ANNONS

DIY: Att måla linoleumgolv och täcka glasfiberväv

/

IMG_1170

Okeeeeej. Nu tänkte jag att vi skulle göra nåt praktiskt. Typ måla linoleumgolv! Och lite väggar. Ett busenkelt sätt att piffa till ett rum som behöver ett ansiktslyft. 🎉

Såhär såg ju Niklas rum ut när vi flyttade in. 👆🏻Ganska så…skabbigt. Två saker har hänt i det sen inflytten:

  1. Vi har provmålat med färgen som skulle täcka glasfiberväven.
  2. Niklas har målat sitt golv.

måla linoleumgolv plastmatta före och efter 5

Såhär blev väggen efter provmålningen (tak och övriga väggar ska också målas såklart, det här var bara en testomgång för att se hur färgen funkar). Återkommer till väggfärgen – nu koncentrerar vi oss på golvet. Som inte var i så rackarns fint skick. 😬

måla linoleumgolv plastmatta före och efter 3

Det är ett linoleumgolv, men som är målat en gång. När vi pratade med dem i färgaffären sa de att gamla plastgolv och alla linoleumgolv går att måla. Målade linoleumgolv går utmärkt att måla om. Nya plastgolv går däremot inte. De innehåller tydligen kemikalier som gör att färgen inte torkar. Så ni som vill göra detta hemma – kolla först vad det är för typ av golv ni har att göra med.

måla linoleumgolv plastmatta före och efter 4

Att måla golvet var rätt lätt. Niklas tvättade först hela ytan med T-Röd…

måla linoleumgolv plastmatta före och efter 2

…och sen skulle allt sandpappras lätt.

måla linoleumgolv plastmatta före och efter 6

Efter det var det målningsdags! Det finns en massa olika färger att måla golv med, vi köpte den som färgaffären menade var mest slitstark och den hette Trestjerner Gulvmaling. Niklas rollade ytan två gånger (med torktid emellan), och bättrade sen på vissa partier där det behövdes.

måla linoleumgolv plastmatta före och efter 8

Resultatet! ✨ Det blir verkligen superfint. Färgen flyter liksom ut på ett väldigt smidigt sätt och ger en lite gummiaktig känsla. Den var lättmålad och är vattenburen, så det är ingen fasansfullt lukt man behöver stå ut med – bara vanlig målarfärgsdoft.

Skärmavbild 2019-05-21 kl. 11.24.39

Ovan är delar av Esteriörs inredningsförslag för Niklas rum. Tycker vi fått till både golv- och väggfärg riktigt bra.

Skärmavbild 2019-05-21 kl. 11.24.42

Här är möbelförslagen. 👆🏻 Kommer bli urfint med det ljusa träet mot det gråa golvet och de gröngrå väggarna. 😍

måla linoleumgolv plastmatta före och efter

Före och efter! ✨ Att måla golvet tog ungefär två dagar, framförallt på grund av torktiden. Men verkligen ett enkelt sätt att snygga till trista golv. Rekommenderas! Vi ska göra samma sak i Iggys rum, där det nu ligger en klassiskt brunspräcklig linoleummatta. Där ska golvet blir gråblått. Det piffet ska ni också få se såklart. 😚 Nu kikar vi på väggfärgen!

måla linoleumgolv plastmatta före och efter 7

Inte jordens snyggaste finish, området strax ovanför golvlisten samt bakom rören ska få sig en omgång till såklart. Men ni får se redan nu. 😂 Vi använde alltså Jotuns färg Lady Minerals Revive, och den är framtagen just för ojämna underlag – som glasfiberväv till exempel. Det är en väldigt tjock färg som mer påminner om spackel än något annat. Själva påförandet är också mer som spackling än målning, så det är lite trixigt att få ytan jämn.

Effekten är en cementliknande vägg som blir ganska rå. Man kan såklart få den mer eller mindre rå beroende på hur noga man påför färgen och efterkorrigerar med sandpapper etc. Vi (läs: Niklas som gjorde jobbet 💘) gjorde inget sånt, utan drog bara på ett tjockt lager med färg utan större efterkorrigeringar. Bäst resultat får man nog om man kör två lite tunnare lager, men vi är ändå TOKnöjda. Gillar man den råa looken är det ju tusen gånger enklare att använda denna färg, än att bredspackla alla ytor två gånger, slipa och greja innan man ens kan börja måla. 😅

måla linoleumgolv plastmatta före och efter 9

I Niklas rum körde vi nyansen Minty Breeze som är en gröngrå variant. Finns dock maaaaassor av fina kulörer att välja mellan. 😍

Några minus är att färgen är lite svårjobbad, det går åt myyyycket färg – och den är dyr. Och det är trixigt att få det snyggt på ställen som är svåra att komma åt då man använder spackelspadar snarare än penslar. Plus att den är ganska känslig. River man i väggen med nageln blir det ett märke. Så det är ingen färg jag skulle rekommendera till barnrum. Däremot är den enkel på så sätt att det är plättlätt att måla över – den redan råa ytan gör att ytterligare påmålning inte märks.

måla linoleumgolv plastmatta före och efter 10

Men vi tycker att det blir superfint! Älskar cementfeelingen. 🙌🏻  Och enkelheten att kunna bröta på den på glasfiberväven utan att behöva spackla först – HURRA! 🎉

Lite oklart hur vi ska göra i resten av lyan dock. Beror på vad hyresvärden kan tänka sig att göra. Kan de endast erbjuda ommålning av väggarna (de målar glasfiberväven utan att spackla bort den = glasfiberväven kommer fortfarande synas) får vi måla om själva. Då kommer vi använda Jotuns Lady Minerals Revive i hela lyan, förutom vardagsrummet som ska vara vitt (finns ingen vit kulör tyvärr) och barnrummet. De ska återkomma nu i veckan, så vi får göra upp en plan efter det.

Okej, det var allt för nu. Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar om ni gillar den här typen av praktiska DIY-inlägg. Är ni många som gillart ska jag styra upp många, många fler. Det kommer inte råda brist på DIY-projekt här hemma om vi säger så. 😂

17
964

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00