ANNONS

DIY: Bygg platsbyggda garderober med IKEA-stommar!

/

platsbyggda garderober DIY av IKEA-stommar Vanja Wikström före efter

Nu kommer äntligen inlägget om hur vi byggt platsbyggda garderober med hjälp av IKEA-stommar, hurra! 🎉 Vi ska kika på hur vi gjort detta i både Iggys och Niklas rum. Se ovan bilder för Före och Efter i Iggys rum. Bra skillnad va? 😍

Tänker att jag inleder med att säga att detta är superenkelt gjort – i rum som inte har snedtak. Bor man däremot som vi i en vindslya med mycket vinklar (och snedtak) är det inte helt lätt. 😅 Innan man drar igång ett sånt här projekt i ett sånt typ av rum ska man därför veta att man antingen behöver vara rätt snickarkunnig själv och vara villig att lägga ner mycket tid – eller ha tillgång till hantverkare.

Och anlitar man hantverkare ska man även ta in en offert från en finsnickare, bara för att se att det verkligen blir billigare att bygga ”själv” (med hantverkare), än att låta en finsnickare göra jobbet.

platsbyggda garderober DIY av IKEA-stommar Vanja Wikström 2

Men nu börjar vi! Såhär såg alltså Iggys rum ut när vi flyttade in. Ett ditställt skåp agerade garderob. Som ni ser utnyttjade inte det förvaringspotentialen direkt. 🙈

platsbyggda garderober DIY av IKEA-stommar Vanja Wikström RITNING

Så vi tog bort det, och ritade upp en enkel skiss på en platsbyggd garderob. Vi mätte upp utrymmet, och gjorde skissen utefter de mått som IKEA-serien Platsa erbjuder för att se hur mycket förvaring vi kunde få in.

Här hade vi även hunnit måla linoleumgolvet. Det gjorde vi i Niklas rum också. DIY-inlägg om målningen av Iggys golv hittar ni här, och inlägg om golvmålandet i Niklas rum hittar ni här.

platsbyggda garderober DIY av IKEA-stommar Vanja Wikström

Vi tog hjälp av vår grymma byggfirma. Eftersom vår lägenhet har NOLL räta vinklar och både väggar och golv är lite hipp som happ, så fick vi inleda med att gjuta en plan grund där garderoben skulle stå. Hade vi börjat bygga direkt på det befintliga golvet hade det blivit sjukt mycket mer pusslande och finlirande med tillsågandet av garderoberna. Så se till att grunden ni bygger på är så jämn som möjligt.

platsbyggda garderober DIY av IKEA-stommar Vanja Wikström 3

Mycket av det som gör att det platsbyggda känns extra lyxigt är att det finns en ram runt skåpen. Här kom vi på ett trix för att få ner priset ytterligare – istället för att köpa täckbitar (tror jag de kallas) på IKEA (såna som man sätter på sidor av saker man bygger) – så köpte vi dörrar. De var MYCKET billigare (pga materialet). Så det är ett hett tips.

När ramen var satt runt hela garderobsplatsen monterades skåpen. Som ni ser blev det ett ganska stort mellanrum mellan de tre skåp vi fick in, och väggen (längst till vänster). Här hade vi kunnat göra det enklare för oss och satt en passbit (bara att såga till när allt annat är på plats). Men vi ville utnyttja minsta skrymsle, så vi valde att göra skåp även där. Det tog en hel del tid och gjorde att allt blev dyrare, såklart. Tokvärt för oss som verkligen behövde ALL förvaring (det smala skåpet blev perfekt för våra kamerastativ 👌🏻), men om ni inte har samma skriande behov skulle jag rekommendera att göra det enkelt för er och bara köra passbit.

platsbyggda garderober DIY av IKEA-stommar Vanja Wikström 5

Här hade hela inkråmet kommit på plats. Som ni ser behövde vi såga en hel del i vinklar pga snedtaket, till det behövdes en specialsåg. En sån kan man hyra och såga själv om man är lite händig.

platsbyggda garderober DIY av IKEA-stommar Vanja Wikström 6

Här är alltihopa på plats, bara målningen som saknas. Till Iggys rum köpte vi Platsaserien i grått. Garderoben skulle ändå målas grå (samma färg som väggarna), och vi tänkte att det var smart att även ha en grå grund med tanke på slitaget i barnrum.

