ANNONS

Nu har jag fått svar – får jag mitt planerade kejsarsnitt?

/

Finaste blogoliner, nu är det dags för veckans preggouppdatering – gravidvecka 31! Denna veckas inlägg kommer kretsa kring framförallt en sak – mitt begärda planerade kejsarsnitt. I veckan hade jag nämligen tid för läkarsamtal (för att få ett ja eller ett nej), och nu ska ni få veta hur det gick.

Redan när jag skrev in mig på MVC omkring gravidvecka 8 tog jag upp frågan om planerat kejsarsnitt. Eller, min barnmorska gjorde det, rättare sagt. ”Eftersom du kände så starkt för det förra gången kanske du vill ha det på samma sätt igen? Eller har du ändrat dig?” undrade hon (som jag gick till även med Iggy i magen). SÅ skönt att hon tog upp ämnet direkt tyckte jag.

Jag hade inte ändrat mig. ”Då bokar jag in ett läkarbesök åt dig omkring vecka 25” sa hon. Och sen var det inget mer med det. På grund av jobb och resande fick läkarbesöket skjutas på några veckor, men i veckan hade jag min inbokade läkartid. Vad hände då?

Jo – jag gick aldrig dit. Inte för att jag inte ville, utan för att läkaren själv ringde upp mig några dagar innan min bokade tid och sa att så länge min uppfattning kring kejsarsnitt var densamma såg hon ingen anledning att vi behövde ses eller att hon behövde göra någon ytterligare bedömning. Jag hade ju redan klargjort min ståndpunkt och mina känslor kring det hela sa hon, och fått snitt beviljat med barn nr 1. Så att jag skulle behöva förklara mig ytterligare tyckte hon var onödigt. Hon beviljade mitt snitt över telefon, och några dagar efter låg kuvertet med mitt snittdatum på hallmattan. Den 23:e april har nu namnet Basilika med ett hjärta runt sig i almanackan.❤️

Jag blev otroligt lättad av samtalet – och otroligt förvånad. Jag trodde procedurerna kring snitt var skrivna i sten, men jag har fått kommentarer från flera av er som också upplevt samma sak. Att läkaren alltså ringt och sagt att ett ytterligare möte känts onödigt, och beviljat snitt på studs. Så uppenbarligen är det inte helt ovanligt att det går till så. Fantastiskt.

Att slippa sitta ännu en gång och förklara sig, tala för sin sak, visa att man är insatt och påläst och STÅ PÅ SIG var oerhört skönt. Att få förståelse från en förlossningsläkare var också så himla fint. Blev enormt tacksam över det här telefonsamtalet, nu kan jag släppa alla tankar på att eventuellt behöva kriga vidare för att få igenom mitt snitt och enbart fokusera på att vara preggo.

Har ju generellt sett oroat mig extremt mycket mindre den här gången över att inte få föda på det sätt jag vill. Med Iggy var det mycket kämpigare. Dels att erkänna (för både mig själv, vänner, familj och andra) att jag VILLE föda med kejsarsnitt. Kommer ihåg hur nervös jag var när jag skulle berätta det i bloggen och i ett YouTube-klipp (medverkade då i serien Gravid vecka för vecka, se klippet när jag berättade om mina snitt-tankar här). Var rädd för allas reaktioner, eftersom jag tyvärr hade stött på så negativa såna redan.

Sen oroade jag mig som satan nästan hela graviditeten för att inte få snittet beviljat. Fick mitt ja i vecka 34, och då kunde jag ÄNTLIGEN andas ut och sluta känna ångest inför mitt bf-datum som närmade sig.

Den här gången kände jag redan från början att jag skulle få ett ja. Dels för att min barnmorska berättade att det för det mesta inte är några problem att få ett snitt beviljat om man redan har ett i bagaget. Men också för att jag inte känner mig lika underlägsen som förra gången. Den hår gången kan jag ännu mer, vet ännu mer om hur vården fungerar och skäms INTE ETT DUGG över mitt val. Hade jag fått ett nej hade jag krigat tills jag fått ett ja, så är det bara. Jag hade rivit upp himmel och jord, och det finns inte på kartan att någon skulle kunnat övertala mig att föda vaginalt. Så denna graviditet har jag tack och lov haft ett helt annat lugn i mig vad gäller tankar kring min förlossning.

Läkaren som ringde upp mig sa även att ett tidigare snitt rent medicinskt faktiskt försämrar en eventuell vaginal förlossning, så det skulle ju kunna vara ett argument att grotta vidare i om det är någon av er som läser som fött med snitt innan men som nu fått ett nej.

Jag passade även på att fråga henne lite saker jag var nyfiken på. Som jag misstänkte går man in genom samma snitt även denna gång. Det kan ta lite längre tid gång två, på grund av eventuella sammanväxningar. Annars ser proceduren likadan ut. Jag återhämtade mig ju pangfort förra gången, hur det blir denna gången vet man inte.Det får vi se. Förhoppningsvis går det lika bra.

För er som befinner er mitt i snittresan vill jag också rekommendera två grejer som kan hjälpa er med information och argument när ni träffar barnmorskor och läkare:

  1. Läs det här blogginlägget skrivet av Mirijam Geyerhofer. I det samlar hon siffror och statistik kring riskerna med planerade kejsarsnitt och vaginala förlossningar. Allt är väl underbyggt och mycket, mycket intressant för alla som tror sig ”veta” att kejsarsnitt är ett så mycket sämre förlossningsalternativ. LÄS!
  2. Lyssna på den här podden. Den hålls av två extremt kompetena kvinnor inom förlossningvården; barnmorskan Carina Rylander och förlossningsläkaren Karin Ehn. I avsnittet jag tipsar om var jag gäst, och i det får ni höra dels om min egen snittresa men också alla argument jag samlat på mig genom åren för att få snitt beviljat, samt en väldig massa bra information. Det är ett nyktert och respektfullt samtal från allas håll, och de flesta aspekter av att vilja föda med planerat kejsarsnitts tas upp – från både kvinnans och vårdens sida. Väldigt intressant, jag lärde mig mycket under den här inspelningen.

Så, nu vet ni. Den 23:e april (om hon inte får feeling innan 😬) joinar alltså Tintin Basilika Wikström Malmqvist vår familj – via planerat kejsarsnitt på Danderyds sjukhus. Det känns fantastiskt att allt är klart, och att vi får komma tillbaka till Danderyd där vi hade en så magiskt fin upplevelse sist. ❤️Hur går det för er andra snittisar på era resor?

Läs om gravidvecka 30 här!
Läs om gravidvecka 29 här!
Läs om gravidvecka 28 här!
Läs om gravidvecka 27 här!
Läs om gravidvecka 26 här!
Läs om gravidvecka 25 här!
Läs om gravidvecka 24 här!
Läs om gravidvecka 23 här!
Läs om gravidvecka 22 här!
Läs om gravidvecka 21 här!
Läs om gravidvecka 20 här!
Läs om gravidvecka 19 här!
Läs om gravidvecka 18 här!
Läs om gravidvecka 17 här!
Läs min hemliga graviddagbok (vecka 3-16) här!

54
83

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och mamas regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00