ANNONS
PersonuppgifterCookies

Tips för att lära barn cykla

/
IMG_1304

BREAKING NEWS – Iggy har lärt sig cykla! 🎉 Och jag är så SJUKT impad – det gick faktiskt första dagen han försökte. 🙊 Tänkte därför ge några tips på den här fronten, till er andra som har kiddos i cyklingstagen. 🚲

DSC06142

Iggy fick en otroligt fin present för ett par veckor sen – ovan VANSINNESFINA cykel från Stoy. 💚 Komplett med stödhjul å allt. Samma dag han fick den slank vi ut och testade.

DSC06162

Iggy tyckte det var kul – men rätt rejält läskigt. Trots att vi höll i honom, och trots stödhjulen.

DSC06118

Anledningen till det läskiga var att han inte nådde ner till marken med fötterna när han satt på sadeln. Han vågade trampa runt en smula – men det kändes lite för läskigt och han kunde liksom aldrig slappna av. Så vi kände att hur fin denna gåva än var, så var cykeln nog ett snäpp för stor. Den får vänta tills nästa sommar. 🧡

IMG_3803

Därför haffade vi ovan orangea haj i helgen. 👆🏻 Den är snäppet mindre och Iggy når ner till marken med fötterna. Och då hände det – i princip omgående:

IMG_3798

Efter några rundor med att pappa höll i sadeln medan Iggy vinglade runt, så släppte det – och han cyklade på som om han aldrig gjort annat. 🎉 Vi skippade stödhjulen, kändes dumt att blanda in ett extra steg. Tror att anledningen till att det gick så bra så snabbt var dels att Iggy hunnit bli fem bast och fått koll på motoriken, dels att han haft springcykel sen han var tre. Balansen var liksom redan på plats, tack vare den.

Springcyklar alltså, vilken grej! 🙌🏻 Har hört SÅ många föräldrar berätta om sina kids som lärt sig cykla i princip direkt tack vare att de haft springcyklar innan. Men trodde nog ändå inte att det skulle gå såhär pass snabbt. Men det gjorde det – och nu cyklar vi vaaaaarje dag efter föris. 😂 🚲 Har inte vågat oss ut på någon cykelväg än, utan kör på en konstgräsmatta här i kvarteren. Perfa med mjukt underlag om det skulle trillas.

IMG_3806

Så – mina bästa tips för att kidsen ska lära sig cykla kokar därför ner till:

  1. Börja inte för tidigt, vänta tills det känns som att motoriken känns är på plats.
  2. Utrusta ungen med springcykel/balanscykel.
  3. Börja med en liiiten cykel. Att nå ner till marken med fötterna tror jag är viktigt för tryggheten.

    Som med alla tips funkar de såklart inte på alla barn och alla situationer, men kanske kan de vara till hjälp för någon av er. Så magiskt att se sitt barn lära sig cykla. Stoltheten i ögonen alltså! 🤩

16

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00