ANNONS
PersonuppgifterCookies

Allt du behöver veta när du ska köpa amningsbh (+ rabatt hos GlamMom!)

/

Jag är ju lite (okej, mycket faktiskt ✌🏻) av en expert på det här med amningsbhar. Jag jobbade i gravidbutik i flera år och startade GlamMom.se vars syfte var just att erbjuda fina amningsbhar till alla preggofierade därute. Och även om jag sålt företaget (det drivs numera av en av mina bästa vänner 💞) så finns kunskapen såklart kvar.

Eftersom jag vet att det här med amningsbhar kan vara lite av en djungel, så tänkte jag att jag i detta inlägg delar med mig av allt som jag tycker är relevant att veta när det är dags att införskaffa ett gäng såna (för yes, köp ETT GÄNG – annars får du tvätta KONSTANT). Jag bjussar också på en finfin rabattkod hos just GlamMom (där alla mina amningsbhar kommer ifrån, ovan rosa raring hittas här) som ger 20% på ETT HELT KÖP! Ange VANJA20 i kassan, gäller tom söndag 1 april. 🎉 Nu kör vi!

Vi börjar med att backa bandet lite. Precis som när jag var gravid med Iggy var det första tecknet på att jag var på smällen att mina (ganska obefintliga) boobs började växa. Jag kände omedelbart att de bhar jag hade i byrålådan var aaaaaalldeles för obekväma för mina tokömma bröst, så det första jag haffade var…

…två såna här! Den skönaste bh jag någonsin burit, tror jag. Supermjuk, supersnäll, superelastisk. Perfekt för en gravid eller ammande byst som ändrar storlek hitan å ditan. Tillräckligt mjuk för att knappt kännas (och framförallt inte trycka på de ömma rackarns boobsen), men tillräckligt stabil för att ändå ge ett stöd.

Älskar också den fina spetsdetaljen i ryggen! 😍 Den här modellen har jag i både blekrosa och svart, och jag har använt dem hela graviditeten. Älskar dem! Livet är för kort för att vara obekväm, och en graviditet är aaaaaalldeles för lång för att klämma in ömma bröst i hårda bhar.

Ni hittar bhn här i rosa och här i svart. Den funkar utmärkt att amma i dessutom, den är så elastisk att man bara drar ner bh-kanten. Den kommer vara perfekt att sova med när Tintin kommit också, då vill man gärna ha en supermjuk bh som håller kvar amningskuporna på natten och förhindrar mjölkläckage.

Till den grymma bh:n ovan finns även matchande gravidtrosor. SÅ sköna, SÅ mjuka! Huden på magen blir känsligare ju längre man kommer i sin graviditet, och att bära höga trosor som går upp en bit över magen är som att ha ett konstant skydd mot alla kläder som hela tiden liksom ”gnager” mot huden. Här hittas den svarta trosan, här hittas den rosa.

Eftersom det är svårt att ”gå runt” på bara två bhar köpte jag de här också. Supermjuka och superbekväma, hittade dem på Best Secret till halva priset.

En av de vanligaste frågorna vad gäller inköp av amningsbh är NÄR man ska investera i dem? Eftersom de flesta kvinnor går upp 1-2 kupstorlekar under graviditeten så innebär det att många växer ur sin befintliga bh-park ganska omgående. När man då köper en ny bh för att passa den nya bysten tycker jag att man ska slå till på en amningsbh på en gång.

Om du vill försöka amma kommer du ändå behöva ett par stycken, och även om du köper en amningsbh tidigt i graviditeten som hinner bli för liten tills dess att du fått din bebis, så minskar bysten i takt med att du sedan drar ner på amningen längre fram – och då är det perfekt med en mindre amningsbh i byrålådan. Köper du en vanlig bh under graviditeten får du ju ingen användning för den alls när bebisen kommit.

Det som skiljer en amningsbh från en vanlig bh är att kupan går att dra ner eller öppna så att du kan mata din bebis, annars är de precis likadana som de underkläder du är van vid.

Amningsbhar brukar dock ha lite extra kärlek lagd vid material, bekvämlighet, mjukhet och funktion – så ofta är de skönare än vanliga bhar. Också ett bra argument för att köpa amningsbh snarare än en vanlig bh när bysten börjar växa under graviditeten.

Som jag nämnt tidigare är ett hett tips att köpa på sig ett par stycken amningsbhar. Om du ammar är detta ett plagg du kommer ha på dig KONSTANT. Bhn kommer bli nersölad med mjölk, svettig, nerkräkt (sorry men sant) och du kommer bli tokig om du bara har en bh som du då måste tvätta helahelahela tiden. Jag skulle tipsa om att köpa minst två, och då i de klassiska färgerna mörk och ljus. Typ en svart och en vit.

Modellen ovan är GlamMom´s bh Grace (det är även den jag bär på bilderna med den vita kimonon). Den är superfin och jättebekväm. Min mest använda amningsbh med Iggy tror jag. Hittas här i vitt och här i svart, man får dessutom m mängdrabatt om man köper fler än en.

