindre vid en skärm. Så är det bara.

Inte helt lätt i mitt yrke, där dagarna ofta går ut på att knattra på antingen mobilen eller datorn från morgon till kväll. Men så kan jag inte ha det längre. Jag måste prioritera min hälsa nu, så har avbokat ett gäng grejer för att frigöra tid och minska på datorknattrandet. Ska också bli bättre på att undvika skärmar när jag inte jobbar. Och även försöka att jobba mindre överlag.

Varje dag ska jag försöka komma ut på lunchprommis. Eller ta en promenad på kvällen, men ut måste jag. Få syre och röra på mig. Lyfta blicken från skärmen. Jobba mindre intensivt, och mer varierat. Vet inte riktigt HUR jag ska få till det, men vet att jag MÅSTE. För den ljuvliga känslan av att ha ”fått tillbaka” min hjärna i dag visar så tydligt att en förändring MÅSTE till. ❣️

7
226

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00