ANNONS

MOMTREPRENEUR / FÖRÄLDRAPENNING

/

De här sötingbilderna på Iggy och hans kusse Ruben från förra veckan får illustrera detta inlägg som handlar om egenföretagande och föräldrapenning. Det är några som frågat hur jag tänker kring detta, och om jag får jobba trots att jag tar ut föräldrapenning. Så här kommer lite info om hur jag resonerar kring detta.

Jag får självklart jobba trots att jag tar ut föräldrapenning. Det jag inte får göra är att ta ut lön från mitt företag samtidigt som jag tar emot pengar från staten. Så det gör jag inte. Men alla som drivet eget vet att man inte bara kan (eller vill) gå på föräldraledighet i ett år, utan att röra sin business. Eller, det är såklart olika beroende på vad det är för företag och dess storlek, men i mitt fall skulle det inte gå. Så jag har jobbat på, trots att jag inte får ta ut lön för det jobb jag gör. Men det är fine tycker jag, det är otroligt lyxigt att staten ger en pengar när man fått barn, så jag är tacksam att det trillar in 80% av min ursprungslön på kontot varje månad som GlamMom slipper stå för.

Vad gäller hur mycket föräldrapenning jag tagit ut så har jag maxat. Jag har tagit ut så mycket som jag bara kunnat under detta halvår som jag varit föräldra”ledig”. 7 dagar i veckan, 100% ersättning. Det innebär alltså att jag inte ”snålat” för att förlänga min föräldra”ledighet” eller för att spara dagar. Detta av den enkla anledningen att jag tror och hoppas att GlamMom kommer finnas kvar när det är dags för Igglypiggly att t ex skolas in på dagis. Och då (eftersom jag är min egen chef) kommer jag att ge mig själv ledigt så länge som det krävs för att kunna stötta honom på bästa sätt, men jag kommer inte ge mig själv mindre i lön för det.

Samma sak gäller semestrar (som jag också förstått att många sparar dagar till). Jag kommer ge mig själv semester som funkar för familjen och för företaget, och lönen förblir densamma. Eller högre, så mycket som alla vi glammisar jobbar. 😉

Är man anställd är det såklart en helt annan sak, då har jag full förståelse för att man sparar dagar osv. Men min situation är annorlunda, så då resonerar jag annorlunda. Det var mer värt för mig att få ut så mycket pengar som möjligt under min föräldraledighet, eftersom jag visste att jag inte skulle kunna vara ledig längre än omkring ett halvår i alla fall. Så att snåla för att kunna vara ledig längre var aldrig ett alternativ.

Är det så att GlamMom konkar och jag hipp som happ inte längre drivet eget när extra lediga dagar behövs, ja då får jag ta det problemet när det kommer tänker jag. Det ordnar sig alltid. Nu är nu och då är då, och just i detta nu känns maxningen av föräldrapenningen som en självklarhet. Så får vi se om jag får äta upp det här inlägget om ett par år. Men det problemet tar vi då va?

0
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och mamas regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00