Så fina spetsdetaljer! När jag drev GlamMom var det här vår bästsäljare, och det är den nog fortfarande tror jag.

Samma modell finns även i blekrosa, den haffade jag också. Hittas här! 💝

Nåt som gör den här modellen extra fin och extra diskret är spetskanten som sitter kvar över bröstet även när man öppnat kupan. Tack vare den behöver man inte blotta mer än nödvändigt, bara bröstvårtan som sticker ut i princip.

Hur ska man tänka kring storlek då? Utgå från din vanliga bh-storlek och känn efter – vad är det som inte längre funkar? Är det kupan som blivit för liten, omkretsen runt ryggen – eller både och? Tänk på att så mycket som 80% av alla kvinnor dock bär fel bh-storlek. Felet de allra flesta gör att är att köpa bhar som är för stora runt ryggen och för små i kupan. Bh-bandet ska sitta tätt mot kroppen och i en rak linje över ryggen – inte åka upp. Kupan ska omsluta hela bröstet och inte trycka så att det skapas ”dubbelbröst” om du tittar från sidan.

Om du köper en amningsbh tidigt i graviditeten ska du se till att ryggbandet sitter stadigt, och att du kan släppa ut ryggen ett eller två snäpp allteftersom graviditeten går framåt och magen växer. Köper du amningsbh sent i graviditeten ska du istället kunna snäppa in bhn ett eller två steg. För så fort bebisen är ute blir ryggomfånget mindre.

Har bysten inte gått upp så pass mycket under graviditeten att du behövt kirra nya bhar på vägen är det perfekt att köpa amningsbh 4-6 veckor innan förlossningen. Om du ser till att då kunna få in en handflata i kupan brukar det utrymmet räcka för att få plats med den mjölk som rinner till både innan och efter barnets födsel, samt ge utrymme för amningsinlägg. Om du är osäker på din bh-storlek, gå till en underklädesbutik och få hjälp av ett proffs att hitta rätt. Visar det sig att du har 80D, så utgår du från det när du ska köpa amningsbh. Känn efter om du får plats med en handflata i kupan, gör du inte det behöver du gå upp en storlek till 80E.

Det här fina setet bär jag på bilderna ovan. Bhn hittas här, trosan här.

Samma set finns även i lila, HUR fint? 💜 Bhn hittas här, trosan här.

Den här amningsbhn är extra smart då den har ett magnetclips som gör det extra lätt att haka av och haka på kupan när man ska amma. Sjukt smart ju! Detta är även en bygelbh, och när jag jobbade i underklädesbutik var det många som frågade om man fick använda bygel när man ammade. Svaret är (trots vad en del barnmorskor säger) JA!

Anledningen till att vissa fått för sig att man inte får ha bygelbh när man ammar är att man är rädd för mjökstockning. Och veckan efter att man fått sin bebis skulle jag rekommendera enbart mjuka bhar, just för att bysten är så himla känslig då och inte fått koll på mjölkproduktionen än. Då är det perfekt med en superstretchig och helmjuk bh som följer med bysten när storleken går upp och ner.

När mjölkproduktionen hunnit regleras är det dock fritt fram för byglar. Det viktiga är då att bygeln sitter rätt. Den ska sitta med god marginal runt hela bröstet och inte skära in någonstans. Använd ditt sunda förnuft – känns det bekvämt och bra så ÄR det bra.

Den här bh:n har jag också i både svart och vitt.  Även den använde jag flitigt med Iggy, man ammar genom omlottfunktionen och den var också skön att sova i på natten. En väldigt bra bh att ta med till BB, där skulle jag bara rekommendera tokmjuka bhar.

Eftersom jag ääääälskar prickar klickade jag även hem den här från GlamMom, så himla gullig! Har vadderade kupor som man kan låta vara kvar för extra stöd, eller plocka ut för extra mjukhet.

Några sista råd nu, på amningsbhfronten:

  1. Om du är osäker på storlek – klicka hem två storlekar av varje modell, prova i lugn och ro hemma och returnera de som inte passar.
  2. Köp bhar med olika funktion: helmjuka att ha med till BB samt bära på natten, och stadigare bh:ar att växla mellan på dagen.
  3. Spana in GlamMoms BH-skola (den har jag skrivit en gång i tiden 😃) för ytterligare tips och råd kring inköp av amningsbh. Där finns även en måttguide så att du kan mäta bysten hemma och komma fram till en vettig bh-storlek.

Nu tror jag att jag fått med det mesta. Har jag glömt nåt – fråga i kommentarsfältet så svarar jag! Och glöm inte bort den fina rabattkoden hos GlamMom som ger 20% rabatt på ETT HELT KÖP tom söndag 1 april! Ange kod VANJA20 i kassan och se till att unna er ordentligt! 👙✨🎉

11

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@vanja_wikstrom
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00