I måleributiken sa de att det skulle räcka med tvätta av garderoben med målartvätt innan för att snickerifärgen skulle fästa – det gjorde det INTE. Man måste sandpappra också, lärde vi oss på vägen. 🤪 Annars kan man i princip skrapa av färgen med nageln. Vi använde nyansen Klippa 508 från Beckers.

platsbyggda garderober DIY av IKEA-stommar Vanja Wikström 8

Nu kör vi lite före och efter! Före…

platsbyggda garderober DIY av IKEA-stommar Vanja Wikström 9

…och efter! 🌟 Här har vi dessutom hunnit få på knopparna. Knoppar är ju en detalj som gör supermycket.

platsbyggda garderober DIY av IKEA-stommar Vanja Wikström 13

Vi valde runda i mässing med räfflad sida, som vi hittade på Frontapply.se. De runda boxarna är från Esteriör.

platsbyggda garderober DIY av IKEA-stommar Vanja Wikström 10

Mera före!

platsbyggda garderober DIY av IKEA-stommar Vanja Wikström 11

…och efter! Vi satte samma knopp på skåpet längst till höger, så blev alla skåp i rummet enhetliga.

platsbyggda garderober DIY av IKEA-stommar Vanja Wikström 14

Så.himla.nöjd med resultatet – och SÅ HIMLA GLAD över all förvaring! 🎉🙌🏻 Nu kikar vi på Niklas rum!

platsbyggda garderober DIY av IKEA-stommar Vanja Wikström före efter niklas

Vi inleder med en före- och efterbild! ÄR DET ENS samma rum känner jag nu när jag ser detta?! 😳😍

platsbyggda garderober DIY av IKEA-stommar Vanja Wikström 1

Såhär såg alltså Niklas rum ut när vi flyttade in. I det rummet existerade inte ens någon garderob. 🙊 Golvet var dock planare, så här behövde vi inte gjuta något.

Niklas Garderob

Niklas skiss, med tillhörande inspirationsbild. Även här utgick vi ifrån IKEA´s Platsa-serie.

platsbyggda garderober DIY av IKEA-stommar Vanja Wikström 3

Här är delar av ramen på plats, och alla skåp.

platsbyggda garderober DIY av IKEA-stommar Vanja Wikström 4

För att anpassa innanmätet efter utrymmet blev det en hel del snedsågande. De utrymmen som ”blev över” när de färdiga IKEA-delarna var på plats satte vi hyllor i. Och så fick man pussla en del med att bygga upp sidoväggar där skåpen liksom tog slut. Är ni med på vad jag menar? Annars – fråga loss!

platsbyggda garderober DIY av IKEA-stommar Vanja Wikström 5

Här var i princip allt på plats. Om det är någon av er som har snedtak som tänker bygga liknande, så kommer ni upptäcka att ni behöver såga till insidan på toppen av alla dörrar (den vänstra sidan alltså). Annars skrapar insidan liksom emot taket av garderoben när ni öppnar.

Ett annat tips är att fylla i glipor mellan exempelvis skåp och vägg med spackel innan ni målar. Det är just den här sömlösa looken (inga glipor! ☝🏻) som ger den lyxigt platsbyggda känslan. Längst till höger har vi satt en passbit, och sen fyllt i med spackel.

platsbyggda garderober DIY av IKEA-stommar Vanja Wikström 6

Här var allt klart! I Niklas rum valde vi samma beslag som även jag har på min garderob – och som vi också har i köket. De är från IKEA och heter Eneryda. Färgen som vi målat med (snickerifärg) heter Emalj 819 och är även den från Beckers.

platsbyggda garderober DIY av IKEA-stommar Vanja Wikström 1

Före!

platsbyggda garderober DIY av IKEA-stommar Vanja Wikström 8

…och efter!

platsbyggda garderober DIY av IKEA-stommar Vanja Wikström 9

Före!

platsbyggda garderober DIY av IKEA-stommar Vanja Wikström 10

…och efter! (Hmmm, vi borde måla Niklas dörr i samma färg som väggarna va?)

platsbyggda garderober DIY av IKEA-stommar Vanja Wikström 11

Före! (Ursäkta – men HAR NI SETT ett så slitet rum? 🙈🤪)

platsbyggda garderober DIY av IKEA-stommar Vanja Wikström 12

…och efter! Visst känns det som om garderoberna liksom alltid varit där? 😍 Vi är så galet nöjda med denna lösning, det lyxar liksom till hela lyan så mycket. Och utnyttjar förvaringsmöjligheterna till max. 👌🏻

Och som sagt – har ni vanliga rum med räta vinklar är såna här byggen superenkla. Bor ni mer som oss är det trixigare, men SÅ värt det. Dubbelkolla hantverkskostnaden innan bara, så att det inte slutar med att ni betalar samma summa för hantverkare och IKEA-stommar som för en finsnickare (som bygger allt i sin studio och sen kommer och monterar på plats, som såklart är mycket smidigare).

Hoppas jag förklarat dessa byggen tillräckligt bra nu. Har ni frågor är det bara att ställa dem i kommentarsfältet så svarar jag såklart. 😙

Mer DIY-inlägg hittar ni här!

32
126

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00