ANNONS
PersonuppgifterCookies

Menskopp – bra eller anus?

/

Okej hörrni! Jag å Jossan snackade ju mens i ett poddisavsnitt, och efter det trillade det in massvis med kommentarer från tjejer som undrade varför vi inte hade nämnt menskopp som ett menskyddsalternativ. Anledningen var enkel – jag visste knappt om att den fanns. Men efter att ha blivit fullkomligt BOMBARDERAD med tubeliner, poddeliner, blogoliner och snappeliner som sjöng menskoppens lov – så kände jag att JAG MÅSTE TESTA! Sagt å gjort, så klickade jag hem en menskopp och testade loss!

Nu har jag kört menskopp under mina två senaste mensperioder och jag har bara en sak att säga – jag är FRÄLST!

Jag kommer aldrig att gå tillbaka till tamponger, som var mitt mensskydd of choice tidigare. Men never again alltså! När man använt menskopp så förstår man helt plötsligt att det INTE BEHÖVER KÄNNAS när man har mens. Inte ett dugg! Och jag TRODDE att tamponger inte kändes, men oj vad fel jag hade. Att bära menskopp är lite som att bli fri. Känns kanske lite lökigt att skriva, men känslan av att…INTE KÄNNA NÅT är tamejtusan magisk!

För er beginners – en menskopp är alltså en sån ni ser ovan.En liten, mjuk behållare gjord i silikon. Den återanvänds, så man sparar dels en rackarns massa stålars, och dessutom är man snäll mot planeten genom att sluta belasta den med engångsbindor och -tamponger. Man pular in menskoppen, bär den i 12 timmar (max) eller tills den blir full (hur länge man kan ha den inne lär man sig, det beror på hur riklig mens man har). Och när det är dags att tömma tar man ut den, sköljer den ren i ljummet vatten – och sen pular man in den igen.

Man kan ha den på natten, på dagen, när man simmar, när man joggar – ja men JÄMT! Menskoppen bildar ett lätt vakuum som gör att man aldrig behöver vara rädd för att det ska läcka. Den torkar inte ut slemhinnorna som tamponger gör, den samlar upp tre gånger så mycket mens som den största tampongen klarar av (perfekt för er med mycket mens alltså). Silikonet i koppen är ultrahygieniskt och antibakteriellt.

Ja – helt enkelt är menskoppen skönare (känns inte ALLS då den formar sig efter kroppen), mer praktisk (du behöver bara tömma var 12:e timme om du vill), hälsosammare (torkar inte ut, innehåller inga luriga ämnen) och billigare (du behöver bara köpa en, istället för tusentals tamponger/bindor).

Ska jag vara ärlig fick jag nejnejNEEEEJ-känslor bara av att HÖRA ordet menskopp till en början. Alltså, det är ett lite osexigt ord. Men! Bara för att vi (idiotiskt nog) associerar mens med nåt som är lite äckligt, och nåt vi ska prata tyst om. URLÖJLIGT, såklart!

Mens är en del av de allra flesta kvinnors vardag, och inte nåt vi ska behöva känna att det är lurigt att snickesnacka om. Nej, nu övar vi: säg meeens högt för er själva därhemma nu! MEEEEEENS! JAG HAR MEEEEEEEENS! Så, det var väl inte så farligt? Till och med Beyoncé har mens, jag lovar.

Hursomhelst – när jag väl tagit till mig själva benämningen MENSKOPP så kände jag att jag ju bara var TVUNGEN att testa, eftersom jag fick så mycket lovord från så många håll. Och grejen är att det är det bästa som hänt på mensfronten, typ EVER! Det känns mycket fräschare än tamponger, och tack vare de finfina tips jag fått mailade från poddeliner/blogoliner/tubeliner/snappeliner har jag fått typ 300 handböcker på hur man sätter in den, hur man tar ut den och hur man rengör den (TACK för er FANTASTISKA hjälp!), så det har känts lugnt å tryggt från början till slut.

Att få in den har inte varit några problem, jag har kört på den så kallade ”tulpan-vikningen”, det har funkat bäst för mig. Att få ut den har inte heller varit några problem, man måste rucka på koppen litegrann så att vakuumet släpper, sen är den bara att ta ut. Just det – man måste liksom ”krysta” litegrann också, för att få ut den. Viktigt tips. Trycka på alltså, hjälpa kroppen på traven.

Ja – som ni hör så kan jag inte sluta svamla om denna magiska lilla uppfinning. Jag förstår verkligen varför jag bombarderades av folk som tyckte att jag skulle testa – för man blir verkligen FRÄLST.

Vill sprida evangeliet vidare till alla andra brudar liksom. Men vill inte att någon pingla ska gå miste om denna fantastiska mojäng som underlättar så mycket.

Så – nu sprider jag det vidare till er. Testa menskopp för sjuttsingen, si som inte redan gjort det! Om ni vill kan jag skriva ner lite mer handfasta tips, eller svara på frågor kring det här med menskoppande. Men just do it alltså, ni kommer INTE att ångra er!

Jag köpte den här menskoppen, och den finns i två storlekar. Den mindre passar mig utmärkt, valde den trots att jag ”egentligen” borde tagit den större då jag är över 30. Men jag har inte superriklig mens, så den mindre funkar bäst för mig. Testa nu ladies – join the menskoppsrevolution!

30

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00