ANNONS
PersonuppgifterCookies

Alla är vi lite utvecklingsstörda

/

Hur många gånger har du hört

”vi har alla lite adhd”? 

Jag ställde frågan på min instagramstory och meddelandena strömmade in.

”miljoner gånger”

”min läkare sa så”

”min psykolog sa så”

”psykologen som utredde vår son sa så” osv.

Det är inte en mening som är ny för våra öron, tyvärr. Det är en mening många av oss hört och en del av oss sagt (inte jag). Det är dessutom en helt normaliserad mening i dagens samhälle. Även kring ett sällskap där ingen har ADHD kan denna meningen ploppa upp. I lunchrummet, på fikat med vännen och kanske även runt middagsbordet.

Att påstå ”alla har vi lite ADHD” är otroligt förminskande mot personer som faktiskt har diagnosen ADHD. För att få en diagnos behöver en person genomgå timmar av utredning. Intervjuer, blotta hela sin existens från barndom till nuläge, berätta om alla sina svårigheter – allt ifrån impulsbeteenden, suicidala tankar, depressioner, samtal med personens närstående mm. Efter många timmars utredning kan eventuellt diagnosen fastställas.

Att någon sedan väljer att etablera diagnosen på sin egna lilla ”crazy” impulsivitet för att hen spontanköpte en väska på nätet, som om det vore samma sak, är bara dumt, ointelligent och jävligt kränkande. Om du hör någon säga så igen tycker jag att du ska säga ifrån.

Vidare funderade jag på det här, och insåg hur funkishiearkin spelar en stor roll här med. För tro det eller ej så finns det en sådan, en funkishiearki alltså. Detta berättade en f.d kollega till mig. Hen själv har en CP-skada och berättade om hur vissa funktionsnedsättningar är ”fulare” än andra. CP-skada, intellektuell funktionsnedsättning hamnar ganska lågt samtidigt som autism och ADHD är mer ”trendigt”. Och när vi tänker efter i dessa vardagsfunkofobiska uttalanden inser vi hur sällan vi hör någon säga

”alla är vi lite utvecklingsstörda”

”alla har vi lite CP-skada”. Varför är det så tror du?

Varför är det svårare att associeras med intellektuell funktionsnedsättning och CP-skada, än med ADHD? (en viktig kunskapsparantes för alla som just nu tänker ”cp och IF är väl samma sak”. NEJ. En person med CP-skada har inte intellektuell funktionsnedsättning unless hen också har den diagnosen.)

Svaret är i alla fall, på grund av funkishiearkin. Svaret är att CP och IF är fulare diagnoser. Och när du har föreställningar likt dessa, när du har svårare att ”skämta” om dig själv med CP-skada eller som utvecklingsstörd ser du olika på människor.

Jag vill inte få folk att även säga ”alla är vi lite CP”, utan jag vill bara poängtera och trycka på aha-punkten i din hjärna med förhoppningen om att du kanske inser att du gör skillnad på människor, även om du så vackert deklarerar att ”alla är lika värda”.

Sluta vara dubbelmoralens mamma. Sluta se ner på personer. Sluta skämta om folks diagnoser, sluta inkludera dig i en svårighet som inte är din.

Bara sluta.

Börja göra en inre resa. Börja säga ifrån. Börja reflektera över funkofobin som flödar omkring dig och börja bryta dig loss ifrån den.

3

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@negmottaghi
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00